HCL.HR

RETRO DOZA #207 – Lemmings, izgubljeni glodavci

Gregor Stojev 19.02.2017.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Mali izgubljeni leminzi u današnjoj Retro Dozi zahtijevaju vašu pažnju! Prisjećamo se kako su se u nekada povezivali različiti žanrovi da bi dobili nešto sasvim novo.

Lemmings

Znam što mislite, i slažem se – iako smo igru već nekoliko puta spominjali i ja sam iznenađen da za Lemmingse još nismo izdvojili njihovu minutu. To nam samo govori koliko sjajnih kandidata imamo za ovu rubriku koji strpljivo čekaju svoj red. Ovaj dobro poznati klasik, ujedno i čudan hibrid puzzle platformera sa strateškim elementima 1991. godine je izašao za Amigu i PC, tj. MS-DOS.

To je jedan od onih naslova koji je poput Tetrisa bio toliko hvaljen da se kroz godine morao proširiti na više od dvadeset drugih platforma. Danas ga tako možete vidjeti na manje-više svemu što ima vlastiti ekran ili se vezuje uz gaming, a taj uspjeh pripisujemo originalnim developerima i izadavčima iz DMA Designa i Psygnosysa.

Leming vam je inače vrsta glodavca koju možemo naći u polarnim regijama sjeverne Amerike i Euroazije, a poznati su po mitu na kojemu se ova njihova istoimena igra temelji. Društvo tih mališana se samovoljno ali i predvidivo pravocrtno kreće kroz razne levele dok je na igraču da im osmisli siguran put do cilja. Ako ništa ne poduzmete jadni će mali leminzi pasti u svoju smrt, baš kako nam i sam mit sugerira.

U svakome levelu imate određeni broj uloga koje morate podijeliti leminzima kako bi se uspješno snašli te došli do očekivanog cilja. Neke od tih uloga su primjerice penjači, padobranci, bombaši, blokeri i sl. koje u danom vremenu morate pametno iskoristiti kako bi zadovoljavajuć broj mališana preživio.

Lemmings se prodala u preko 15 milijuna primjeraka i naravno dobila brdo nastavaka, remakeova i raznih spin-offa, pa tako i klonova. Nećemo se zamarati detaljnim nabrajanjem jer ih ima dosta, a većinom su ionako svi oni identični. Spomenut ću doduše da je originalni Lemmings čak imao i dvadesetak levela za dva igrača kojega je Amiga iskoristila podrškom dvaju miševa, a malo modernija PSP verzija imala je i level editor.

Između ostaloga moram priznati da je imao i prilično dobru muziku koju usput poslušajte u videu ispod s prvih nekoliko levela.

Označeno sa: , ,

Komentari (6)

  • Sackboy

    19.02.2017 - 17:36

    Fantastična igra koja je bez problema igriva dan danas. Ne mogu vjerovati ja je igra iz 1991 kao da je jučer bilo kada sam je igrao.. al sam star lol

  • Sackboy

    19.02.2017 - 17:56

    Upravo sam je našao u flashu i igrao par levela u browseru 🙂

  • l)oolvl

    19.02.2017 - 21:15

    sjećam se da mi je ovo bila najlošija igra na SNES-u 😀

  • krolesi

    19.02.2017 - 23:14

    Sjećam se da sam ovo igro na Atariu 1024st

  • Disc0

    20.02.2017 - 07:11

    Zaboravio si napomenut da DMA=Rockstar 😉

    • Gregor Stojev

      @Disc0, 20.02.2017 - 09:46

      Ah, da vidiš, dobro zboriš, totalno zaboravio to spomenut… Nek bude onda ovdje kao trivia 🙂 Iako danas vjerojatno nisu isti ljudi tamo više, DMA je pet godina poslije Lemmngisa napravio prvi GTA. Onda su se krenuli mijenjat publisheri dok nisu završili s Take-Two i ostalo je povjest.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?