HCL.HR

Retro Doza #184 – Trek iliti prva Star Trek igra ikada igrala se preko printera

Gregor Stojev 11.09.2016.   •   5 komentara


Povodom 50. godišnjice Star Treka koju smo obilježili ovoga tjedna izdvajamo minutu da se prisjetimo prve Star Trek igre ikada napravljene. Pogledajte kako je izgledala.

trek-retro-game

Za ovu sam Retro dozicu planirao biti lukav i pomalo komičan izborom Star Trek: 25th Anniversary izdanja. Međutim slučajno sam primijetio da me prije samo par dana preduhitrio jedan drugi popularni kanal koji mi je nekako promaknuo, stoga sam ipak izabrao nešto prikladnije. Nešto malo očitije, nešto što su vjerojatno mnogi drugi mediji odabrali kako bi obilježili 50. godina Star Treka, ali odbijam to sada provjeravati jer bi se tako samo zauvijek predomišljao.

Naime, gospodin Mike Mayfield davne 1971. godine, kada je tek nedavno završila originalna serija Zvjezdanih Staza, odlučio se po njenom uzoru sastaviti jednu stratešku igru, tada još jednostavno zvanu “Trek“. Rezultat je sletio na mašine za koje vjerojatno nikada niste čuli – SDS Sigma, HP 2000 i Data General nova. Radi se o tzv. minikompjuterima koji su bili sve samo ne mini.

Neću sad previše o njima, ali slobodno si ih zamislite kao poveće kalkulatore.

Sama igra u potpunosti je bila tekstualna – igrač unosi komande te tako manevrira popularnim Enterpriseom s misijom da pronađe i uništi protivničke Klingonske brodove, a čitava stvar složena je u programskom jeziku BASIC. Svaka partija sastojala bi se od različitog broja Klingonaca i svemirskih postaja predviđenih za popravke i obnovu. Sve je to bilo smješteno u 64 kvadranata, preciznije u 8×8 polju, a svaki kvadrant sadržavao bi i jednaki broj sektora u kojima bi pozicija Enterprisea bila dočarana jednostavnim slovom E.

Ne zvuči previše posebno? To je zato jer sad tek dolazimo do tog posebnog dijela. Naime, sve se to odvijalo u doba prije nego li su monitori bili pojam koji danas usko vežemo s računalom. Sjećate se kako sam ranije spominjao “velike kalkulatore”? E pa pazite sad, ova se igra izvorno igrala preko printera – svakom unesenom naredbom printer bi vam pljunuo nacrt mape uz ostale prikladne informacije. Ne moram spominjati da je ovakvo nešto žderalo papir poput psa koji klopu nije vidio tjedan dana, a možda je i ovo jedan od razloga zašto nam se reciklaža počela sve više i više forsirati.

Na svu sreću, ljudska se rasa ubrzo sjetila da bi se na takvo što mogao spojiti jedan primitivni, monokromatski monitor. Popularnost Treka ubrzo je eksplodirala pa je tako uz brojne portove, promjene i dodatke, uključujući i klonove, uspio nabaviti službenu licencu kako bi stekao puni naziv Star Trek. Pogledajte video ispod da vidite kako je to izgledalo i probajte si zamisliti da za svaki potez čekate 20-ak sekundi nebi li vam printer dostavio rezultate ili zgužvao papir preliven tintom. Kad ovo pogledajte možda uvidite i koliko su blesave današnje burne rasprave o rezolucijama na kojima se pokreću moderne, gotovo fotorealistične igre.

Komentari (5)

  • Eomund

    11.09.2016 - 20:20

    ST ima super predstavnika počevši od strategija (Armada 1 i 2); hoćeš simulacije, eo ST Bridge Comamnder; a ako si za FPS eto Elite Forca

    drag mi je ST općenito pa tako i spomenute igre; a nažalost kao i ostali veliki brandovi ima i totalnih promašaja,a da ne spominjem star trek online ….

    volio bih da bilo koja od igara navedenih u prvom redu dobije svoj pošteni nastavak =/

    što vi pamtite ?

    • Igor Belan

      @Eomund, 11.09.2016 - 21:04

      Definitivno Elite Force 2 i Bridge Commander, dvije omiljene mi ST igre. S time da sam više fan pucačina nego sporijih strateških igara, pa Elite Force 2 stoji kao najdraža.

  • Disc0

    12.09.2016 - 11:28

    Da, EF2 mi je vrh, najdraza ST igra 🙂

  • Almir_sa

    12.09.2016 - 12:07

    Slazem se ef2 ibridge comander su bile odlicne igre

  • dodo

    12.09.2016 - 19:55

    Ima nešto slično toj prvoj, ali za mobitel, mislim da se zove Stellar Trek 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?