HCL.HR

RETRO DOZA #89 – James Bond 007

Renato Pedišić 18.11.2013.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Ovoga puta se u našoj novoj Retro dozici bavimo likom i djelom najslavnijeg britanskog špijuna, odnosno prvom igrom sa spretnim i uglađenim Bondom u glavnoj ulozi.

Lik i djelo Jamesa Bonda s nama je već dugo dugo godina, još od 1953. kada ga je stvorio slavni pisac Ian Fleming postavivši ga kao glavnog lika u romanu Casino Royale. Od tada je legenda o uglađenom britanskom špijunu prenesena kroz hrpu književnih djela, filmskih uradaka, radio, televiziju, stripove, ali i videoigre. Prva igra s Jamesom Bondom ugledala je svjetlo dana 1983., 19 godina nakon smrti Bondova tvorca, a njeno je ime James Bond 007.

Ta prva igra s Agentom 007 djelo je američkog proizvođača igara i igračaka Parker Brothers (danas u sastavu Hasbroa), a izašla je za Atari 2600, Atari 5200, Atari 8-bit, ColecoVision, Commodore 64 i Segu SG-1000. Žanrovski to je side-scrolling igra u kojoj igrači mogu upravljati Bondovim višenamjenskim prijevoznim sredstvom koje je sposobno za kretanje kopnom i vodenim površinama. Samo kretanje je uključivalo izbjegavanje prepreka, ali i pucanje na neprijatelje koji su se nalazili na Bondovoj razini, ali i u zraku.

Igra se pričom bazirala na četiri 007 filma – Diamonds Are Forever, Moonraker, For Your Eyes Only, i The Spy Who Loved Me od kojih je svaki činio drugu razinu s različitim misijama i objektivima. Ovisno o uspješnosti pri obavljanju zadataka igrač je mogao dobiti različit 00 status, s tim da su oni najbolji bili nagrađeni s kultnom 007 titulom.

Dojam onoga kako je igra izgledala možete vidjeti u kratkom videu kojega ostavljamo u nastavku, samo vas unaprijed moramo upozoriti na vrlo visoke zvukove i bljeskanje raznih boja.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (2)

  • Resycler

    18.11.2013 - 12:50

    Osječam se kao diplodok, igrao sam kao klinac Commodore64 verziju. Danas se još sječam naizmjeničnog ispucavanja metaka, jedan u zrak, jedan ispred sebe… za riknut od smjeha

  • nikola345

    14.05.2014 - 16:14

    ja se osječam ko stegosaur jer sam ko klinac igro te igre

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?