HCL.HR

RETRO DOZA #196 – Final Fantasy, totalno zadnji

Gregor Stojev 06.12.2016.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Ovoga se puta u Retro Dozi prisjećamo početka i gledamo evoluciju jednog od najdužih serijala u videoigrama ikada – Final Fantasy.

final-fantasy-1

Napokon smo više dočekali taj FFXV stoga je većini nama Final Fantasy ovih dana na umu. Dok ga mnogi već igraju upravo ovoga trena, mi ćemo ovu Retro dozu iskoristiti da se prisjetimo samog početka i kasnijeg napretka serijala, jer vjerovali ili ne toga se ovdje u Retro Dozama nakon svog ovog vremena još nismo dotakli.

Napravivši nekoliko manje poznatih naslova koji nisu polučili pretjerani uspjeh, kreator i dizajner većine FF naslova (uključujući jasno i prvog), Hironobu Sakaguchi, 1987. godine namjeravao je dignuti ruke od svoga posla nakon što za kompaniju Square dostavi svoju posljednju igru za NES, i to prikladno nazvanu Final Fantasy. I dalje je, kako se kaže – povijest. No premda su mnogi s ostatkom priče itekako već dobro upoznati, nećemo samo zato sada tu stati. Svi smo barem do neke mjere svjesni koliko je Final Fantasy danas popularan, a mislim da ne treba spominjati kako se striček Sakaguchi od sramote tada ipak nije sakrio pod neki kamen.

Za današnje pojmove poprilično jednostavan i primitivan RPG, prvi Final Fantasy dao vam je kontrolu nad ekipom različitih vještina i široki svijet pun prijetnji kojeg treba istražiti. Tako je nekako barem otprilike sve započelo. Dalje u serijalu susretali smo se s puno dubljim likovima i kompleksnijim radnjama od kojih nam se nerijetko i u glavi zavrtjelo, no kao nekakva centralna tema često bi se u pitanje dovodili kristali neke vrste. Svaki je nastavak ipak bio potpuno drugačiji od prethodnog, ali kombiniranjem klasičnih fantasy elemenata s onima iz svijeta znanstvene fantastike, svakih smo par godina imali priliku uživati u scenarijima u kojima iznenađenja nije manjkalo.

Kroz tih zadnjih 30 godina serijal je stekao 15 glavnih izdanja i preko 80 (čitaj osamdeset!) spin-off naslova i drugih nastavaka za koje nisam lud da vam ovdje krenem nabrajati jer bih tako do sutra, no dobar broj njih ipak nikada nije stupio van granica Japana. Osim brojnih novela i stripova, Final Fantasy je imao i tri dugometražna CG filma od kojih su dva stigla i na velika platna, a tu su i jedna kraća serija te čak dva crtana filma.

Gospon Sakaguchi je 2004. napustio Square koji se tada stopio s kompanijom Enix te osnovao vlastiti studio Mistwalker, a Final Fantasy serijal i dalje je do danas snažno nastavio pod novim vodstvom. Premda sam isprva planirao ovu dozu posvetiti isključivo prvome Final Fantasyu, odlučio sam se ipak vam za kraj ponuditi video koji nas s jedno 80 nastavaka šalje ne samo kroz sve generacije kako bi svjedočili evoluciji serijala, već i svijetu video igara općenito. Uživajte.

Označeno sa: ,

Komentari (6)

  • SemirTheChosen

    06.12.2016 - 12:50

    Evo za one koji nikada nisu igrali FF igru a zeljeli bi da znaju odakle je najbolje poceti da bi se bilo uvedeno u pricu a da igra nije previse zastarijela kako graficki tako i mehanicki.. najbolje je poceti serijal od FINAL FANTASY X/X-2 HD Remaster ! 🙂

    • closingtime

      @SemirTheChosen, 06.12.2016 - 13:55

      Zar nije svaki Final Fantasy odovjena priča koja nema veze s ičim drugim iz serijala?

    • Gregor Stojev

      @closingtime, 06.12.2016 - 14:49

      U pravilu da, ali ima iznimaka. Recimo Crisis Core je prequel na FF 7, X-2 je nastavak na X, takoder su XIII-2 i XIII-3 nastavci na XIII. Revenant Wings je nekakav nastavak na 12, a After Years je isto vezan na 4, tak da ono… komplicirano je 😛

  • Pussybomber

    06.12.2016 - 15:04

    Meni je FF9 bio najbolji 🙂

  • l)oolvl

    06.12.2016 - 21:24

    koja besramna mužnja franšize

  • emixman

    07.12.2016 - 15:23

    FF 12 mi je bio najbolji nakon FF9, pa onda ff-x i x-2

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?