HCL.HR

Retro Doza #161 – Conker’s Bad Fur Day

Gregor Stojev 06.03.2016.   •   0 komentara   •   Retro gaming


Nakon što nam je s novim Hololens naslovom Microsoft unakazio Conkera, prisjećamo se njegovih boljih dana – dok se još nije otrijeznio.

conkers-bad-fur-day

Početkom tjedna Microsoft je predstavio svoj plan za sljedeći Conker naslov – Young Conker bit će platformer za Hololens u kojemu je Conker sve samo ne Conker kojega poznajemo. Kako mnogi obožavatelji nisu zadovoljni s novom unakaženom verzijom Conkera (uključujući i nas), iskoristit ćemo ovotjednu Retro Dozu da se prisjetimo Conkera kakvog volimo. Prva igra ove vjeverice bila je Conker’s Pocket Tales za Gameboy, izdana 1999. godine, no mi ćemo se ovdje posvetiti izdanju koji ga je proslavio – Conker’s Bad Fur Day-u kojega smo 2001. zaigrali na Nintendu 64.

S razvojnim periodom od četiri godine, friško predstavljeni i tada još zvani Conker’s Quest, 1997. godine baš i nije bio dobro prihvaćen. Nakon brda oštrih kritika studio Rare je s Conkerom u potpunosti odlučio drugačije pristupiti te je tako dvije godine kasnije, umjesto još jednog dječjeg platformera, Conker’s Bad Fur Day bio prepun psovki, seksualnih aluzija, prostitucije, pijanstva i alkoholizma, a sve to bilo je lukavo povezano crnim humorom.

Conker se bavio i raznim kulturnim referencama poput Matrixa, Spašavanja Vojnika Ryana i Exorcista pa je tako i jedan dio igre bio iskrcavanje na Normandiju u oštroj borbi protiv plišanih medvjedića, a bilo je tu i bacanja toalet papira na veliko pjevajuće govno. Jer, zašto ne? Između ostaloga, Conker’s Bad Fur Day imao je i 7 različitih multiplayer modova za 4 lokalna igrača, među kojima su bili pljačka banke i krađa velociraptorovih jaja.

Dok je bio friški, Conker’s Bad Fur day također je hvaljen kao tehnički najimpresivniji naslov za N64. Uglavnom radi velikih otvorenih levela bez magle, impresivnog lip sync-a i ostalih kompleksnih izraza lica, pa tako i sjena i refleksija koje drugi N64 naslovi jednostavno tada nisu imali. Međutim, zbog manjka marketinga i činjenice da se N64 generacija bližila kraju, Bad Fur Day ipak nije uspio zadovoljiti prodajne rezultate, zbog kojih Conker nažalost nije vidio drugih značajnih nastavaka.

2005. godine, u nadi da će se na novom hardveru u prodaji ipak malo više istaknuti, izdana je prerada za Xbox naziva Conker: Live and Reloaded. Conker nam se prošle godine još dvaput probudio iz hibernacije, kao gost u stilu DLC paketa za prošlogodišnji Microsoftov Project Spark pa tako i u Rare Replay kolekciji klasičnih Rare igara, no još uvjek čekamo taj pravi, veliki nastavak male bezobrazne vjeverice.

A sada za kraj, prije nego krenete komentirati kako je (ili nije) Conker genijalan, u videu ispod prisjetite se prvih 15 minuta Bad Fur Daya.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?