HCL.HR

RETRO DOZA #250: SkiFree – skijanje na Windowsu 3.1

Gregor Stojev 17.12.2017.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Pustite da vas nostalgija pere jer danas gledamo jednu malu i jednostavnu ali i dobru staru skijašku igru za Windows 3.1.

skifree

U predvidivom stilu za danas sam razmatrao temu retro Star Warsa kako nam je još jednom stigao nastavak tog popularnog serijala filmova. Međutim, osobno me ta groznica nikada nije ulovila i teško mi je vjerovati da sam jedan od rijetkih koje Star Wars toliko baš i ne fascinira. Upravo zato sam se u zadnjem trenu odlučio ne tući mrtvog konja već otvoriti priliku da “silu” na trenutak zaboravimo i odemo negdje malo više nasumično.

Dobro, možda i nije baš toliko random kako trenutno razdoblje svi vjerojatno volimo asocirati po snijegu, nečem što smo u zadnje vrijeme imali prilike ugledati. Samim time, bilo bi u redu da se prisjetimo legendarne igre skijanja SkiFree za Windows 3.1 iz 1991. godine. Čitavu stvarčicu je kao vježbu složio jedan čovjek – Chris Pirih koji je tada bio jedan od Microsoftovih programera. Menadžerima koji su u to doba slagali službeni “Entertainment Pack” se dopala igra pa su ju tako odlučili uklopiti u taj njihov paketić.

Sama igra je konceptualno bila vrlo jednostavna – skijate se nizbrdo i zaobilazite razne prepreke poput borova, kamenja ili drugih skijaša. Jedan bitan detalj koji je obilježio SkiFree iskustvo tu je bio u obliku čudovišta koje vas proganja ako zaobiđete cilj i odete predaleko van predviđenih granica. Stvar je bila dovoljno popularna da se 1993. godine Chris Pirih odluči napraviti nastavak tj. “verziju 2.0” koja bi imala bolju fiziku, lokalni i mrežni multiplayer, botove te zvuk.

Nažalost, s tom kompleksnijom fizikom se toliko jako zapetljao da je projekt ispao neigriv zbog čega će SkiFree ipak ostati zapamćen po svojoj originalnoj izvedbi. Inače je bio prebačen na Mac pa tako 2001. godine ponovo izdan čak i za Game Boy Color. Snimak kojeg sam tu pronašao također nam otkriva i neke druge detaljčiće koje možda nikad niste primijetili ili ste jednostavno zaboravili, stoga bacite oko na video ispod i prisjetite se kako smo prije više od 20 godina s ovom jednostavnom igrom ubijali sate dosade.

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • Reponja123

    17.12.2017 - 16:50

    Sigurno su trebali gtx 1080ti za pokrenit ovakvo nešto na 30 fps

    • moordrak

      @Reponja123, 17.12.2017 - 20:00

      i najmanje 32 gb Rama…

    • Reponja123

      @moordrak, 17.12.2017 - 21:47

      i 2 intel i9 procesora

  • funky0308

    18.12.2017 - 07:49

    Najzanimljivije mi je kako su nam te igre ostale u sjecanju. Ja ovu igru ne pamtim ovakvom i jedva sam je prepoznao. Sa puno starih igara imam takav slucaj i ne volim ovakve retro kutke jer me vrate u realnost. Meni su smu sjecanju ostali borovi koji se savijaju na vjetru, dobro modelirani skijasi i sve ostalo..grozno je vidjeti stvarnost 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?