HCL.HR

RETRO DOZA #57 – Gravis PC GamePad, prvi IBM PC kompatibilni gamepad

Renato Pedišić 31.03.2013.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Gotovo svi PC gameri danas negdje imaju i PC gamepad, no nije uvijek bilo tako. Ovotjedna Retro doza bavi se prvim IBM PC kompatibilnim gamepadom koji je izašao u vrijeme kada su svi koristili “igraće palice”.

Iako su tipkovnice i miševi i dalje preferirani uređaji za kontroliranje igara kod većine PC gamera, gamepad kontroleri za PC već su dugo dio PC gaming sfere. No nije uvijek bilo tako. Do 1992. godine (a i nešto kasnije) svijetom PC gaming kontrolera apsolutni vladari bili su joystici, to jest igraće palice. Ipak, tvrtka Advanced Gravis Computer Technology odlučila se na tada revolucionarni korak te proizvela Gravis PC GamePad, odnosno prvi IBM PC kompatibilni gamepad.

Kao što vidite na slici, Gravisov GamePad izgledom neodoljivo podsjeća na SNES-ov standardni kontroler, iako su u dizajnu izostavljeni Start, Select i tipke na ramenima, a osim toga razlika je i u tome da se jedan “krak” gamepada izvrće u suprotnu stranu. Interesantno je i to da Direction pad na kontroleru ima utor za malu igraću palicu kojom se olakšavalo igranje nekih igara, ponajviše tučnjava. Određena posebnost ovog gamepada je i u tome da je posjedovao prekidač kojim su se mogli okrenuti “polovi” na D-padu i funkcionalnost akcijskih tipki što je omogućavalo igranje s okrenutim kontrolerom, od čega su najviše profitirali ljevoruki gameri.

Kasnije je Gravisov gamepad doživio dvije modernije varijante naziva GamePad Pro i GamePad Pro USB koji su izgledom podsjećali na kontroler prvog PlayStationa. Ono što je također zanimljivo je informacija da je Phillips kod svoje CD-i konzole koristio upravo varijantu Gravisova GamePada pri čemu je jedina veća razlika napravljena promjenom logotipa tvrtke na masci kontrolera.

Naravno, od Gravisova PC GamePada pa sve do danas napravljen je mali milijun PC gamepada raznih oblika, veličina i s raznolikim funkcijama. Gotovo svaki PC gamer danas posjeduje barem jedan PC gamepad pa da vas pitamo: Posjedujete li i vi neki PC gamepad i ako da – koji? A kad smo već kod pitanja, jeste li tijekom 90-ih imali i neki “opaki” joystick za PC?

Komentari (2)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?