HCL.HR

RETRO DOZA #212 – King’s Field, mračnih li duša

Gregor Stojev 26.03.2017.   •   1 komentara


Pođite s nama u vremeplov naziva Retro Doza i pogledajte tko je to točno asfaltirao put uspjeha svima nam toliko (ne)omiljenog Dark Soulsa.

King's Field

Ne uzimajući u obzir neočekivane odgode koje bi se mogle dogoditi u zadnjem trenu, za par dana napokon bi trebali dobiti posljednji komadić kolača zvanog Dark Souls. Ako ste se poput mene ovaj mjesec proveli zakopavajući demone u odličnom Nioh, vjerojatno ste jedan od onih koji se već neko vrijeme pitaju što nam FromSoftware sljedeće sprema za kraj Dark Souls serijala.

Samim time odlučio sam ovu dozu posvetiti začecima serijala s kojim se danas gotovo sve već uspoređuje, pa prije nego li se konačno osvrnemo budućnosti pogledajmo malo i u prošlost. Većina igrača dobro zna da je Bloodborne nasljednik te brutalne, ali i brutalno popularne Dark Souls trilogije. Nešto manje igrača je upoznato s činjenicom da je Dark Souls pak nasljednik kultnog Demon’s Soulsa, no vjerojatno ih još manje zna kako je FromSoftware još ranije cijelu ideju započeo s King’s Field serijalom koji je imao čak sedam iteracija!

Ne biste vjerovali ali cijela priča započinje nam prije više od 20 godina, davne 1994. kada je na PSX-u stvoren prvi King’s Field, ujedno i prvi FromSoftov naslov ikada. Osim što se igralo iz prvoga lica i što sustav borbe još nije bio toliko razrađen da bi se oko njega sve vrtjelo, King’s Field danas itekako ima puno sličnosti sa svojim Soulsborne nasljednicima. Mračna i misteriozna atmosfera zbunjujućih labirinata natrpanih zamkama i smicalicama među kojima vam smrt vreba svaki korak bio bi jedan način za opisati serijal. Zvuči poznato, zar ne?

Retro Doza #212

Perspektiva prvog lica danas nam možda ne zvuči više toliko originalno ili posebno, ali tada je itekako bila. Na našu žalost prvi King’s Field nije bio izdan dalje od Japanskih obala, no njegov uspjeh bio je presudan da se s nastavkom to ispravi. Tu su pak počele one tradicionalne Japanske gluposti s nazivima i brojevima, pa je japanski King’s Field 2 godine 1995. na zapadu izdan kao King’s Field (bez broja), a King’s Field 3 1996. godine kao King’s Field 2.

Serijal je 2000. godine doživio nešto malo drugačije, pa je tako Sword of Moonlight: King’s Field Making Tool bio je ne samo remake originala za PC, već i alat s kojim su igrači mogli raditi svoje King’s Field pustolovine, a sam njegov naziv pojam je koji možete i danas pronaći u Soulsborne nasljednicima. Ali tu još nije bio kraj, kao što sam ranije rekao bilo je čak sedam nastavaka. King’s Field 4 je 2001. godine napredovao na PS2 konzolu u Japanu, a potom 2002. izašao u Americi te 2003. godine u Europi pod nazivom King’s Field: The Ancient City.

Retro Doza #212 2

U sljedećih nekoliko godina uslijedila je grobna tišina prikladna čitavom serijalu, no prije nego li je započeo rad na prvom spiritualnom nasljedniku kojega smo na PS3 vidjeli tek 2009. godine (op.ur. Demon’s Souls), King’s Field je svojim domaćinima poslužio još dvije prilike da pogibaju. Japanci su tako dobili King’s Field: Additional 1 i 2 na PSP-u. Osim toga, serijal se s čak još tri nastavaka našao i na telefonima, ali to ne računam jer mobiteli…

No pustimo sad više tu beskrajno prahistorijsku lozu, sigurno vas zanima kako je to sve izgledalo. Dozvolite lijevoj tipki miša da klikne na video ispod koji vas svo ovo vrijeme preklinje da ga pogledate. Inače, za sve vas kojima nikad dosta, video niže je ovoga puta dužine od čak dva sata, ali slobodno malo premotavajte po volji.

Označeno sa: , ,

Komentari (1)

  • Mixa

    26.03.2017 - 20:01

    Cuo sam vec za King’s Field, ali nisam znao da ima toliko nastavaka.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?