HCL.HR

RETRO DOZA #33 – Crash Bandicoot serijal: Treći dio

Renato Pedišić 14.10.2012.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Treći i poslijednji dio našeg vraćanja u prošlost Crash Bandicoot serijala podsjeća vas na dva vrlo uspješna spin-offa koji su izašli za PS1 konzolu.

Kao desert za kraj, naša zadnja Retro doza koja se bavi Crash Bandicoot serijalom fokusira se na dvije igre koje nemaju čvrstu poveznicu s ovim platformerskim serijalom u vidu priče, već služe više kao party igre namjenjene za co-op i natjecateljsku zabavu. Prva o kojoj ćemo govoriti je Naughty Dogov zadnji dodir s Crash Bandicootom, Crash Team Racing, a druga je Crash Bash, odlična kompilacija party igara i prva igra u serijalu koju nije izradio Naughty Dog već Eurocom.

Crash Team Racing je trkaća igra izašla 1999. godine za stari sivi PlayStation. Očiti joj je uzor bio Mario Kart serijal, ali glavna razlika bila je u maštovitoj i šarolikoj postavi likova iz Crashova univerzuma koja je cijeloj igri davala drugačiji štih. Sati i sati utrošeni su u ponovnim prelascima igre poradi dodatnog otkrivanja skrivenih mjesta na stazama ili radi isprobavanja drugih vozača od kojih je svaki imao drugačije uređen automobil. Igra je bila odličan izvor zabave u modu za jednog igrača, ali pohvale je dobivala i zbog vrlo zabavnog multiplayera.

Crash Team Racing se kao i ostale Crash igre iz PlayStation 1 ere također našao na listi najprodavanijih naslova za tu konzolu, iako mnogo niže od nastavaka iz glavne trilogije. Vizualni prikaz CTR-a pružit će vam YouTube korisnik Bizkit047 koji je posnimio posljednju borbu u igri. Ne brinite se, spoilera nema.

Drugi odličan spin-off serijala, koji se također našao na listi najprodavanijih naslova starog sivonje, nosi ime Crash Bash. To je bila party igra koja je sadržavala svu silu mini igara (čak sedam njih, s desecima varijacija ovisno o razini natjecanja). Pozadinska priča Crash Basha kaže da su se Uka Uka i Aku Aku posvađali oko toga je li u svemiru jače zlo ili dobro, a tu su raspravu odlučili riješiti kroz natjecanje između dobrih i zlih likova iz Crash Bandicoot serijala. U nebrojeno mnogo prelazaka vidio sam oba kraja (dobar i zao), a kompetitivna igra između dobrog i zlog lika uvijek je završavala konačnim versus okršajem budući da nekog srednjeg kraja nije bilo. Iako igra nije pokupila sve pohvale kao njeni prethodnici, Crash Bash se i danas smatra dostojnim krajem PlayStation 1 ere Crash Bandicoota nakon čega je sve krenulo nizbrdo.

Za video prikaz Crash Basha izabrali smo video koji je na YouTube objavio TyrantKing10. On u svom videu prikazuje dva moda igre – Polar Push i Desert Fox.

Po čemu ćemo pamtiti Crash Bandicoot serijal na starom sivonji? Na to pitanje svatko ima odgovor za sebe. Neki će spomenuti zaraznu glazbenu podlogu, drugi simpatične likove i dizajn, treći će se osvrnuti na igrin humor i zabavnu igrivost… no svi se možemo složiti da ga nećemo zaboraviti tako lako. Serijal je to koji je pomogao prodati Sonyev PlayStation i obilježio djetinjstvo mnogim aktivnim gamerima današnjice. Ja se nadam da će svoje uskrsnuće serijal doživjeti na sljedećem PlayStationu, a tko zna, možda mu se jednog dana vrati i NaughtyDog.

Jeste igrali ove dvije igre? Javite nam kako ih se sjećate u komentarima ispod, a za više retro gamerskih rasprava pridružite nam se u Retro gaming podforumu na HCL forumu. FORUM: Retro gaming podforum

Komentari (9)

  • Captain Crash

    14.10.2012 - 14:45

    Nostalgija….

  • Domco19

    14.10.2012 - 18:22

    jaoo crash bash koliko sam sati na to izgubio,igra totalno treba remake

    • iggyyy

      @Domco19, 15.10.2012 - 01:14

      Imaš isto mišljenje ko i ja 😀

  • Clairvaux

    14.10.2012 - 20:35

    Čujte, prvi maratornski game session odvio se upravo s Crash Bashom, kao glavnim "antagonistom". Izuzteno zabavno i adiktivno, pogotovo ako se upustite u četveroigračnu, tenkovsku makljažu preko pustinja, tutensteinskih jungli, metalnih ploča nestalnog karaktera ,i u konačnici močvari, koja je, dakako, bila najogavnija varijacija upravo zbog esencijalnog nedostatka gusjenica. Što se CTR-a tiče, mislim da se nema što nadodati. Sve bitne sasatavnice ste iznijeli i koncizno elaborirali. Praktički jedina igrica utrkivanja koja je na meni ostavila pozitivan utisak, uz, ne biste vjerovali, NFS Carbon, za što je pak zaslužno tjedan dana bolovanja, volan i neukrotivi dodge charger. Zaključit ću ovaj komenatr činjenicom da sam ove dvije igrao s prijateljima nepunih 10 godina, povremeno, uz normalne intervale prekida. Nepresušan izvor zabave koji ipak treba u određenoj mjeri dozirati, jer itekako zna u određenim instancama postati zamoran…

  • Edi

    15.10.2012 - 12:58

    Crash Team Racing sam počeo igrati sa 6 godina!

  • Replacement

    16.10.2012 - 10:17

    Uz Vigilante 8 i PES najbolja igrica za PS1.
    Nas 4 pred jednim tv-om i rokaj! 🙂

    • Replacement

      @Replacement, 16.10.2012 - 10:19

      I Driver, zaboravih njega. Dobro, tu je još bio i MoH… ah, bilo je svega zapravo 🙂

  • adycro

    29.04.2013 - 09:28

    Crash Team Racing i dan danas uz drustvo se moze igrati, ni dan danas je nitko nije uspio nadmasiti po tome stilu igre. Crash Bash takodjer ^^

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?