HCL.HR

RETRO DOZA #41 – Frogger

Renato Pedišić 09.12.2012.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Zašto je žabac prešao cestu? Na to pitanje odgovor su nam dali Konami i mali Frogger davne 1981. godine, ali i mnogi drugi proizvođači kroz nebrojeno mnogo kopija i nastavaka.

Sada već davne 1981. godine Konami je svijetu predstavio Froggera, jednostavnu arkadnu igru koja danas uživa status jedne od najpopularnijih igara ikada. O tome dovoljno govori brojka od 20 milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta, kao i cijelo jedno brdo nastavaka i kopija. Ako iz nekog razloga ipak niste zaigrali tu legendarnu igru ili neki od njenih klonova, mi smo ovdje da vas potaknemo na igranje i podsjetimo da nikad nije kasno.

Cilj igre je relativno jednostavan – morate prebaciti sve žabice preko prometne ceste i opasne rijeke do njihova doma, što je, kad malo razmislite, u jednu ruku i suptilna ekološka poruka proizvođača već jako industrijaliziranom svijetu osamdesetih. Igrač žabicama upravlja gledajući ih iz ptičje perspektive te ih može pomicati u četiri osnovna smjera što je ujedno bilo sasvim funkcionalno, ali i dovoljno izazovno i napeto. Tek su najbolji igrači uspijevali s lakoćom završiti razine koje su bile i vremenski ograničene.

Koliko god igra bila zabavna, proporcionalno s time je bila i revolucija u malom. Frogger je bio jedna od prvih igara koje su koristile dva procesora za svoj rad, točnije dva Zilog Z80 procesora. Iako su to bili 8-bitni procesori koji se ni u snu ne mogu mjeriti s današnjima, svejedno je to bio značajan skok naprijed u tehnologiji izrade igara.

Frogger je doživio čak 26 nastavaka te nebrojeno mnogo kopija i klonova koji su se razlikovali ili po protagonistima ili po dizajnu levela. Najrecentnije izdanje igre ono je imena Frogger: Hyper Arcade Edition koje je ove godine izašlo za PS3, Xbox 360 i Wii, a ako ste željni malo besplatnog Froggera on vam je dostupan na većini internetskih stranica s Flash igrama ili na iOS-u pod imenom Free Frogger.

Želite li se prisjetiti kako je originalni Frogger izgledao ili vas pak živo zanima o kakvoj mi to igri pričamo? Da biste utažili svoju znatiželju samo morate pogledati video koji vam ostavljamo podno teksta. Riječ je o video recenziji Froggera za Atari 5200, jednoj od lošijih verzija igre koju oni koji su je zaigrali pamte po zbunjujućim kontrolama.

Komentari (6)

  • ANONYMNY

    09.12.2012 - 16:09

    Kod vas ni Nediljom nema odmora

  • GAMER123

    09.12.2012 - 17:02

    Savršena igra, prije par godina ubiao dosadu na selu !!

  • Metalni

    09.12.2012 - 17:06

    Ajme, ovo mi je bila jedna od prvih igara 80-tih godina…

  • vilim

    09.12.2012 - 22:09

    evo koliko je popularna igrica 🙂

    http://www.youtube.com/watch?v=a-FbktgqCqY

    • Ementaler

      @vilim, 09.12.2012 - 23:33

      Kopiram link da vidim šta je i razmišljam si: "sto posto Seinfeld" 🙂

    • Metalni

      @vilim, 09.12.2012 - 23:41

      Ma hajd, makar nije Rick Astley… :-))

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?