HCL.HR

RETRO DOZA #155 – Batman (1986)

Renato Pedišić 29.03.2015.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Vijesti o odgodi Arkham Knighta podsjetile su nas na to da se u sklopu Retro dozica još nismo posvetili nijednoj videoigri s Vitezom Tame u glavnoj ulozi. Grešku ispravljamo pričom o prvoj Batman igri ikada.

Čovjek Šišmiš, Vitez Tame, Križar pod plaštom, najbolji detektiv na svijetu – to je lik koji od 1939. godine donosi pravdu u grad Gotham, a milijune obožavatelja diljem svijeta uvijek iznova oduševljava svojim mačoizmom, gotovo neiscrpnom snagom, superiornom inteligencijom te fantastično inovativnim napravicama kojima blizu dolaze možda jedino one Jamesa Bonda. Kroz strip, crtiće i film Batman je stekao svjetsku slavu, ali ni na polju videoigara nije propustio dati svoj doprinos te se u tom mediju snašao podjednako dobro kao i bilo gdje drugdje. No, sada ne pričamo o trenutačno svjetski poznatome i priznatome Arkham serijalu, već o Batmanovim počecima u svijetu videoigara, njegovoj prvoj igri iz 1986. godine.

Taj prvi Batman izašao je za ZX Spectrum, Amstrad CPC, MSX i Amstrad PCW računalne sisteme, a za njegovu izradu bili su zaslužni studio Ocean Software (poznat po Addams Family, Rambo, RoboCop i WWF igrama) te poprilično poznati dvojac Jon Ritman i Bernie Drummond koji je surađivao na nekim od najbolje ocijenjenim naslovima toga vremena (Head over Heels, Monster Max). Radilo se tu o 3D izometrijskoj akcijskskoj avanturi koja je među prvim igrama u svijetu predstavila koncept sličan checkpointima. Naime, gubitkom svih života Batman nije bio vraćen na početak igre, već na zadnju poziciju na kojoj je pokupio takozvani “Batstone”.

Cilj igre bio je spasiti Robina sakupljanjem sedam dijelova Batmanove letjelice razasutih po Batcaveu. To dakako nije nimalo lagan zadatak, budući da Batman započinje svoju misiju bez opreme u okolišu koji nije nimalo prijateljski dizajniran. Ovo o čemu pričamo bolje ćete shvatiti ako pogledate sljedeći video.

Batman iz 1986. godine bio je odlično prihvaćen od strane ondašnje kritike. Časopis Crash dao je igri 93%, Your Sinclair ocjenu 9/10, a Sinclair User pet zvjezdica i epitet ‘klasik’. Ni prodajni rezultati nisu zaostajali pa je na tadašnjoj ljestvici najprodavanijih igara u Ujedinjenom Kraljevstvu Batman zasjeo na drugo mjesto. Popularnost igre ovjekovječena je u dva neslužbena remakea – Watman iz 2000. koji je izašao za PC, te GWatman koji se mogao igrati na Game Boy Advance konzoli.

Želite li čitati još Retro dozica o bogatom svijetu Batman igara? Pokažite interes i sigurni smo da ćemo uspjeti nešto dogovoriti! Za sad, ispričajte nas, vrijeme je da ponovno pogledamo Batman Returns. U VHS formatu.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (5)

  • playa4life

    29.03.2015 - 19:34

    za to vrijem je dobra

  • ck7

    29.03.2015 - 22:58

    Igra je vrh 🙂

  • l)oolvl

    29.03.2015 - 22:59

    pa mislim da bi bilo super kad biste pisali npr. o SNES Batman igrama, Batman Returns je recimo bila odlična 😀 a ima ih i za NES…

  • Ovcaodnovca

    30.03.2015 - 10:24

    http://en.wikipedia.org/wiki/Batman:_The_Video_Game

    daleko bolja igra a i jedna od najtežih za NES, te doslovno pravi klasik

  • Disc0

    30.03.2015 - 15:22

    Prvi Batman sa NES-a je naj 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?