HCL.HR

RETRO DOZA #40 – Poznata hrvatska nogometna videoigra – Football Glory

Renato Pedišić 03.12.2012.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Što je hrvatski Croteam radio prije Serious Sama? U ovoj Retro dozi vraćamo se u sredinu 90-ih godina kako bi vam ispričali priču o tada vrlo popularnoj igri imena Football Glory.

Kad pomislite na Amigu sigurno se prvo sjetite Civilizationa, Lemmingsa, Monkey Islanda, Wormsa, Settlersa… dobro, da idemo navesti sve odlične naslove koji su izašli za Amigu ova lista ne bi imala kraja pa ćemo odmah pitati sjeća li se tko igre Sensible Soccer? Ako do sad niste čuli za nju možemo vam samo reći kako je to jedna od najutjecajnijih sportskih igra ikad. To je bio hit koji su mnogi kopirali s više ili manje uspjeha, a jedan od takozvanih klonova bio je i Football Glory iz 1994. godine, prva igra Croteama, našeg ponosa i dike.

Football Glory je ono što joj i samo ime kaže – nogometna igra, a može se reći da je uvelike inspirirana Sensible Soccerom. Dapače, da sada vidite screenshote iz oba naslova ne biste ih mogli tako lako razlikovati. Ono što je doduše isticalo našu igru nad Sensible Soccerom bila je maštovitost i humor koji se ponajviše očitovao u sporednom dijelu igre – proslave golova, navijačko bacanje toaletnog papira, strip oblačići sa smiješnim tekstom, naganjanje sudaca radi loše odluke i tako dalje. Bitnije od toga, igru su obilježili i dodatni potezi u gameplayu poput danas nam svima poznate Ronaldove bicikle ili škarica, a sama akcija je bila mnogo brža od one viđene u Sensible Socceru.

Detalji o sljedećem nisu u potpunosti jasni, no priča kaže da se Sensible Softwareu nije svidjelo što Croteamovci ostvaruju odlične rezultate prodaje te dobivaju mahom maksimalne ocjene od kritičara za igru koja kopira njihov proizvod, stoga su poduzeli neke pravne korake nakon kojih je Football Glory uklonjen s polica trgovina, a Croteam više nije mogao razvijati nove igre pod tim imenom. Uporni Croteam 1995. završio je svoju sljedeću igru, Five-A-Side soccer, koja je u principu bila verzija Football Glorya s manjim, unutrašnjim terenima. No ta igra nažalost nikad nije zaživjela jer je u to vrijeme tržište Amige već bilo na samrti pa Croteam nije uspio naći izdavača.

Kakav je Football Glory zapravo bio i kako je u akciji izgledao objasnit će vam Kimble Justice u svojoj recenziji te naše slavne igre. Uz samu recenziju očekujte i razne usporedbe sa Sensible Soccerom te brdo trivijalnih i zabavnih informacija.

Za više retro sadržaja provjerite naše ostale Retro doze i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (11)

  • GAMER123

    03.12.2012 - 11:54

    Hahahaaha 😀

  • Zeus_CM

    03.12.2012 - 12:16

    Joj igrao sam jednu ovakvu igru na jednom starom crnom "playstationu" na diskete, što se moglo za 200 kuna kupit u 90ima. Better than FIFA and PES 😛

  • Dishonored

    03.12.2012 - 12:49

    Jedina nasa igra koja nesto valja jest Serious Sam!

    • Me666

      @Dishonored, 03.12.2012 - 17:44

      Jesi li igrao Gas Guzzlers? Nominirana je za najbolju europsku trkaću igru godine, a naša video recenzija dostupna ti je tu: https://www.hcl.hr/recenzije-gas-guzzlers-combat-carnage-662-18.html

    • Dishonored

      @Dishonored, 03.12.2012 - 17:55

      Gledao sam recenziju.Stvarno dobra recenzija ali za igru nemogu reci da je dobra.Igrao sam je iako se meni cini kao bezveze,bolja mi je od skoro svih NFS-ova.Ali na neki nacin mislim da mi Hrvati ili svi mi Balkanci nemozemo napraviti dobru igru.

  • ZgodanElegantanŠarmantan

    03.12.2012 - 14:18

    Šta CroTeam ne ugovori s Eletronic Artsom i naprave neku jebenu igru koja će zadivit igraće diljem svijeta?

  • piydek

    03.12.2012 - 16:54

    Lijepa sjećanja. Meni je isto, što se gameplaya tiče, Sensible world of soccer bio bolji od svih fifa i pesa zajedno. Football glory nije bio loš, ali nije imao fluidnost i fleksibilnost kontrola poput Sensible-a. Ono zbog čega je SS toliko izuzetan je nevjerojatna razina kontrole i brzina koju je igrač imao nad svim aspektima igre (da ne spominjem bolesnu bazu podataka i u ligama i u međunarodnim natjecanjima). Football glory je tu bio puno više "clunky", nije bilo te uglađenosti i finese u kontroli. Ali sasvim OK klon.

    Respect za članak i ovo prisjećanje.

  • rejn?er

    03.12.2012 - 19:13

    koji kurac danas tako šta ne naprave. što se tiče ugovora s EAom, nedo bog da s njima u ikakve poslove krenu.

  • tajger

    03.12.2012 - 23:51

    Zna netko za igru Ekološka hulja i gdje bih mogao skinuti dotičnu?

  • Disc0

    04.12.2012 - 16:28

    Ah..sensible soccer, golf i cannon fodder jedne od naj igara!

  • Shazaam

    05.12.2012 - 14:26

    Sensible soccer, poznat kao Senzibilčina u mom kraju 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?