HCL.HR

RETRO DOZA #236: The Lost Vikings – izgubljeni u vremenu i prostoru

Gregor Stojev 10.09.2017.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Danas se prisjećamo starog Blizzardovog naslova The Lost Vikings kojega smo zaigrali prije dva i pol desetljeća, jer nam nekako ispada da to ipak nije bilo jučer.

the-lost-vikings (1)

Prije Diabla i Warcrafta, davne 1992. godine za SNES konzolu tadašnji developer Silicon & Synapse koji je danas poznat kao Blizzard Entertainment, složio nam je The Lost Vikings – puzzle platformer u kojemu s tri Vikinga putujemo kroz vrijeme. Erika koji može trčati i razbijati zidove, Baleoga koji mlati protivnike i Olafa koji svojim štitom može poslužiti kao platforma, preko noći su naizgled izvanzemaljci oteli iz svojih drvenih kućica kako bi ih smjestili u svojevrsni intergalaktični zoološki vrt. Našim Vikinzima se to naravno ne dopada stoga pokušavaju pobjeći, no prilikom toga pak završavaju izgubljeni u vremenu.

the-lost-vikings (3)

E to su bila vremena kada su za premisu mogle poslužiti sve ideje na koje se nitko još ne bi bunio, koliko god bizarne one bile. Samim time, leveli su bili složeni na temelju kojekakvih koncepata, od Egipatskih piramida do zemlje slatkiša kroz koje bi igrač trebao koordinirati sva tri lika kako bi zajedno došli do izlaza. Igru je također obogatila i co-op mogućnost u kojoj bi se jedan od dvoje igrača po volji mogao prebaciti na trećega Vikinga, iako bi čitava stvar bila još legendarnija da je tada postojala mogućnost da im se i treći igrač pridruži.

the-lost-vikings (2)

Već godinu kasnije The Lost Vikings stigli su i na MS-DOS, Amigu i Segine Mega Drive i Genesis konzole, a 1997. smo vidjeli i puni nastavak “The Lost Vikings 2: Norse by Norse West” za PC, SNES, Segu Saturn i PlayStation u kojemu smo uz tri poznata Vikinga mogli igrati i s jednim vukodlakom, pa tako i zmajem. I to je donekle to, Vikinzi nisu imali neku preveliku povijest kako se Blizzard bacio na druge projekte, neke s kojima ste vjerojatno već dobro upoznati, no danas zato izgubljene Vikinge ipak možemo vidjeti kako žive u Blizzardovoj mobi Heroes of the Storm. Kako bi se pobrinuli da i danas poberete dozu friško narezane nostalgije, uvod i bijeg iz svemirskoga broda prvog The Lost Vikings smjestili smo vam na dohvat ruke s videom ispod, stoga slobodno malo zavirite u dobre stare dane.

Označeno sa: ,

Komentari (11)

  • funky0308

    10.09.2017 - 12:31

    Kakp smo nekada bili manje…puno manje zahtjevni i kako smo se nekada zabavljali uz ovu i ovakve igre. Bilo je slicnih igara kasnije ali Vikings, Ugh, Dungeon Master i sl igre su mi ostale u jako lijepom sjecanju. Bila su to odlicna vremena…vremena kada ides pokrenuti igru i ne brines o grafickim postavkama (PC) i sl, brines samo o jednoj stvari – da li je CPU dovoljno jak da mi ovu uopce igru pokrene i da li imam dovoljno RAMa ili moram kupiti jos jedan modul od 1MB 🙂 Danas ovako nesto nema nikakve sanse ali u dobrom starom DOSu su bile i vise nego dobre

    • phoda

      @funky0308, 11.09.2017 - 14:23

      Sjecam se da nisam imo pristup puno igara. Prije nego mi prijatelj “spržio” vice city igro sam demo igre iz casopisa pa jednu demo misiju preso 50 puta. Da danas nemam interneta bilo bi isto. Tad je bilo jednostavnije uzivat al bolje je ipak danas s ovolikim izborom.

  • Ovcaodnovca

    10.09.2017 - 13:04

    ovo sam igrao sa kolegom na SNESu…. to su bila vremena…. MK2, MK3, ISS….. i vremena Nintendo klubova..

  • PrydaCro

    10.09.2017 - 13:50

    Na Snesu igrao. Kao sto kolega veli nikad vise zabave nisam imao nego na Snesu.

    • Ovcaodnovca

      @PrydaCro, 10.09.2017 - 14:47

      tada sam djelio sobu sa sestrom, no nas se znalo zbut po 10igrajuci ISS i ovakve igre…. pa odi posudit ….. donjet sa drugog kraja grada…. onda kad bi netko imao gamers guide….. po 20 bi nas citalo….. ono net je bio znanstvena u tom vremenu…. toliko sam bio opcinjen time da sam prodao ps1 radi SNESa i MK igara….

    • PrydaCro

      @Ovcaodnovca, 10.09.2017 - 15:07

      Tocno to 🙂 to su bila vremena

  • Darcoolio

    10.09.2017 - 14:41

    Specifičan humor famozne trojke je olakšavao frustraciju na kasnijim nivoima 🙂

  • JAGUAR_PAW

    10.09.2017 - 18:47

    kad sam ovo igro :O

  • jockemix

    10.09.2017 - 22:03

    Kad se setim igre imao sam 4 godine kad sam prvi put igrao

  • krolesi

    11.09.2017 - 09:35

    Ovo je bila arkada koju sam obožavao

  • Ovcaodnovca

    11.09.2017 - 12:07

    najcudnije je bilo kod tih starih igara, da su bile isprogramirane od strane jednog ili dva covjeka…. a mi smo im se vracali konstanto….. iako ih se vecina mogla zavrsit u nekih 20-30 minuta….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?