HCL.HR

RETRO DOZA #201: Z, prosio bih još barem jedno slovo

Gregor Stojev 08.01.2017.   •   3 komentara   •   Retro gaming


U ovotjednoj se Retro Dozi prisjećamo strategije “Z” koju čak i ako nikada niste pošteno zaigrali, jednim pogledom na stričeka robota s naslovnice ugravirat će vam se u sjećanja za sve vijeke.

Z

Kao što smo ranije već nekoliko puta spomenuli, 90-te su bile popularno doba za pucačine i strategije na PC-u, stoga nije čudno da se tom razdoblju često vraćamo u ovim Retro dozama. Od developera The Bitmap Brothers 1996. godine dobili smo jednostavno nazvani “Z“. Da, samo “Z”. Radi se o jednom RTS-u nalik “Command & Conqueru”, međutim ono što brzim pogledom nije bilo očito je to da je “Z” pokušavao biti sasvim svoja stvar. Tu nije bilo skupljanja resursa ili izgradnje baze koja bi vam dalje štancala jedinice ili koristila u neke druge svrhe.

Iako vremenski i dalje dobivate nove jedinice, od vas se očekuje da s početnom ekipom napravite dobar prvi potez kako bi sletjeli u ranu prednost jer vam u protivnom sve inače brzo kreće nizbrdo. Svaka bi mapa zasebno bila podijeljena u devet jednakih kvadranata sa svojom zgradom koju treba osvojiti na putu do konačne pobijede, a one bi vam tada dalje ubrzavale nadolazeće pojačanje.

“Z” je imao neke kul fičre za svoje doba, čak bih rekao i za današnje doba. Okolinu poput planina ili drugih prepreka mogli smo i uništavati, a u konačnici bi se čitava mapa i sravnala sa zemljom. Vozači tenkova i drugih vozila mogli bi pak zasebno biti ubijeni, ostavivši vozilo da miruje dok ga drugi vlasnik ne preuzme. To su samo neki od elemenata koji su “Z” činili dosta izazovnim, što i nije bila iznimka igara od developera The Bitmap Brothers kojima nikad nije bilo jasno zašto bi itko ikada uživao u laganoj igri.

Već samo godinu dana kasnije “Z” se pojavio i na prvom PlayStationu, a ubrzo i na Sega Saturnu iako mi i nije baš pretjerano jasno zašto bi konzolaši bili ludi za jednom strategijom. U prilogu ispod izdvojili smo vam jedan Z gameplay video prve misije koji uključuje i pošteni dio priče sa šašavim robotima.

Komentari (3)

  • Darcoolio

    08.01.2017 - 22:26

    Koliko je to dobra igra.
    Mislim da je izašao i neki remaster ili nešto slično za PC.

    • veki666

      @Darcoolio, 08.01.2017 - 23:09

      Joooj da, uživao sam igrajući ju…

  • dex19

    09.01.2017 - 16:47

    Imao sam samo demo sa hackerovog CD-a, nažalost nikad nisam nabavio orginal
    super igra

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?