HCL.HR

RETRO DOZA #45 – Najrjeđe igre za Atari 2600

Renato Pedišić 06.01.2013.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Igre toliko rijetke da su izdane tek u nekoliko primjerka, igre toliko vrijedne da im cijena dostiže cifre od 50 tisuća dolara – HCL vam donosi listu najrjeđih i najskupljih igara za Atari 2600.

O čovječe, još jedna Retro doza bez videa?! Neka neka, vjerujemo da će vas ova tema ipak zaintrigirati i bez tog komada audiovizualnog zapisa jer vam donosimo listu igara čija bi vas vrijednost i rijetkost sigurno mogla zanimati, pogotovo ako ste nekim čudom vlasnik neke od njih. Njihova se brojnost računa na prste, vrijednost u vrećama novca, a predmet su žudnje svakog važnijeg kolekcionara – ovo je lista najrjeđih igara za Atari 2600.

Gamma Attack

Gamma Attack je uvjerljivo najrjeđa igra za Atari 2600, s tek jednim izdanim primjerkom, kojem je dom pružio poznati kolekcionar Anthony DeNardo. DeNardo je jednom prilikom postavio igru na e-Bay kako bi se pohvalio svojim otkrićem, ali cifra od 500 tisuća dolara, koliko je tražio za nju, ipak nikada nije postignuta. Vrijednost igre sada se procjenjuje na 20 do 50 tisuća dolara, a nije loše znati da je možete zaigrati pod imenom GammAttack4 preko emulatora na PC-u.

Birthday Mania

Sljedeća na listi je Birthday Mania, igra koja je rijetka iz razloga što je – nevjerojatno loša. Njena ideja bila je postati savršen rođendanski poklon jer su programeri pravili jedinstvene naslovne scene sa slavljenikovim imenom. Igrač bi vidio svoje ime, potom bi ugasio svjećice na virtualnoj torti i – to bi bilo to. Sama činjenica da danas postoje tek dva primjerka igre, od kojih je tek jedan službeno potvrđen, objašnjava kako ovako nebitna igra danas dostiže cijenu od 15 do 35 tisuća dolara.

Air Raid

AirRaid je sljedeća igra po rijetkosti na našoj listi. Izdana je tek u 12 primjeraka posebnog dizajna gdje je na običan dizajn Atari 2600 cartridgea dodana ručka u obliku slova T. Igra sama po sebi nije ništa posebno niti inovativno – riječ je o uobičajenom letu nebeskim prostranstvima i skidanju neprijateljskih letjelica. Ipak, zbog toga što ju je jako teško naći, cijene se penju do cifre od 33,400 dolara – za koliko je prodan posljednji primjerak koji se našao na tržištu (postigao je veću vrijednost jer je riječ o jedinom do sada pronađenom izdanju u kutiji s uputama).

Atlantis II

Atlantis 2? Da, to je službeni nastavak igre Atlantis iz 1982. godine, koji se za razliku od tog šutera u stilu Space Invadersa razlikovao po svojoj težini: gameplay je brži, a bodove je puno teže osvajati. Igra je udijeljena četvorici pobjednika natjecanja “Defend Atlantis” koji su za taj pothvat dobili i putovanje na Bermude gdje se trebao odlučiti ultimativni pobjednik. Ni danas ne znamo tko je pobijedio na tom natjecanju, no zato je poznato da se cijena ove igre kreće između 5 i 18 tisuća dolara.

Red Sea Crossing

Red Sea Crossing je dječja igra koja je trebala dolaziti s bojankom i audio vrpcom, što je zapravo ne bi činilo posebno značajnim naslovom. Važnost je dobila tek nakon što se igrom slučaja proizvelo samo 100 primjeraka, od kojih se 98 izgubilo već po tiskanju pa je danas poznata lokacija tek dva primjerka. Oba su se prodala za visoke cifre od 10,400, odnosno 14 tisuća dolara, a to je cijena bez spomenute audio vrpce te bojanke, s kojima bi komplet zasigurno dosegnuo i ponešto veći iznos.

S ovih pet naslova završavamo naš prikaz dijela ove liste, koju u cijelosti možete provjeriti ovdje. Puna lista broji još 22 naslova, od kojih nisu svi igre pa ju definitivno provjerite ako vjerujete da možda imate neki skriveni dragulj zakopan pod slojevima prašine. Pronađete li nešto što ima neku veću vrijednost, pošaljite nam koju razglednicu s tropskog odredišta po vašem izboru.

Za više retro gaminga, provjerite naše ostale Retro doze i pridružite nam se u Retro gaming podforumu.

Komentari (7)

  • Dr.Ares

    06.01.2013 - 15:45

    problem je što zapravo cijenu igre određuje onaj tko je kupi. Tako je nedavno jedan primjerak zapakariane SNES konzole prodan za 46 000 funti. Ali ga je kupio netko iz Dubaija, znači neki bogati šeik ili tko zna ko. To naravno nije realna cijena te konzole.

    Nisam veliki fan atarija ali ovo su stvarno velike cifre, najvrijednija igra u mojoj kolekciji je Castlevania Vampire's Kiss za SNES. A najskuplje sam platio Suikoden 2, ali ovakve cifre ne bih izdvoijo.

  • Darius266

    06.01.2013 - 16:31

    Ja kući imam samo dvije E.T. the Extra Terrestrial i Asteroids… Šteta što nisu rijetke…

  • Dr.Ares

    06.01.2013 - 16:52

    E.T. je u zadnje vrijeme zahvaljujući AVGN-u postao puno skuplji i traženiji 🙂

    • Darius266

      @Dr.Ares, 06.01.2013 - 18:59

      Na eBayu ili…

    • Dr.Ares

      @Dr.Ares, 06.01.2013 - 20:59

      ja sam boxed Atari E.T. na ebay-u kupio za 2 funte prije 3 godine, sad ispod 10funti nema šanse naći. Mislim da će još skuplje biti kad film izađe, isto tako nakon njegove epizode o NWC se pojavio jedan primjerak n E-bayu i prodan je za 24 000 dolara

    • Me666

      @Dr.Ares, 07.01.2013 - 07:12

      Dobro spikaš 🙂 Najgora igra na svijetu, a ujedno i najtraženija… kako se kolo sreće okreće 🙂

    • Darius266

      @Dr.Ares, 07.01.2013 - 11:12

      Hvala na informaciji 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?