HCL.HR

Retro Doza #160 – Blood

Gregor Stojev 28.02.2016.   •   13 komentara   •   Retro gaming


Iz zlatnog doba pucačina jedan je solidan naslov naizgled ostao zaboravljen. Vrijeme je da to ispravimo.

blood

Kasnije devedesete godine prošlog stoljeća mnogi pamte kao zlatno doba pucačina. U doba kada su nam se časopisima motali sharewarei, Developer Monolith Productions (danas možda poznatiji po FEAR-u, a mnogima i po Alien vs Predator 2) 1997. godine sastavio nam je jednu bizarnu smjesu okultizma zvanu Blood. Kao što sam naziv igre predlaže, radi se o za tadašnje standarde poprilično detaljno prikazanom virtualnom nasilju.

Iako su tada još uvijek u trodimenzionalnim prostorima vladali dvodimenzionalni spriteovi, koje je i Blood koristio za prikaz protivnika, bio je to i jedan od ranijih naslova koji je iskoristio potencijal svojeg blistavog pokretača kako bi određene 3D objekte prikazao voxelima – alternativna metoda modeliranja objekata i terena koju mnogi danas poznaju zahvaljujući Minecraftu.

U samom startu Blood je bio nešto drugačije. Umjesto početka na nekom nasumičnom krovu, tunelu ili sobi, pokojni lik kojega igrate zvan Caleb, ustajao je iz svoga groba. Riječi “I live again” izgovorene u kobnom tonu pojedini igrači ni dan danas ne zaboravljaju.

Dok su svi ostali naslovi naginjali šakama ili noževima kao osnovnom alatu, što je i danas još uvelike slučaj, ovdje ste dobili vile. Nisam siguran jesu li time pokušavali istaknuti nekakve dijaboličke sklonosti, ali je njima svakako bilo interesantno pikati štakore i ostale vradžbine poput odrezanih šaka koje vam skaču na grlo. U arsenalu je također bila i voodoo lutka, pa tako i eksplozivna sedmica, koja je tada još tradicionalno bila standard za svima omiljen bacač raketa.

Prilikom “sređivanja” zombija ležerno bi vam prepustili svoju glavu koju je bilo moguće šutati kroz levele, a jedna od multiplayer mapa je bila dizajnirana u stilu nogometnog igrališta, u centru kojeh je strpljivo čekao jedan usamljeni zombi spreman da mu glavu sprašite u gol.

Iako je i Blood stvarao kojekakve kontroverze, naizgled nije bio dovoljno popularan da bi itko o tome previše mario, ili pak danas još o tome pričao u nostalgičnom tonu, pogotovo ne naspram Duke Nukema 3D koji je tada još uvijek grabio svu pozornost.

Blood je uspio dobiti dvije ekspanzije zvane “Plasma Pak” i “Cryptic Passage”, a godinu kasnije i puni nastavak “Blood 2: The Chosen” u kojemu je više likova bilo igrivo. Skoro 20 godina kasnije, pitamo se hoće li besmrtni Caleb u budućnosti još koji put uskrsnuti u našim monitorima? Sve je moguće u ovo doba rebootanja i remasteriziranja starudija, ali do tada pogledajte malo staromodnog gameplaya iz prvog levela Blooda.

Komentari (13)

  • nikola2222253

    28.02.2016 - 14:49

    Sjecam se toga sad ste mi dali ideju daga ponovo odigram.

  • nikola2222253

    28.02.2016 - 14:55

    Ja taj naslov pamtim i danas Gregore.

  • LepiSladja

    28.02.2016 - 15:35

    Po meni najbolji Build naslov od velike trojice (Duke Nukem i Shadow Warriora).

    Otkrio sam je prije 2,3 godine i tek onda sam shvatio kako su FPS se degradirali iz godine u godinu, odlican fps, atmosferican, grafika je ugodna oku, zarazan i brz gameplay te vrlo dobar level dizajn (odlika i ostala dva build engine top naslova).

  • l)oolvl

    28.02.2016 - 17:04

    bilo bi super da naprave remaster

    • Dom3gaming

      @l)oolvl, 21.03.2016 - 10:39

      Ja radim Blood Reincaration

  • tony_85

    28.02.2016 - 17:06

    Ja bih bio najsretniji gamer kad bi bilo više ovakvih zabavnih i zaraznih igara.
    Mene je Blood u doba kad je izašao, satima držao za kompom, isto tako i DooM, Duke 3D & Shadow Warrior.
    Današnji fps-ovi nisu nimalo zabavni ni originalni, hvala bogu stiže DooM.

    • bojanum

      @tony_85, 28.02.2016 - 21:30

      Slazem se sa svime sto si rekao. Danasnji FPS-ovi su svi isti, linearni, nema lika da se poistovjetis sa njim, a i rijetko koji me drzi vise od sat vremena u komadu. Konacno dolazi DOOM, pare su vec spremne i ima da me nema za cijeli svijet heehe

    • Dom3gaming

      @tony_85, 02.04.2016 - 18:03

      Čuo sam da su DooMu skroz ubili gameplay (u novom DooMu)

  • Chux

    28.02.2016 - 19:02

    Divota, baš igra iz zlatnih dana FPSa, cenzura je tad bila nepoznata stvar tako da je ovo bez ikakve rezerve. Nasilje, morbidni humor, jebeni glavni anti junak you name it. Humor je puno mračniji nego recimo Duke Nukem i tu mi je Caleb kao character puno draži kolko god bio fan Đuke.

  • afaron

    29.02.2016 - 09:40

    Blood i Soldier of fortune, kakva su to vremena bila. Do danas u igrama nije bolje izvedeno kidanje protivnika.

  • sale1410

    08.03.2016 - 13:25

    Ne smijemo zaboraviti Rise of the triad, Hexen i Heretic 😀

  • Dom3gaming

    21.03.2016 - 10:40

    Dobra stara…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?