HCL.HR

RETRO DOZA #35 – Prince of Persia serijal

Renato Pedišić 28.10.2012.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Još jedan slavni serijal postao je tema naših Retro doza, a od njegove 23 godina duge povijesti obrađujemo prve tri igre koje se bave događajima vezanima uz prvog Princa Perzije.

Jordan Mechner je genijalan čovjek i u to nema sumnje. Njegov nam je magičan um donio hrpu dobrih filmova, nagrađivanih knjiga te igara od kojih u potpunosti potpisuje The Last Express, Karateku i naravno prva dva dijela originalne Prince of Persia trilogije te njen nastavak imena The Sands of Time. Taj je trojac danas definitivno jedan od najreprezentativnijih gamerskih dostignuća, a sama činjenica da su prve dvije igre stvorile vlastiti podžanr imena cinematic platformer govori sama za sebe. Ova Retro doza posvetiti će se upravo Mechnerovom Princu Perzije, a umjesto da duljimo s uvodom skočiti ćemo odmah na prvu igru u serijalu koja je izašla relativno davne 1989. godine.

Prince of Persia prvo je ime u serijalu i druga Mechnerova igra uopće, a donijela je malu revoluciju u gaming koji su igrači tada poznavali. Prije svega uvelike je pomogla stvoriti već spomenuti žanr cinematic platformera kojemu su se kasnije pridružili Chahijevi Another World te Heart of Darkness. Žanr je to kojega obično karakterizira korištenje uživo snimljenih pokreta, odnosno rotoscoping kao premisu gameplaya. Naime, prinčevi i pokreti ostalih likova preuzeti su od kretanja Mechnerova mlađeg brata snimljenog video kamerom u situacijama poput trčanja i skakanja te zatim preneseni u igru. I znate što? Na internetu je originalni video Mechnerova brata u akciji! Ako ste igrali prvog Princa, ovi pokreti će vam djelovati poznato.

Također, novost koja zapravo to i nije bio je fokus igre na blisku borbu koja se u igrama tog doba nije tako često koristila već je popularno bilo napucavanje iz daljine uz minimalno korištenje animacija. Ako ukalkuliramo sve ove značajke igre te zanemarimo pomalo klišejastu priču (zli čarobnjak oteo lijepu djevu – hajmo je spasiti!) već nam je jasno zašto je ovo jedna od najnagrađivanijih igara ikad te pravi pravcati dragulj gaminga, unatoč činjenici da maksimalno traje sat vremena budući da nam igranje nakon perioda od 60 minuta sprečava najveći igrin zlikovac – odbrojavanje. Kako je prvi Prince of Persia izgledao pogledajte u videu ispod ovog odlomka.

Nastavak serijala pričom se nadovezuje na prethodnika, a nosi ime Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame. Premisa priče bila je ta da je naš protagonist nakon stjecanja titule Princa Perzije i ženidbe s princezom ponovo susreo zlog čarobnjaka Jaffara te bio izbačen iz dvorca preobražen u prosjaka. U ponovnoj bitci protiv Jaffara ovaj puta nas je pratio i kompleksniji gameplay koji je uključivao zagonetke i magične napitke, a neprijatelja je bilo mnogo više te su se pojavljivali čak i u grupicama od četiri. Iako definitivno manje poznat od svojega prethodnika i ovaj je nastavak stekao mnoštvo vjerne publike koja ga i danas zna zaigrati unatoč tome što je ugledao svjetlo dana 1993. godine. Video koji vam prilažemo reći će vam mnogo više.

Treći Prince of Persia iz 1999. godine bio je jedan iznimno nesretni naslov koji je zbog raspada originalnog proizvođača prešao u ruke novog, tako da Jordan Mechner s njime nije imao veze. Prince of Persia 3D bilo mu je ime, a kao što ono direktno govori, odvijao se u potpunosti u trodimenzionalnom prostoru. Tužna je stvar kod ove igre ta što je novi proizvođač zbog nedostatka novca morao izdati igru prije vremena pa je ona bila prepuna grešaka i mana. Veliki broj nedostataka ispravila je verzija za Dreamcast imena Prince of Persia: Arabian Nights, ali lošem glasu igre nije bilo pomoći pa je sama licenca prodavana i preprodavana dok na kraju nije dospjela u ruke mudrog Ubisofta koji je i danas drži. Koliko je trodimenzionalan Princ bio loš pogledajte u videu koji prilažemo, a kojemu je, nažalost, jedina pozitivnost atmosferična glazba i relativno solidna akcija.

Spiritualni nasljednik koji smo već spomenuli nosio je ime The Sands of Time te je u glavnoj ulozi imao potpuno drugačijeg princa, a uz Ubisoftovu kvalitetu i povratak Mechnera kao pisca uspjeh mu je bio zajamčen. Kasniji nastavci varirali su po kvaliteti, a iz samog serijala izrodio se jedan drugi imena Assassin’s Creed. Oh, zvuči poznato ha? Tako je, Assassin’s Creed je dijete naslijeđa Prince of Persia serijala, a neke ideje su od njega vukle i ostale uspješnice među kojima se definitivno ističu Tomb Raider, Uncharted, Flashback, Another World itd.

Sigurno je da je Prince of Persia nepresušno vrelo inspiracije, ali mi i dalje očekujemo nešto više od ovog serijala. Možda nas pravo iznenađenje očekuje s nastavkom o kojemu se već šuška po bespućima interneta pa smo tako prije više od dva mjeseca dobili screenshot iz alpha verzije misteriozne nove igre te tri slike iz nečega što izgleda kao teaser. Što će sve od toga biti još ne znamo, ali nadamo se najboljemu.

A sad vi! Koji je vaš najdraži Prince of Persia? S kojim ste se princom najviše družili? Napunite nam rubriku komentari i obećajemo vam novu Retro dozu već sljedeće nedjelje (op. ur. kao, inače je ne bi bilo :)).

Komentari (11)

  • olio

    28.10.2012 - 17:20

    Tko želi znati više :P, originalni koncept za 'Assassins Creed' se zvao 'Prince of Persia Assassins', čak i postoji koncept snimka i to iz daleke 2004. Možete pogledati ovdje dl.dropbox.com/u/38254173/Video/PoPAS2004.mp4

  • mihael00

    28.10.2012 - 17:24

    di si to našal ? 🙂

  • edo666

    28.10.2012 - 19:03

    WARIOR OR WITHIN I GOW SU MI BILE NAJBOLJE OD DVOJKE

    • olio

      @edo666, 28.10.2012 - 19:11

      Warrior within naj!

    • kmarkecGamer

      @edo666, 29.10.2012 - 16:43

      warrior OR within? NAJbolje OD dvojke? di se zuris ba, smiri se

  • Mr Newization

    28.10.2012 - 19:05

    Zasigurno jedna od moji najdražih igara je Prince of Persia i 1989. Sigurno sam milijun puta umro. 😛

  • nnnnn99

    28.10.2012 - 20:03

    Kad se sjetim starih vremena,kad je skoro čitava porodica igrala Princa iz 1989.Stigneš pred kraj i umreš,pa sve ponovno.

  • Maximum

    29.10.2012 - 17:37

    Sands of time je najbolji realno 🙂

  • Adam Jensen

    01.11.2012 - 11:08

    Meni je najbolji ovaj najnoviji Forgotten Sands, ali je svojevremeno bio ubjedljivo najbolji Two Thrones. Warrior Within je imao najbolji sistem borbe ali je okruženje bilo monotono i depresivno

    • Dom3gaming

      @Adam Jensen, 07.04.2016 - 17:46

      Osim toga Warrior Within je bio grozno optimizirana.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?