HCL.HR

RETRO DOZA #205 – Virtua Cop, ekipa u plavom

Gregor Stojev 05.02.2017.   •   7 komentara   •   Retro gaming


U skromnom kutku Retro Doze uzimamo kratku pauzu od visokog broja poligona s kojima provodimo dane. Virtua Cop nam je došao na red stoga ćemo nakratko pustiti da nam se grafičke malo ohlade.

Virtua Cop

Ah te devedesete. Nisam još uvijek baš posve siguran zašto točno uvijek upadam u tu eru, no možda s time ima neke veze da su nam naslovi ovog našeg skupog hobija napokon iz “igrica” prešli u igre. Dobro, ima nekoliko solidnih primjera da se to već počelo događati i ranije, ali tu se sad već jako dalo namirisati da nam budućnost nosi puno sočnih stvari.

Doduše, uvijek postoji i mogućnost da sam samo jedan od nabrijanih nostalgičara, no pravimo se na trenutak da to nije istina. Virtua Cop također možda nije ni najbolji primjer toga jer on sam sebe ne shvaća posve ozbiljno, no valjda kužite što pokušavam reći – ipak su to bili poligoni! Trodimenzionalni poligoni! Uf čovječe kakve li znanstvene fantastike.

Dajte mi trenutak da prestanem slinit pa možemo nastaviti dalje – Amerikancima poznat kao Virtua Squad kojega smo 1994. godine dobili direktno od Sege za arkadne mašine već je sljedeće godine stigao i za Segu Saturn, a potom 1996. i na PC. Riječ je o “on rails” pucačini prvog lica u kojoj s pištoljima tj. “light gun” tehnologijom umjesto pataka strijeljate kriminalce.

Za razliku od većine prethodnika u ovome žarnu, osim trodimenzionalnih levela Virtua Cop je imao sve svoje likove potpuno sastavljene od modernog čuda zvanih poligonima zbog koji su oni sada mogli i drugačije reagirati ovisno o tome gdje ste ih točno upucali. To je dovelo do sustava da ekstra bodove zapravo osvajate ako kriminalce samo onesposobite umjesto da ih hladnokrvno usmrtite.

Sami naziv zapravo je vezan za taj “grafički stil” za kojega se Sega toliko zakvačila nakon njihovih drugih naslova poput Virtua Fighter, Virtua Striker i Virtua Racer koji su ga međusobno dijelili. Virtua Cop 2 stigao nam je relativno brzo – već 1995. godine na velike mašine a potom i na ranije već spomenute platforme, i dodatno na Dreamcast. Virtua Cop: Elite Edition koji se sastojao od prve dvije igre 2002. godine mogli smo zaigrati i na PS2, a Virtua Cop 3 zato je od 2003. godine još uvijek ostao ekskluzivan za arkadni kabinet.

Serijal je bio dovoljno uspješan da u svoje doba postane poprilično popularan, a upravo prema njemu su se ravnali i mnogi drugi budući naslovi uključujući i spinoff Resident Evila sa Survivor i Dead Aim naslovima, pa tako i fanatičko obožavani GoldenEye 007. Pogledajte u videu kako je to izgledalo dok se usput pravite da vam je prst pištolj i da vi to igrate.

Označeno sa: , ,

Komentari (7)

  • nikola2222253

    05.02.2017 - 18:33

    Haha ovo sam dero cijeli dan na kompu.

  • karlod1997

    05.02.2017 - 18:41

    Od tih retro igrica (s naznakom na devedesete) priznajem jedino igricu Hugo ! 🙂

  • Dilo_trasul

    05.02.2017 - 19:27

    Sjecam se ove igre,98 mislim da sam je igrao dosla je na nekom cd-u s pijace s jos masom nekih klosarskih igara 🙂

    • nikola2222253

      @Dilo_trasul, 05.02.2017 - 19:31

      Pod klosarske igre mislis na one koje su bile u navlakama?

  • Dilo_trasul

    05.02.2017 - 19:34

    Ma ne,jedan cd vise igara,tipa outlaws od lucasartsa,nekakvi fliperi i te gluposti

    • krolesi

      @Dilo_trasul, 06.02.2017 - 00:23

      Zvali smo ih kompilacije

  • Disc0

    05.02.2017 - 19:47

    Obozavam On-Rails pucacine, pa tako i ovu. Ghost Squad sa automata i Wii-a mi je jedna od najboljih 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?