HCL.HR

RETRO DOZA #25 – Twisted Metal serijal

Renato Pedišić 19.08.2012.   •   5 komentara   •   Retro gaming


U svijetu Twisted Metala svaka vaša želja je izokrenuta, a jedini putokaz može vam biti ovotjedna retro doza.

Današnja retro doza donosi vam povijest Twisted Metal serijala od njegovih početaka 1995. godine do četvrtog naslova u serijalu iz 1999. godine. Kako smo već obradili povijest Carmageddon serijala smatramo da je korektno posvetiti nekoliko redaka i drugom važnom predstavniku car combat žanra – Twisted Metalu. Glavna razlika između dva vrlo slična serijala je u tome što se Carmageddon, unatoč mogućnosti uništavanja drugih automobila, bazirao na utrkama dok je u naslovima Twisted Metal serijala cilj izaći kao pobjednik u raznim arenama koje su prepune oružja, nadogradnji i tajni. Posebni štih svim naslovima iz serijala davala je odlična metal glazba koja je savršeno išla uz uvrnuti svijet u kojemu su se igre odvijale te uz groteskne likove vozača čijim smo se crnim sudbinama slatko smijali.

Twisted Metal

Originalni Twisted Metal iz 1995. godine radnjom je smješten u Los Angeles u kojemu se odvija deseta godišnjica natjecanja po kojemu je igra i dobila ime. Igrač ima izbor između 12 različitih vozača od kojih svatko ima svoje vlastite motive za ulazak u natjecanje koje vodi tajanstveni Calypso. Pobjeda u natjecanju donosi vozaču pravo da zaželi jednu želju koja redovito bude izokrenuta i izopačena. Pouka igre: “Pazi što želiš, možda ti se i ostvari.” bi vjerojatno bila mnogo upečatljivija da su proizvođači odlučili uvrstiti već snimljeni video materijal. Te odglumljene sekvence u igri zamijenjene su tekstom koji prolazi ekranom što je, složit ćete se, ništa u usporedbi s ovim:

Twisted Metal 2

Mnogi igrači samouvjereno tvrde da je TM2 najbolji nastavak u serijalu. Izrađujući igru proizvođači su odlučili ne mijenjati pobjedničkog konja pa je gameplay igre u suštini ostao isti, a promjene su napravljene jedino u vizualnom dojmu, mogućnosti korištenja novih vozača i promijenjenom, stripovskom stilu završnih animacija. Igra je ubrzo postala bestseller na prvoj PlayStation konzoli, dok je PC verzija igre pokupila znatno lošije ocjene zbog hardverskih ograničenja tadašnjih računala (1997. godina). U videu koji prilažemo možete vidjeti kako je Twisted Metal 2 izgledao u akciji.

Twisted Metal 3

Nakon razlaza između originalnog Twisted Metal studija i Sonyja, serijal je na kratko vrijeme ostao bez ikoga tko bi na njemu radio. Posla su se brzo uhvatili 989 studios i napravili Twisted Metal 3 kakav nitko nije želio. Najveća kritika je išla na vizualni dojam igre i na slabo odrađenu fiziku igre. Malo je reći da je igra dobila loše kritike, ali unatoč tome prodaja je išla iznenađujuće dobro i to uglavnom zbog, kako kritičari kažu, odličnog soundtracka koji potpisuje Rob Zombie.

Twisted Metal 4

Iako na prvi dojam sasvim sliči na svog prethodnika, Twisted Metal 4 dobio je nešto bolje kritike. Razlog tome je inovativniji dizajn levela na kojima se igra odvija, široka paleta boja i odličan humor, a Sonyju sigurno nije štetio ni ponovni ugovor s Rob Zombijem koji je sada dobio i vlastitog lika u igri. Ono što razlikuje igru od svojih prethodnika je i činjenica da u ovome nastavku Calypso nije čovjek iza ovoga turnira smrti nego glavnu ulogu igraju Sweet Tooth i njegov klaunski cirkus.

Ako vam se dopadaju igre koje smo obradili u našoj retro dozi obavezno pročitajte našu recenziju recentnijeg Twisted Metala, onoga iz 2011. godine. Također, ostavite nam komentare i napišite nam koji je od navedenih vaš najdraži Twisted Metal.

Komentari (5)

  • terminator

    19.08.2012 - 17:41

    Poglete na prvom videu ruku na lijevoj strani kako drži ta vrata 🙂

  • Tegla

    19.08.2012 - 18:24

    Ajme kad se sjetim ovoga….

  • Pirotehnika

    19.08.2012 - 22:07

    Dvica, neprikosnoveni JEBENI kralj!!!

  • armin221186

    20.08.2012 - 10:13

    igro sve osim ovog zadnjeg nemam PS3 🙁

  • Shimmy

    25.08.2012 - 09:29

    Prvi sam jedino propustio, no serijal je vrhunski. Osobno mi je četvorka bila najdraža, no najviše sam nostalgičan na dvojku jer je prvi koji sam igrao i to u igraoni dok još nisam imao PS. Super retro članak!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?