HCL.HR

RETRO DOZA #52 – Transformers igre

Renato Pedišić 24.02.2013.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Cybertronska saga vaš je prvi doticaj s Transformers videoigrama? Samo za vas vratit ćemo se daleko u prošlost kako bismo vam pokazali najraniju povijest tih ogromnih robota u gaming svijetu.

Rijetko se tko neće složiti kako je Cybertronska saga o Transformerima sa svoje dvije igre: War for Cybertron i Fall of Cybertron, nešto najbolje što je taj dugovječni serijal imao za ponuditi u svijetu gaminga. Ipak, priča je malo dublja od toga – Transformeri su u igraćem svijetu imali mnogo uspona i mnogo padova, nekoliko zbilja sjajnih igara, a igre u serijalu su posjetile gotovo sve danas poznate žanrove. U ovotjednoj Retro dozi ponešto ćemo napisati o najranijoj povijesti pojavljivanja Transformera na igraćim platformama – od davne 1985. godine, do samog kraja pete generacije konzola i 2000. godine.

The Transformers bila je prva Transformers igra uopće, a pojavila se 1985. godine za Sinclair Spectrum i Commodore 64. To je bio klasičan platformer bez nekakve dubine koji je znao zabaviti te je postavio odlične temelje za nove Transformers igre koje su od te godine postale stalan gost za gotovo sve platforme ikad proizvedene.

Sljedeća igra je bila Transformers: The Battle to Save the Earth koja je 1986. godine izašla ekskluzivno za Commodore 64. Ovi su Transformeri bili spoj strategije, tekstualne avanture i svojevrsne pucačine iz prvog lica, a više će vam reći AVGN-ov video kojega možete pronaći pri kraju ove doze.

Battle to Save the Earth je naslijedio The Transformers: Mystery of Convoy, igra koja je 1986. godine izašla ekskluzivno za Japan na Famicomu da bi 2008. godine izašla i za Virtual Console. Ovaj je naslov bio najgora vrsta run-and-gun platformera sa svojim nepobjedivim neprijateljima, nespretnim kontrolama, ponavljajućim razinama – a upravo zato što je bio tako loš i neigriv postao je dio AVGN-ova Transformers videa kojega možete pronaći pri dnu.

Još jedna Japan-only Transformers igra bila je Transformers: The Headmasters iz 1987. godine koja je izašla ekskluzivno za Famicom Disk System. Igra je bila side-scroller baziran na istoimenoj sezoni Transformers crtića, a bila je toliko loša da zahvaljujemo Japanu što je nisu u većim količinama poslali u naše mirne europske domove. Koliko je igra loša najbolje će vam pokazati video s kanala Mikeyspiky200 čiji je mladi voditelj barem humorom pokušao ublažiti gorčinu propasti ove igre.

Beast Wars: Transformers je skok u petu generaciju konzola budući da je igra izašla 1997. za PlayStation, odnosno 1998. za PC i Mac. Igra je prvi pokušaj uvođenja Transformera u svijet Third Person Shootera, modela koji će kasnije postati imperativ za većinu uspješnih naslova u serijalu. Unatoč formuli koja će kasnije postati pobjedonosna, igra je doživjela loše ili u najboljem slučaju osrednje ocjene te je brzo odbačena od strane kritike i publike unatoč tome što je malen broj gamera pronalazio užitak u LAN i online mečevima s maksimalnim brojem od osam igrača po partiji.

Kettō Transformers Beast Wars: Beast Senshi Saikyō Ketteisen. Da, tako se igra zvala i da, pričamo o još jednoj japanskoj ekskluzivi, ovoga puta iz 1999. godine za Game Boy Color. Igra je žanrovski versus tabačina koja je uz klasične borbene modove sadržavala i zabavne mini igre. Sam koncept izgleda doista obećavajuće te nam je pomalo žao što takvo što ipak nije došlo i u naše ruke.

Transformers: Beast Wars Transmetals tabačina je koja je izašla u Japanu i Sjevernoj Americi na PlayStationu i Nintendu 64 u 1999. godini. Verzije za Sonyjevu i Nintendovu konzolu su se primarno razlikovale po dostupnim likovima jer ono što je stari sivonja imao, šezdesetčetvorka nije – i obrnuto. Veliki igrin plus bio je odličan voice acting i zanimljiva borba, ali velike razlike između tih dvaju verzija postale su najpamtljivije obilježje ove igre.

Igra po igra, Transformer po Transformer – došli smo do kraja i ove Retro doze. Ono što možemo zaključiti jest kako sam početak Transformers serijala na gamerskim platformama nije bio najsjajniji, ali je položio dobre temelje za sve bolje i bolje igre koje su kulminirale odličnom Cybertronskom sagom čiji se vrlo vjerojatni treći dio itekako nadamo vidjeti. Jedino što nam ostaje za kraj je okačiti onaj obećani AVGN-ov video koji će vam na prikladan i ljutit način opisati Transformers: The Battle to Save the Earth i The Transformers: Mystery of Convoy. Zavalite se i uživajte u predstavi.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (2)

  • -Aragorn-

    24.02.2013 - 21:49

    Lijepo. Iskreno,nisam imao pojma da su transformeri tako "stari" (više sam ih gledao nego igrao)

  • MrmAngeluS

    24.02.2013 - 21:51

    beast warsi su mi bili najbolji definitivno, na playci još

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?