HCL.HR

RETRO DOZA #214 – Mugen, svi protiv svih

Gregor Stojev 09.04.2017.   •   2 komentara   •   Retro gaming


U ovoj Retro dozi izdvajamo trenutak za jednu bizarnu kombinaciju svega i svačega koja bi zahvaljujući svojim bijesnim mogućnostima uskoro mogla napuniti dvadeset godina.

Mugen

Tučnjave su jedan od onih žanrova koje nikad baš nisu zaživjele na PC platformi. U zadnje vrijeme tu i tamo znamo dobiti neki port upitne kvalitete, no oduvijek se znalo da je to prvenstveno stvar za konzole i arkadne mašine jer vas igranje s mišem i tipkovnicom ne bi daleko doguralo. Takav se pogled polako počeo mijenjati jer mnogo PC igrača uz sebe ionako danas drže barem jedan dobar kontroler, no u godini u koju danas idemo to još nije bio slučaj. Developer Elecbyte je 1999. godine imao unikatnu ideju kako stvoriti tučnjavu svih tučnjava koja bi zbog jednog razloga, ujedno i svoje glavne karike uistinu nebi nikada mogla zaživjeti na konzolama, već samo na PC-u.

Mugen je bio još jedna 2D tučnjava kao i sve druge, ujedno i besplatna svima za preuzimanje, no zapravo je svojevrsna platforma na koju bi igrači onda dalje stvarali i ubacivali svoje vlastite likove i pozadinske lokacije za borbu. Rezultat je naravno bila pojava svih mogućih i nemogućih likova pa tako recimo danas možemo vidjeti Naruta u borbi s Bowserom ili pak Homera Simpsona protiv Supermana. Možda zvuči malo glupo ali u tome i jest bila poanta.

Mugen 1

U svemu je tome postojao naravno i jedan veliki problem, svaki bi kreator za svojega lika imao svoju viziju snage, brzine i varijacija mogućih poteza, stoga je ravnoteža često bila nešto o čemu bi se moglo samo sanjati. Dok su neki stvarali realno poštene likove, drugi su namjerno htjeli da upravo njihov bude najjači i najbrži. Sama kvaliteta pojedinih likova i njihova vjerodostojnost također je uvijek bila upitna, no sve se to zapravo lijepo uklopilo u internetske senzibilitete poput memeova, trolanja i ostalih neozbiljnosti koji su tek trebali uslijediti.

Mugen tako i dan danas još živi preko popularne virtualne kladionice Salty Bets koja putem Twitcha od 2013. godine streama nasumične borbe raznih likova kontroliranih umjetnom inteligencijom. Inače, iako riječ “mugen” na Japanskom prikladno znači “beskonačno”, puni se naziv igre zapravo piše M.U.G.E.N. Mi pisanje takvih izmišljotina ovdje često zaobilazimo, no sada spominjem zato što je to trebala biti kratica nečega što i sam developer više ne zna. Možda zapravo i svejedno jer guglanjem Mugena danas možete dobiti samo jedan rezultat, kao npr. video ispod koji će vam pokazati koliko lude stvari mogu postati. Ili glupe, ovisno o perspektivi.

Označeno sa: , ,

Komentari (2)

  • MrNoco

    09.04.2017 - 19:39

    Joj kad se setim kada sam u mladosti pravio svoju mugen igru…

  • SemirTheChosen

    10.04.2017 - 11:47

    lol nesto lude od ovoga dugo nisam cuo ni vidio – perfektna doza retra Greg!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?