HCL.HR

RETRO DOZA #199 – Parasite Eve, božićna groznica

Gregor Stojev 26.12.2016.   •   10 komentara


Kroz hladne zimske noći virusi su obično nešto što pokušavamo izbjeći, no ove Retro Doze prisjećamo se jedne Badnje večeri i parazita kojega smo susreli u PSX klasiku Parasite Eve.

parasite-eve

Kako naš Igor po običaju za božićne blagdane zna zaigrati prvu glupost na koju naleti, odlučio sam se zato ovdje istaknuti nešto malo vrjednije. Parasite Eve 1998. godine izdao nam je Squaresoft za PSX, a predvodio ga je nitko drugi nego striček Hironobu Sakaguchi poznat po Final Fantasy serijalu. Već iz toga bi se dalo zaključiti da se radi o RPG-u neke vrste i to sa survival horror štihom. Ne zvuči vam kao topla, blagdanska priča? Možda nije jedna od onih tradicionalnih, ali Parasite Eve se odvijao upravo na Božić snježnih ulica New Yorka.

Cijela stvar započinje kada mlada policajka Aya Brea odlazi na svečanu kazališnu operu kada se odjednom usred izvedbe ljudi počnu zapaljivati. Usred kaosa i panike shvatimo da je naša Aya iz nekog razloga imuna na ta neočekivanja zapaljenja, a malo dublje u igri saznajemo pak da je priča vrlo komplicirana te da smo tu mogli naučiti pokoju sitnicu o kemiji ili biologiji.

Parasite Eve za PSX ujedno je i nastavak istoimene novele autora Hideaki Sena. Također za PSX, nastavak Parasite Eve 2 mi Europljani vidjeli smo 2000. godine. U toj dvojci su se RPG elementi malo zanemarili kako bi se survival horror više isticao pa je tako igra više nalikovala Resident Evilu, uključujući i “tenk” kontrole. Treći nastavak, skoro pa više i neprepoznatljiv – “3rd Birthday” dočekali smo na PSP-u punih 10 godina kasnije, a u međuvremenu se pojavila i filmska adaptacija novele.

No na stranu nastavci koji me osobno i nisu baš oduševili, uvijek će mi jedinica biti prvi naslov na kojeg ću pomisliti u ovo blagdansko doba godine. Ostatak Božićnih blagdana zato provedite u toplom ispred pećice sa šalicom čaja, gledajući uvod u Parasite Eve kroz video ispod.

Komentari (10)

  • mokrEE

    26.12.2016 - 11:28

    dvojka mi je medju top 5 igara koje sam ikada zaigrao. nedavno sam je preko emulatora zaigrao nakon toliko godina i odmah sam je 2x presao da bih dobio bolji zavrsetak a i postoji opcija kao new game + gdje u startu imas otkljucana sva oruzja i sve energije koje kostaju neki kikiriki. ono sto mi je kod pe2 vrhunski odradjeno i sto rjetko danasnje igre mogu ponuditi je sustav napredovanja. pe2 je igra gdje je bas prokleti gust “farmati” da bi sakupio bounty points i zaradio exp. points jer su nove/upgradeane moci i oruzja puno bolja nego stock a neprijatelji su sve tezi i tezi kroz igru. recimo u jednom tomb raideru je sasvim nebitno sto i kako ces napredovati jer i na najvecoj razini sa osnovnim oruzjima uz malo preciznosti mozes se nositi sa hordama neprijatelja. igra uostalom ima nekoliko zavrsetaka i tokom igre postoji par situacija u kojima mozes donijeti odluku “koji kraj” ces slijediti. naravno, i prije borbe sa predzadnjim bossom koji je mega tezak, dobivas dodatni arsenal oruzja ovisno o kraju prema kojem picis. meni je igra fantasticna. od price koje ja bas ono pravo interesantna, lokacija koje su bas predobro napravljene, neprijatelja koji su izazovni, oruzja i moci koji su svaki razliciti, moguce ih je dosta upgradeati i nikako nisu OP. jedinicu sam probao i to nedavno zaigrati po prvi put al je iz nekog razloga nisam nikada prosao do kraja, valjda zato sto je bf1 nekako bas u to vrijeme pokucao na vrata 😐

    • nikola2222253

      @mokrEE, 26.12.2016 - 12:57

      Tu se moglo sejvat samo na telefonskim govornicama u toj igri,mu dvojci i ja sam ju igro.

    • felja77

      @mokrEE, 26.12.2016 - 13:07

      Ja sam igrao PEve ali ne mogu sa sigurnoscu reci o kojem djelu se radilo. Sad kad citam komentar mokrEE-a imam osjecaj da se isto o dvici radilo. Znam da me je taj sustav napredovanja osim same price satima drzao uz konzolu. I koliko se sjecam radnja nije bila bozicna. Sjecam se nekog labaratorija i pustinje. ☺

    • chupacabra1

      @felja77, 26.12.2016 - 14:09

      Dvojka

  • zgboys

    26.12.2016 - 13:04

    Dvojka je legendarna

  • mika76

    26.12.2016 - 14:07

    da,da. ovo su bile jako dobre igre na starom psxu. steta sto nikad nije napravljen remaster pe1 i 2 ili novi nastavak za danasnje konzole.

  • chupacabra1

    26.12.2016 - 14:27

    Svaka čast što se se i PE sjetili, ovo je igra koja me učinila hardcore gamerom. Atmosfera, gameplay, priča, SOUNDTRACK, FMV-sekvence daleko ispred svog vremena, sustav borbe, customiziranje oružja, sjajni bossovi, ma sve. Nikad me nije niti jedna igra više osvojila, a nekim čudom radi se vjerojatno o najpodcjenjenijem naslovu ikad od strane igrača. Kako i zašto, nemam pojma, a iako je danas doba FFXV, GTA V i sličnih čudovišta, najtoplija preporuka i za mlađe i za one koji je nisu odigrali. Dajte joj šansu pola sata, to je sve, garantiram da nećete požaliti. Ima puno pravo stajati bok uz bok s najjačim naslovima jedinice, a ja samo želim da još netko prođe kroz ono što sam prolazio ja igrajući prvi i svaki sljedeći put ovaj dijamant sakriven na svjetlu dana

  • Vegeta123

    26.12.2016 - 15:17

    Odigra i jedinicu i dvojku al upravo jedinica mi je jedna od najdražih igara sa psx…nisam ju dugo igra tao da bi ju moga ponovo preci na emulatoru(na kompu mi je skinuta odavno)..stvarno super sto ste se baš za Božić sitili ove vrhunske igre i ciji mi je soundtrack jedan od najbolji ikada u mojoj dugoj povijesti iganja igri.

  • l)oolvl

    26.12.2016 - 22:28

    nikad nisam igrao 1. i 2. dio na PS1, ali jesam 3rd Birthday na PSP-u i bio je prilično osrednja igra. PE je dobivao dosta dobre ocjene ali sam nekako uvijek imao dojam da se kao survival horror ne može niti približiti Silent Hillu tako da nisam ni probao..

    • chupacabra1

      @l)oolvl, 27.12.2016 - 15:41

      3rd b. praktički ima veze s prva dva samo po glavnom liku, a osrednja igra mu je kompliment. Pe nije nikad ni pokušavao biti survival horror, već podjednaka mješavina RPG-a i horora. Neortodoksni rpg s elementima akcije u horor svijetu, to je nekako najbliže da ga se opiše

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?