HCL.HR

RETRO DOZA #219 – A Boy and his Blob, nevolja u Bloboloniji

Gregor Stojev 14.05.2017.   •   0 komentara   •   Retro gaming


U ovoj Retro dozi prisjećamo se jednoga dječaka i njegovog čudnog bloba koji je ko’ lud gutao bombone na NES-u.

Boy and his Blob

Puno nas koji smo ga doživjeli imamo ugodna sjećanja s NES-a. Danas ću vam jedno takvo pokušati izvući s naslovom A Boy and His Blob kojega smo igrali 1989. godine na legendarnoj konzoli. Riječ je o puzzle-platformeru čiji se gameplay vrti oko bacanja bombona čudnom blobu koji vas prati uz nogu. Različiti bomboni imali bi drugačiji efekt pa bi ga neki od njih tako natjerali da se pretvori u razne alate poput kišobrana, ljestvi, balona i sl. koji bi se onda koristili da na maštoviti način zaobiđete konkretan problem s kojim se suočavate.

Danas smo se već naučili da za neki interesantni naslov moramo pričekati pola desetljeća, ponekad čak i duže kako bi ga napokon isprobali. U osamdesetima se takve stvari još nisu događale stoga je studio Imagineering Blobov razvojni proces od početka do kraja stisnuo u samo šest tjedana. Znam, razlika je dan i noć između tih ranijih naslova koji su se štancali i ovih današnjih u koje se trpaju milijuni, ali svejedno zanimljiva anegdota.

Retro doza #219

Premda je A Boy and His Blob bio prilično drugačiji platformer od ostalih Nintendo platformera, pa tako i drugačiji puzzler od drugih puzzlera toga doba zbog čega je i primao pohvale, nekima se ta eksperimentalna kombinacija i nije baš posve dopala. IGN je tako tvrdio da čitava stvar uopće nije zabavna, da su leveli prazni i da je glupo kako su bomboni ograničeni. A što ćeš, nije sve za svakoga.

“The Rescue of Princess Blobette” bio je nastavak za Game Boy u 1991. godini, no nečemu što je tek trebalo postati serijal izgleda da ipak nije bilo suđeno. Nakon nekoliko propalih pokušaja da se Blob priključi Nintendovom uspješnom nizu klasika, sljedeći Blob naslov kojega smo kroz godine vidjeli došao je tek za nevjerojatnih dvadesetak godina, i to u obliku remastera originala za Wii u 2009. Taj remaster je zgodna stvarčica, no vratimo se korak nazad i odajmo počast starom dragulju koji nam je na maštovit način pokazao potencijal video igara.

Označeno sa: , ,

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?