HCL.HR

Retro Doza #170 – Mršavljenje na PlayStationu

Gregor Stojev 29.05.2016.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Ovoga vikenda uzimamo pauzu od klasičnog nostalgiranja i okrećemo se nečemu što vjerojatno nikad niste vidjeli – Playstation Stepper.

psx-stepper-happy-diet

Znam da u ovim našim retro dozama volite vidjeti svoje retro favorite sa starih konzola i računala, no ponekad vas želimo iznenaditi nečim malo drugačijim, pomalo čudnim, ako ne i tupavim. Ovotjednu dozu posvetit ćemo stoga jednoj takvoj spravi – PlayStation Stepperu. Većina vas je vjerojatno upoznata s ogromnom količinom dodataka za stare Atari i Nintendo konzole, većinom nepotrebnih failova koje bismo svi zajedno trebali što prije zaboraviti (ali ne ide nam). Kad-tad je vrijeme moralo doći i da se PlayStationu malo rugamo (ali samo malo), jer je ovo čudo još gore od svjetlećih štapića.

PS Stepper Controller na prvi pogled malo vuče na onu Wii Fit vagu, ali to je čak služilo svrsi i postalo razumno popularno. Razlog zašto za PS Stepper nikad niste čuli je naravno zato što nikada nije izašao izvan granica Japana, barem ne službeno. Kao što samo ime predlaže, riječ je o fitness spravi neke vrste, a glavne značajke ovoga čuda su dvije kričavo narančaste pedale po kojima se gegate da biste u igrama simulirali kretanje.

ps-stepper-controller

Glavni odgovorni za razvoj ovog “nožnog kontrolera” je japanska tvrta Taito, a izbacili su ga na tržište 2001. godine, pred kraj života prvog PlayStationa. Studio Twilight Express sklepao je za njega i tri igre – “Happy Diet”, “Tonde,Tonde,nešto,nešto” i “Happy Jogging in Hawaii”. Istraživajući sve to naletio sam na video iz posljednje igre u listi pa svakako to provjerite ispod, uljepšat će vam dan. Pogledavši na što to liči, moram priznati da je u pitanju bilo revolucionarno otkriće i da je cijela stvar bila ispred svoga vremena.

Pojam “walking simulator” je nešto što mislim da ga dobro opisuje, a još mi je nevjerojatnije da je to izmišljeno toliko godina prije naslova poput Gone Home i Dear Esther koji su popularizirali taj izraz u vrijeme modernog gaminga.

Kužim zašto poneki uživaju u tim modernim walking simulatorima jer su to uglavnom vizualno zanimljiva narativna iskustva, no ne kužim baš tko je svojevremeno mislio da je ovaj Stepper dobra ideja. Okej, to je bilo doba prije nego vam je sat na ruci mjerio broj potrošenih kalorija, no zar su ljudi zbilja kupovali pedalice kako bi se malo prošetali? Je li netko zaista mislio da će se to dobro prodavati? Zadnji put kad sam provjerio i u Japanu postaje ulice i parkovi ili tamo možda još uvijek Godzilla gazi po ulicama pa se ne smije van?

Koliko je cijela stvar zabavna lijepo nam je demonstrirano u videu, jer igrač naizgled već nakon punih 300 pregaženih metara počinje kopati po hijeroglifskim postavkama u potrazi za opcijom “zabava”. Odličan dokaz da vam se Japanski isplati naučiti, ili tako to barem izgleda iz moje perspektive.

Označeno sa: ,

Komentari (7)

  • lucho-CRO

    29.05.2016 - 21:00

    O boze haha ludilooo

  • l)oolvl

    29.05.2016 - 23:52

    zašto se šetati pravim japanskim ulicama kad se možeš šetati virtualnim havajskim plažama, uz ugodnu glazbu i zvuk valova… šalu na stranu, meni se i ne čini tako loša ideja (a ni izvedba) za lagano razgibavanje ponekad uz PS. zabavnije od običnog stepera u svakom slučaju.

    • qubizRRR

      @l)oolvl, 30.05.2016 - 01:14

      Nije čak tolko loše da xD a najbolje je kak u igri miješaju japanski i engleski, nemaju valjda zamjenu za loading i warning…

  • qubizRRR

    30.05.2016 - 01:10

    Pa di ste bili prije, idem si odma naručit jedan!

  • Dizzdy

    30.05.2016 - 19:17

    Bila bi ova plaza lijepa uz vr headset

  • Dizzdy

    30.05.2016 - 19:17

    I remasterd naravno

  • CoBE10

    01.06.2016 - 10:07

    Japanci uvijek prave lude stvari.Provjereno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?