HCL.HR

RETRO DOZA #66 – Povijest E3 sajma, drugi dio

Renato Pedišić 10.06.2013.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Prve E3 konferencije počinju danas, napetost je na vrhuncu, a naš pregled povijesti E3-ja ide dalje. Danas se bavimo drugim dijelom retro povijesti sajma, razdobljem od 1998. do 2000. godine.

Danas u 18 i 30 veliki Microsoft ima svoju E3 konferenciju na kojoj se nadamo čuti više o Xboxu One, novim ekskluzivnim IP-jevima te raznim drugim igrama za tu nadolazeću next-gen konzolu. U 22 sata gledat ćemo što ima za reći Electronic Arts na svojoj konferenciji od koje očekujemo nove informacije o naslovima kao što su The Sims 4, Dragon Age 3, Battlefield 4 i Need for Speed: Rivals. Istu večer u ponoć svoju konferenciju će održati i Ubisoft od kojega očekujemo više informacija o igrama poput Watch Dogs, Assassin’s Creed 4 i Splinter Cell: Blacklist, a šuška se da bi tamo konačno mogli vidjeti i Beyond Good and Evil 2.

U nama nezgodna 3 sata ujutro svoju E3 prezentaciju održati će i Sony od kojega se očekuje konačno otkrivanje izgleda PlayStation 4 konzole te više detalja o igrama za sve aktualne PlayStation platforme. Osim toga, do 13. lipnja, kada sajam službeno završava, nadamo se čuti još brdo informacija o zbilja ogromnom broju najavljenih i još nenajavljenih igara. Jer to je E3 – festival gaminga na kojemu igraća industrija otkriva igračima svakakva iznenađenja. U ovom drugom dijelu naših Retro doza posvećenih E3 sajmovima iza nas bacamo pogled na neke događaje na sajmovima prije 13, 14 i 15 godina.

1998. godine u Atlanti na E3 sajmu prvi puta smo bacili oko na finalnu verziju kultnog Half-Lifea koji će kasnije zaluditi svijet ljubitelja pucačina iz prvog lica, lansiravši tada još relativno maleni Valve u svijet velikih gaming igrača. Jedan drugi poznati FPS također je predstavljen na E3 sajmu te godine, ali njegova priča mnogo je tragičnija od one Half-Lifea. Pričamo naravno o igri Duke Nukem Forever čiji se trnoviti razvoj protegao kroz 15 godina, a koja je radi toga na kraju ispala izgubljena u vremenu i prostoru. Na sajmu su još od bitnijih naslova bili prikazani Prey i The Legend of Zelda: Ocarina of Time, odnosno najbolje ocjenjena igra ikada po Metacriticu, ali video koji smo odabrali da obilježi ovu godinu E3-ja je naša videorecenzija prije spomenutog Duke Nukem Forevera koja najbolje prikazuje što dugih 15 godina traljave izrade učini igri u jednom kultnom serijalu.

Sljedeću godinu E3-ja obilježio je povratak sajma u Los Angeles, ali i prikaz prvih konzola šeste generacije. Prikazan je Segin Dreamcast, njihova posljednja konzola, koji je u Japanu već bio na tržištu, ali je doživio neke početne probleme u prodaji. Uspješno prikazivanje konzole na E3 sajmu osigurao joj je dobru prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama, ali konačni prodajni rezultati bili su slabiji od konkurencije te je Sega nakon Dreamcasta odustala od proizvodnje igraćih konzola. Veliki N je te godine na E3 sajmu također bio u poslu prezentacije nove generacije konzola otkrivši tamo svoju novu mašinu kodnog imena Dolphin. Njeno će konačno ime biti Nintendo GameCube te će se s Xboxom i PlayStationom 2 natjecati u prodajnim rezultatima budući da je Sega svoj Dreamcast povukla iz utrke dosta rano, već u 2001. godini.

Posljednji E3 kojega pokrivamo unutar nekakvog retro okvira ovih naših dozica je onaj iz 2000. godine. Na njemu je Sony pokazao svoj PlayStation 2, a prikazane su i snimke iz Metal Gear Solida 2: Sons of Liberty. Microsoft se pojavio na sajmu sa svojim Xboxom gdje ga je prikazao u svojem najranijem obliku, a prikazan je i Halo: Combat Evolved koji je tada još bio PC ekskluziva. Nintendo je još uvijek bio u N64 priči, ali pokrenute su glasine o Game Boy Advanceu dok je Epic po prvi puta prikazao svoj Unreal Engine 2. Bio je to uistinu zanimljiv E3 sajam s kojega izdvajamo sljedeći video koji prikazuje Halo prije nego što se u javnosti uopće razmišljalo da će postati Xbox igra.

I to je naša mala posveta povijesti E3 sajma do 2000 godine. Ne zaboravite se i ove godine priključiti u naše zanimljive forumske rasprave o ovogodišnjim E3 konferencijama tijekom njihovih prikazivanja, budući da ćete tako iz prve ruke saznati sve najnovije informacije iz bogatog svijeta gaming industrije uz čest pisani komentar najvećih gaming stručnjaka u univerzumu (i šire) – HCL redakcije glavom i bradom.

E3 2013 obilježit će konzole nove generacije o kojima ćemo najviše informacija sigurno saznati u narednim danima, odnosno od danas pa do 13. lipnja kada sajam završava. Obećavamo dobru zabavu i naravno – hrpu bitnih informacija te definitivnu pojavu ponekog iznenađenja koje baš nikome trenutno nije ni na kraju pameti. To je to od povijesti, a budućnost gaminga saznajemo večeras. Navratite u naš E3 podforum za praćenje uživo i pripremite se za nestandardno mnogo velikih novosti na HCL-u ovih dana.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (1)

  • Zael

    10.06.2013 - 15:21

    šteta što ste stali na 2000. najbolji e3-ovi su bili oko 2005. godine… ali ok, nije baš retro 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?