HCL.HR

Retro Doza #183 – Skool Daze, trčanje po školskim hodnicima

Gregor Stojev 04.09.2016.   •   3 komentara


Škola je nešto sto je iza nas ovdje u HCL-u, no čujemo da se školarcima sutra nastavlja neizbježna procedura pripreme udžbenika i osmosatnog zurenja u ploču, stoga vam ovog vikenda priređujemo nešto malo drugačije u Retro dozici.

skool-daze

Znam da pojam škole ne želite vidjeti do zadnjeg trena kada već baš morate, ali tko kaže da škola ne može biti zabavna? Ako me sjećanje služi, ovo je lako moguće i prva prvcata igra koju sam osobno ikada imao priliku zaigrati. Naime, mali Britanski studio zvan Microsphere 1984. godine izdao je igru naziva Skool Daze za Commodore 64 i ZX Spectrum računala. Uff, sad se osjećam staro. U moju obranu, tada još nisam znao ni za sebe, a kamoli što je to škola. Po mnogima, Skool Daze se također danas smatra osnivačem sandbox žanra kako je uz slobodu kretanja to ujedno bila jedna od prvih igara bez nekakvog jasnog ili specifičnog redoslijeda obavljanja ciljeva.

Iako igrač u glavnoj ulozi preuzima kontrolu đaka imena Eric s krajnjim ciljem falsificiranja svoje razočaravajuće svjedodžbe, navodno kontrolira i sve ostale likove, uključujući i učitelje. Svako malo čut će se školsko zvono i ako se ubrzo ne nacrtate u svojoj klupi… Ne moram vam valjda objašnjavati da to nije dobro. Ako vas učitelji dovoljno puta ulove kako stvarate nered ili markirate nastavu, biti ćete izbačeni iz škole pa tako igra ujedno i završava, uz prigodni Game Over. Kao glavni alat za stvaranje nereda tu vam je na izboru klasična delinkventska praćka.

Zvuči pomalo poznato? Da, Rockstarov Bully mogao bi proći kao moderna verzija ovog retro dragulja.

Kreatori igre pojasnili su da su đaci bazirani po likovima o kojima su čitali kao djeca, a učitelji pak po njihovim stvarnim učiteljima. Projekt je bio veoma uspješan te tako prodao i više od pedeset tisuća primjeraka, a prema časopisu Your Sinclair – ZX Spectrum verzija 2004. godine rangirala je Skool Daze kao četvrtu najbolju igru svih vremena. Prije nego li je studio Microsphere 1987. godine konačno zatvorio svoja vrata, uspio je izbaciti i službeni nastavak imena Back to Skool, a 1999. za PC se pojavio i Klass of 99′ – neslužbeni remake s boljom grafikom. Prije negoli nastavite šiljiti olovke i pripremati pernice zbog vaše neizbježne sudbine, pogledajte u videu ispod kako se nered u učionicama stvarao davne 1984. godine.

Označeno sa: ,

Komentari (3)

  • Reponja123

    04.09.2016 - 21:42

    pre staromodno za mene

  • GTA222

    04.09.2016 - 22:40

    Gregore ne moj me podsjećati na muke koje kreću od sutra 😀

  • Bojko

    04.09.2016 - 23:46

    E ovo sam igrao još na C64 i kazeta mi je bila toliko izlizana na tom dijelu da nakon nekog vremena nisam mogao uopće učitati igru. Ali kad sam uspio, bio sam luuud od sreće 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?