HCL.HR

RETRO DOZA #82 – Sea Dogs

Renato Pedišić 30.09.2013.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Nedavno završeno ljeto odlučili smo nakratko zarobiti u jednoj morem obilježenoj Retro dozi koja se bavi piratskim RPG-om Sea Dogs i njegovim karipskim okružjem skovanim u ruskoj hladnoći.

Ljeto je napokon gotovo što se očituje time da su čak i Dalmatinci obukli majice s dugim rukavima, a autoceste su napokon prohodne taman toliko da svoje Stojadine i Yuge 45 potjeramo do 150 km/h u bijegu pred presretačima. No, kraj ljeta znači i kiše, snijeg, buru, jugo, pijavice, tuču, prosvjede seljaka i slične nepogode pa smo zamolili Majku Prirodu da nam barem nakratko ostavi još malo osjećaja ljeta koji bi nas grijao pred nadolazećom hladnom zimom. Stara Majka P. rekla je da nastavimo raditi svoj posao, usadivši nam u pametne glavice ideju o jednom RPG-u koji je spojio naizgled nespojivo: hladnu rusku zimu i topla karipska ljeta.

Taj čudan naslov je Sea Dogs, PC igra iz 2000. godine, na kojoj je radio ruski studio Akella, nekima najpoznatiji po igrama Pirates of the Caribbean, Euro Truck Simulator te Postal III. Dan danas nam nije jasno kako je toj ekipi Rusa palo napamet napraviti RPG usko vezan uz mnogo toplije krajeve od njihovih, ali krajnji je proizvod bio odlično djelo gaming industrije koje je pokupilo pohvale kritike i publike.

Originalnog imena Корсары: Проклятие дальних морей, Sea Dogs je radnjom smješten u nepoznati karipski arhipelag s nekoliko desetaka otoka i otočića za čiju su se prevlast borili ratoborni Španjolci, Britanci, Francuzi, ali i uvijek neugodni pirati. Glavni igrin lik Nicholas u tom završenom svijetu želi doživjeti avanture, a nelinearna priča omogućava mu da nekoliko puta promijeni stranu, iskuša život privatnika u nekoj od imperijalnih vojski ili pak da postane pirat i harači morima arhipelaga.

Igra je uključivala i element trgovine robom koja se preprodavala po raznim lukama u tom svijetu, a osim robe mogla se prodavati i oprema te zaplijenjeni brodovi. Pomorske bitke bile su izazovne, ali možda malčice usporene te ih se najbolje rješavalo ukrcavanjem na neprijateljsku brodicu gdje se Nicholas morao boriti s drugim kapetanom na život ili smrt. Uz sve to bitno je bilo održavati i razinu sreće svoje posade klasičnim pristupom “kruha i igara”, inače ste mogli doživjeti pobunu koja je rezultirala Nicholasovom sasvim neugodnom smrću vješanjem.

Nastavak Sea Dogsa koji je bio u izradi prepravljen je u ranije spomenuti Pirates of the Caribbean, ali nije doživio slavu prethodnika niti tu razinu kvalitete. O kakvoj se igri radilo najbolje bi bilo da provjerite gledajući sljedeće videozapise od kojih će vam prvi reći nešto o priči, a drugi će prikazati trailer igre u režiji Bethesda Softworksa, izdavača igre.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (1)

  • HistorixCRO

    30.09.2013 - 10:54

    Iako su pljuskovi u dalmaciji, moze se jo u kratki rukav jer je toplo. Evo ja sam u busu u dugom rukavu i vruce mi je 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?