HCL.HR

RETRO DOZA #254: Kill Switch – igra koja je popularizirala pucanje iz zaklona

Gregor Stojev 14.01.2018.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Pucanje iz zaklona danas je prisutno u skoro svim akcijskim igrama, no populariziralo se tek prije 15 godina uz pomoć igre zvane Killswitch.

killswitch-igra

Danas u brojnim igrama možemo vidjeti mehaniku “ljepljivog” zaklona i pucanja iz njega, a suprotno većinskom mišljenju, ona nije nastala izlaskom prvog Gears of Wara. Takozvani cover-based shooteri popularizirali su se tri godine ranije uz naslov zvan Kill Switch. Nije ni ta igra bila prva u kojoj se ta mehanika mogla koristiti na taj način, ali je bila jedna od prvih igara koje su dizajnirane upravo oko te mehanike.

Kill Switch bijaše militaristička igra koja se osim po pucanju iz zaklona nije istaknula ni po čemu ostalome uz prosječnan ostatak igre. Kill Switch vas stavlja u ulogu super vojnika kontroliranog preko posebnih živčanih veza koji pati od amnezije neke vrste. Zvuči kao nešto što slobodno možete zaobići. Samim time, zbog prejednostavnih misija i lokacija u kojemu se sve to odvijalo, uključujući i plitku priču, Kill Switch na koncu baš i nije doživio neku slavu.

Ipak, nije kao da se potom nužno radilo o nekom jeftinom kopiranju tuđih ideja jer je isti dizajner Kill Switcha nekoliko godina kasnije zapravo s Epic Gamesom radio na Gears of Waru koji će cijelu ideju potom usavršiti i dovesti na naslovnice svih svjetskih medija. Sviđa li vam se gdje nas je taj sustav danas doveo ili ne, Kill Switch je taj u kojega slobodno možete uperiti prstom iz ovog ili onog razloga, stoga ćemo s videom ispod danas učiniti upravo to.

Označeno sa:

Komentari (5)

  • vlatko2003

    14.01.2018 - 16:28

    prebrzo se lik krece,ko ce to pratit

    • Mixa

      @vlatko2003, 14.01.2018 - 21:32

      😀

  • KhorneFlake

    14.01.2018 - 16:35

    Prešao nekoliko misija u igraonici na PS2 davno. Svidila mi se muzika u nekim od tih.

  • SemirTheChosen

    14.01.2018 - 20:38

    Kill Switch mi je bila super i u 2008.

  • Mixa

    14.01.2018 - 21:36

    Kill Switch je pokrenuo cover shooter kao zanr, ali prava popularizacija je definitivno dosla sa Gears of War igrama.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?