HCL.HR

RETRO DOZA #235: Ape Escape – majmuniranje s gljivama

Gregor Stojev 03.09.2017.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Pođite s nama u jednu Retro Dozu u kojoj nam Sonyjev klasik iz davnih PS One dana demonstrira kako se gljivama izbjegavaju banane i mrežom hvataju šašavi majmuni.

ape-escape retro (3)

Danas uzimamo zdravo za gotovo da svaki pošteni kontroler mora imati dvije analogne palice. No, ako se vratite u prošlost mogla bi vam iznenaditi činjenica kako je prva Playstation konzola zapravo bila lansirana tog načina kontrole. Tek nekoliko godina nakon što je PSX već osvojio svijet, za njega je stvoren i čuveni Dualshock kontroler, onaj s mogućnošću vibracije i dvije “gljive”, i to tek kao sekundarna periferija.

Prije tog smo dana na Playstationu bili forsirani igrati igre u surovih osam smjerova, a onda se pojavio Ape Escape – Sonyjev klasik koji je 1999. godine bio poseban po tome što je bio prvi naslov koji je zahtijevao da napokon nabavite ranije spomenuti Dualshock kontroler. Stvoren direktno od Sonyjevog SCE Japan Studia, Ape Escapeov zadatak bio je prvenstveno inovirati stvari po pitanju kontrolnih shema kako bi dokazao da se ne radi o nepotrebnim marketinškim trikovima, već o osnovnim mehanikama koje sve igre jednostavno čine boljima.

ape-escape retro (2)

U Ape Escapeu igračeva glavna zadaća bila je hvatanje odbjeglih majmuna s mrežnom kojom ste mogli mahati u punih 360 stupnjeva tako da jednostavno opalite gljivu na Dualshock kontroleru. To je doduše dovelo do situacije u kojoj je potrebno bilo i malo navikavanja kako su vam palčevi u svakom trenu morali ležati na analognim palicama. Igrači koji su ikada imali priliku odigrati poneki platformer dobro već znaju kako stari zakon zahtjeva da se skakanje izvodi tipkom X, no ovom je prilikom to prebačeno otraga, na R1 i R2, dok su prednje tipke poput trokuta i kvadrata sada birala alate ili oružja s kojima bi se probijali kroz levele.

Ape Escape je u konačnici svoj zadatak uspio obaviti tako da je ujedno bio prilično zabavna i pomalo drugačija igra, jedna koja se tada često čak i uspoređivala s kraljem 3D platformera koji je Mario 64, a njegov uspjeh uspio ga je pogurati do čak još 14 drugih nastavaka. Zvuči mnogobrojno, no od svega toga zapravo ih je samo četiri bilo u glavnom nizu gdje smo zadnjega vidjeli na PS2 konzoli dok je ostalih deset pripalo u žanr “party” igara i kojekakvih spin-offa kroz sve Sonyjeve konzole do danas.

ape-escape retro (1)

Osim što je Ape Escape dobio i vlastitu animiranu seriju pa tako i stripove, na njegove šašave majmune mogli smo naletjeti i u drugim velikim naslovima poput Metal Gear Solid 3: Snake Eater, LittleBigPlanet i Ratchet & Clank koji bi osigurali da se na Ape Escapeov doprinos Playstation brendu nikada ne zaboravi.

Kako je taj revolucionarni recept izgledao u akciji možete sada pogledati u videu ispod koji će vas provesti kroz nekoliko levela prvog Ape Escape-a, pazite samo da pritom ne ugazite u koju bananu na putu.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • trulex

    03.09.2017 - 16:13

    Legendarno majke mi.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?