HCL.HR

RETRO DOZA #200 – FantaVision, vatromet za sve

Gregor Stojev 02.01.2017.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Jeste li znali da je jedan od launch naslova za PlayStation 2 bio i FantaVision? Ne, ne radi se o igri u kojoj gledate gazirana pića, već se radi o igri u kojoj pucate vatromet.

Fantavision

Vatromet u videoigrama nešto je na što tek nerijetko možemo naletjeti, no nema baš puno naslova koji se temelje upravo na toj ideji. Upravo zato smo se u ovoj Novogodišnjoj Retro Dozi odlučili pogledati jednog baš takvog.

Tko bi ikad predvidio da će nam doza broj 200 pasti ravno na Novu godinu (op.ur. a da ćemo ju mi uslijed slavlja zaboraviti objaviti)? Za ovakvu smo prigodu u planu imali nešto sasvim drugačije, no na kraju smo se ipak odlučili sačuvati taj plan za neka druga vremena. Ovoga puta ćemo se zato prisjetiti jednog od prvih naslova za PS2, jedne malo manje, ali svejedno jednako prikladne ire.

Ako ste već dobili viziju gaziranog napitka kao ja, bacite to na stranu jer se ovdje radi o nečemu sasvim drugom. Uostalom, za takve prilike imamo legendarno katastrofalni Soda Drinker Pro. Mislim da je dosta više digresije, pitate se što je dovraga više taj FantaVision? Pa vatromet, što bi drugo moglo biti? Smatram da nam je mnogima Novogodišnju noć najlakše asocirati s vatrometom, a vi koji se raštrkani po kojekakvim selašcima možda i jučer niste imali prilike vidjeti zadovoljavajući prasak. Uz malo sreće i dobre vještine, to bi mogli ovdje sada popraviti.

FantaVision kojega smo dobili 2000. godine izvorno je zapravo trebao poslužiti samo kao tehnološka demonstracija za friško novi PS2, ali začudno ispalo je da bi mogao biti puna igra stoga je tako i izdan. Iako među prvima, zapravo čisto sumnjam da je ikome od vas ovo i bio prvi naslov koji vas je uveo u čari te divne generacije PlayStationa.

Riječ je tu o glazbenom puzzleru kreiranom i izdanom direktno od Sonyja u kojem vam vatromet pristiže na ekran, a na vama je da ga spajate u jednakim bojama kako bi detonirao. Veće lančane reakcije donose naravno i više bodova, a igra završava kada je određeni broj vatrometa promašen. Sve je to popraćeno ugodnom glazbom i trodimenzionalno animiranim pozadinama.

Japanska, američka i europska verzija igre sve su imale različiti soundtrack, a 2002. godine čak smo ugledali i neočekivani nastavak naziva “Futari no FantaVision” (“FantaVision for you and me”). Sličnu stvar imao je i XBox ali tek dosta kasnije u 2007. godini s naslovom “Boom Boom Rocket”. U videu ispod pogledajte čudni uvod i gameplay Fantavisiona, a u komentarima nam javite koji vam je najdraži vatromet u igrama.

Označeno sa: , ,

Komentari (3)

  • closingtime

    02.01.2017 - 17:12

    Sjećam se da sam Fantavision gledaao na youtubeu prošle godine i baš mi je došlo da zaigram, ne znam zašto. Iako ne mogu zamislit ovo s PS2 kontrolerom, čini se da je prikladnije za PC.

  • Sackboy

    02.01.2017 - 18:42

    Ovo još imam original u ormaru kupljen kad i PS2 uz Silent Hill 2.

  • Sentiel FH-016

    02.01.2017 - 19:43

    Jel ima za PC ili PS4? Cini mi se zanimljivo!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?