HCL.HR

RETRO DOZA #58 – Lucas Artsove avanture – prvi dio

Renato Pedišić 08.04.2013.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Prisjetite se s nama legendarnih avantura nedavno zatvorenog Lucas Artsa. U prvom dijelu ovog mini-serijala prisjećamo se Lucasovih avantura izdanih od 1986. do 1990. godine.

Disney je ugasio 31-godinu star Lucas Arts studio prošli tjedan. Iako se svi možemo složiti oko toga da je Lucas Arts posljednjih godina prestao biti ono što je nekada bio, prebacivši se gotovo u potpunosti u izdavačke vode, mi ga se svejedno sjećamo kao jake i značajne razvojne kuće. Upravo se zato ova Retro doza bavi Lucas Artsovim počecima i legendarnim avanturama nastalima u razdoblju od 1986. do 1990. godine. Ovo je samo prva od nekoliko (još se nismo odlučili za točan broj) Retro doza baziranih na Lucas Artsovim avanturama pa očekujte da ćemo kroz nekoliko sljedećih tjedana pokriti i razdoblje od 1990. do 2000. godine, odnosno čitav opus Lucas Artsovih odličnih i doslovno nezaboravnih avantura.

Prva grafička avantura Lucas Artsa, u vrijeme dok su se još zvali Lucasfilm Games, bio je Labyrinth: The Computer Game iz 1986. godine, inspirirana filmom Labyrinth u kojemu je glumio kontroverzni David Bowie. Sama igra započinje kao tekstualna avantura da bi se kasnije prebacila u oblik grafičke avanture igrane iz trećeg lica. Kako je igra točno izgledala detaljnije će prikazati sam početak videa kojeg možete naći pred kraj ovog članka.

Maniac Mansion koji je izašao sljedeće godine druga je grafička avantura Lucasfilm Gamesa, a na njoj je radio danas svjetski poznati dizajner igara Ron Gilbert. Igru karakterizira klasična point-and-click mehanika dok se priča vrti oko tinejdžera Davea Millera koji svoju djevojku pokušava spasiti od zlog znanstvenika. Priča je inspirirana horor filmovima B kategorije te obiluje klišejima iz takvih filmova, prezentiranima na humorističan način.

Maniac Mansion je vrlo bitan naslov jer je prva Lucas Artsova avantura izrađena uz korištenje SCUMM-a kojim se olakšala daljnja izrada grafičkih avantura. SCUMM je nešto između enginea i samog programskog jezika, a omogućavao je izradu virtualnih stvari, lokacija i dijaloga za avanturističke igre uz mnogo manje pisanja koda.

Zak McKracken and the Alien Mindbenders iz 1988. godine također je izrađen uz korištenje SCUMM-a, a mnogi su tadašnji mediji proglasili upravo ovu igru najboljom avanturom ikad. Oni koji se s takvom titulom nisu složili istaknuli su igrina ograničenja i dubinu, neusporedivo manju naspram one iz Maniac Mansiona.

Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure je učio iz grešaka Zak McKrackena i 1989. godine prikupio mahom odlične ocjene od medija, čak i od onih koji su uputili kritike Zak McKrackenu. Sama je igra pratila priču istoimenog filma, ali ga je u neku ruku i proširila, a kako je sam film bio megahit nije ni čudo da se igra vrlo dobro prodavala.

Prva Lucasova igra u 1990. godini bio je Loom koji se dosta razlikovao od dotadašnjih igara ovoga razvojnog studija. Sučelje je bilo drugačije, fantasy priča je bila vrlo kompleksna, a zagonetke zahtjevne i izazovne. Igra je bila vrlo hvaljena, ali i kritizirana radi trajanja od otprilike dva i pol sata.

Naslov koji je zacementirao Lucas Artsovo ime u svijetu videoigara je definitivno The Secret of Monkey Island iz iste godine. Suradnja Tima Schafera, Davea Grossmana i Rona Gilberta urodila je možda ponajboljom avanturom ikad radi koje dobar dio gaming populacije zna i poštuje imena kao što su Guybrush Threepwood i LeChuck. Sama igra je bila toliko popularna, cijenjena i prodavana da je urodila jednako hvaljenim nastavcima Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge, The Curse of Monkey Island, Escape from Monkey Island i Tales of Monkey Island kojima se nadamo baviti u zasebnoj Retro dozi.

I to je sve što imamo za reći o Lucas Artsovim avanturama u ovotjednoj Retro dozi, ali ne zaboravite da namjeravamo pokriti i razdoblje od 1990. do 2000. godine. Za sada ćemo se od vas oprostiti videom koji će vas ukratko podsjetiti na apsolutno sve Lucas Artsove avanture pa čak i one koje mi ovdje nismo spomenuli, a na koje ćemo se s više detalja i novim videom osvrnuti u sljedećoj dozici.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (1)

  • Moffa

    08.04.2013 - 20:33

    prelijepe igre, zaista…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?