HCL.HR

RETRO DOZA #221 – Magic: The Gathering – Battlegrounds

Gregor Stojev 28.05.2017.   •   4 komentara


U ovoj Retro dozi se prisjećamo jednog od mnogobrojnih pokušaja da se popularna kartaška igra Magic: The Gathering prenese u trodimenzionalno okruženje.

The Gathering - Battlegrounds

Ako ste kao većina nas proveli dosadašnji život na ovoj planeti, vjerojatno ste barem nešto načuli o megapopularnoj kartaškoj igri Magic: The Gathering u kojoj se dva ili više igrača sukobljavaju koristeći razne čarolijame i čudovišta. Veliki dio igre je skupljanje samih karata i slaganje špila dok je drugi korak potraga za protivnikom, a tek treći samo kartanje.

Takve su prepreke često razlog zašto se mnogi nikada ne odluče iskušati u nečemu takvog kalibra, no veliki uspjeh Magica značio je da kad-tad mora dobiti i svoje digitalne varijante. Jedan od tih pokušaja koji se snažnije izdvaja od drugih tradicionalnih kartaških oblika je MTG – Battlegrounds koji je 2003. godine za Xbox i PC bio mješavina real-time tučnjave i turn-based strategije, dvaju komponenata koji su bitan, ali samo mali dio Magic: The Gathering iskustva.

Retro Doza #221

Mnogima je ta ideja bila uzbudljiva jer su moderne videoigare napokon mogle doživljaj bitaka iz mašte realizirati na ekranu ispred nas. Trodimenzionalni modeli koji bi predstavljali lukave pokušaje igrača da se protivničkog čarobnjaka zatuče morali bi najprije doputovati do cilja prije nego bi dobili priliku obaviti svoj posao, nalik tradicionalnim strateškim naslovima koje poznajemo za PC. Bilo je to veliko odstupanje od one jednostavne najave “Ja napadam” koju toliko često slušamo u takvim stolnim kartaškim igrama.

Nažalost, svi već dobro znamo da našoj mašti nema ravnog. Dok je Battlegrounds bio potez u interesantnom, ali i očitom smjeru u kojemu se kad-tad netko trebao okušati, zbog manjka mogućnosti tisuća i tisuća različitih karata koje MTG čine igrom bez granica, Battlegroundsovih puno, puno ograničenja značilo je da nikako nije mogao dostići pravu stvar.

Samim time digitalne su se varijante Magic: The Gatheringa od tada odrekle takvih eksperimentalnih pristupa kako bi što više nalikovale svojim kartaškim korijenima. Tako smo u zadnjem desetljeću počeli viđati “nastavke” Magica s godišnjim Duels of The Planeswalkers serijalom koji je od 2009. godine počeo pružati prošireno kartaško iskustvo.

Sumnjam da će tome uskoro doći kraj, jer su kartaške online igre tek počele stjecali popularnost, pogotovo dok u centru pažnje imamo Hearthstone i Gwent koji je u svježoj beti, ali za sada u videu ispod pogledajte kako je to izgledalo kada karte zažive po vašoj naredbi.

Označeno sa: , ,

Komentari (4)

  • YeYa

    28.05.2017 - 14:12

    Možda da napraviš collaboration s gamerima okruglog stola o nekim retro kartaškim igrama koje su digitalizirane? 🙂

  • SemirTheChosen

    28.05.2017 - 16:54

    e bas super sto si objavio ovaj clanak sa ovom Magic igrom bas sam nedavnoo poceo igrati magic,znam znam “shame shame dlong dlong“ sta cu kada je yugioh bio popularniji od magica u mojim krajevima( i dalje je) tako da sam si bas nabavio ovuu igru zahvaljujuci ovom topicu,hvala Greg!

    • Gregor Stojev

      @SemirTheChosen, 29.05.2017 - 09:32

      Uzivaj dok traje, sjecam se da je bilo prilicno zabavno ali steta sto nisu nastavili s novim spellovima. Da je igra u ovoj/prosloj generaciji izasla par updateova bi ju uspjelo spasit. Ovak kad s jednom bojom imas uvijek samo jednu kombinaciju nekak izgubi smisao, ali fora je taj unikatni fighting-strategy sustav.

  • ExplosionXXX

    28.05.2017 - 19:45

    Imam orginal , bas sam ga instalirao prije neki dan

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?