HCL.HR

Retro Doza #182 – Uplink, igra s najboljim sustavom hakiranja ikada

Gregor Stojev 28.08.2016.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Pustite malo taj novi Deus Ex i svratite nam na ovotjednu retro dozicu u kojoj se primamo najbolje izvedenog i prikladno kompleksnog hakiranja u nekoj igri ikada.

uplink

Često kada se igrači prepucavaju o najbolje izvedenom hakiranju u igrama dovode Deus Ex na vrh, no ja sam s time uvijek imao problema. Ne znam zapravo zašto sam se toga sad uopće sjetio… Ajde dobro, znam, Deus Ex: Mankind Divided stigao nam je ovoga tjedna pa mi je ta rasprava nekako prva pala na pamet. Po mojem skromnom mišljenu, mali naslov Uplink, izdan 2001. godine uvijek je držao krunu po tom pitanju.

Jasno je da bi naslov u potpunosti posvećen hakiranju trebao bolje zadovoljiti kriterije i autentičnost takve aktivnosti naspram neke nasumične mini-igre ubačene između eksplozija. Ipak, čak iako ni u Uplinku to sve nije baš u potpunosti vjerno stvarnoj stvari – daleko je bolje, napetije i zanimljivije izvedeno od nekakvog okretanja cijevi ili povezivanja trokutića. Izvedba hakiranja tu je ipak malo “Hollywoodizirana” pa tako nalikuje onoj koju bi vidjeli u filmovima tipa Hackers, WarGames, Swordfish, ili možda danas aktualnoj seriji “stričeku robotu”.

Kao još jedan haker željan posla, u Uplinku radite za istoimenu korporaciju koja priređuje poslove takve naravi, a cijela stvar odvija se – pazite sad ovo – na vašem desktopu. Dobro, nije vaš stvarni desktop, već pomalo stilizirani, ali i virtualni desktop. Kako bi vi te poslove ispunjavali, morat ćete svojom zarađenom plaćom kupovati nove komponente i nadogradnje vašem PC-u poput bržih procesora, više memorije, novih hard diskova i tome sličnog. Poslovi mogu obuhvaćati krađu podataka kopiranjem datoteka, izmjenu baza podataka i razne druge stvari, a pritom ćete naravno morati probijati kriptirane lozinke, multitaskati, alocirati memoriju aktivnih procesa, čitati redove IP adresa, brisati svoje tragove i osiguravati da vas pritom FBI ne stigne locirati. Ako vas FBI nekako ipak uspije pronaći, kao krajnja nužda tu je i mogućnost instalacije bombe u vaše računalo.

Da cijela stvar bude iznimno ugodna, Uplink je popraćen s nekoliko pamtljivih elektroničkih melodija nalik onima iz Hotline Miamija. Kao i mnoštvo drugih dragulja koje možete zaigrati na PC-u, ovo je još jedan naslov koji je našao svoju malu zagriženu publiku koja je naštancala i nekolicinu modova, pa tako promijenila i sami izgled igre, glazbu, i dodala nove vrste misija.

Zanimljivo je da studio zaslužan za realizaciju Uplinka, Introversion Software, nije izdvojio ni lipe za marketing, već se vijest o postojanju igre širila sama gaming zajednicom. Uplink danas doduše ipak ne živi u najdubljim rupama interneta kako ga možete ugrabiti preko Steama i GOG-a, a 2012. godine pojavila se i verzija za iPad.

Iako igranje Uplinka može biti itekako zarazno, nije nužno nešto što je posebno zanimljivo za gledati, stoga ne očekujte da će vas gameplay video ispod srušiti sa stolca (iako možda i bude), no svejedno predlažem da bacite oko na proceduru jedne ne baš toliko jednostavne pljačke banke.

Označeno sa:

Komentari (4)

  • Chaos777

    28.08.2016 - 23:02

    Ql!

  • Dom3gaming

    29.08.2016 - 06:39

    Ja sam uživao u Hacknetu no za ovo dosad nisam ni čuo ali se čini super. Definitivno skidam.

  • muhy 47

    29.08.2016 - 11:05

    cool.

  • Vailent

    29.08.2016 - 14:18

    Dramenzi

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?