HCL.HR

RETRO DOZA #90 – Doctor Who igre

Renato Pedišić 24.11.2013.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Jučer je obilježena pedeseta godišnjica Doctor Who serijala, a danas se osvrćemo na povijest pojavljivanja slavnog Doktora u svijetu videoigara u razdoblju od 1983. do 1997. godine.

Jučer je na britanskom BBC-u premijeru doživjela specijalna epizoda za pedesetu godišnjicu televizijskog serijala Doctor Who koju su istovremeno pratili fanovi u 94 zemlje svijeta. Time je “The Day of the Doctor” seriji Doctor Who donio Guinnessov svjetski rekord za najveće simultano prikazivanje TV drame ikad. Taj svjetski fenomen koji je postao Doctor Who obilježen je u svijetu videoigara 20 godina nakon svoje prve epizode, 1983. godine s prvom videoigrom imena Doctor Who: The First Adventure.

Ta prva igra je izašla ekskluzivno za BBC Micro što znači da su je igrala uglavnom britanska djeca kojima je Micro bio svakodnevica u većini škola toga vremena. Gameplay je bio baziran na nekoliko kratkih mini-igara koje su inspiraciju vukle iz tada popularnih videoigara kao što su Space Invaders i Pac-Man. Djelić onoga što se od Doktora moglo iskusiti u njegovoj prvoj videoigri pogledajte u sljedećem videu.

Druga je igra nosila malo zlokobnije ime Doctor Who and the Warlord, a izašla je također za BBC Micro i to 1985. godine. Ovo je bila tekstualna avantura u kojoj nije bilo specificirano s kojim se od do tad šest poznatih inkarnacija Doktora igra. Značajan je doprinos Grahama Williamsa, tadašnjeg producenta serije, čije je ime pomoglo promociji igre.

Iste godine izašla je igra još zlokobnijeg imena Doctor Who and the Mines of Terror i to za Amstrad, BBC Micro i C64. Kao tipični, pomalo ružni platformer toga vremena, ovaj je naslov bio samo jedan od brojnih sličnih, no specifičnost mu je proizlazila iz toga što je igrač po prvi puta dobio direktnu kontrolu nad Doktorom, i to onim šestim kojemu je u seriji život udahnuo glumac Colin Baker. Doktora je tijekom avanture pratila robotska mačka Splinx što začuđuje jer je kultni pas K-9 svoje prvo pojavljivanje doživio još 1977. godine.

1992. godine, nakon duge pauze od sedam godina, fanovi su napokon dobili novu igru po licenci serije Doctor Who, a njeno je ime bilo Dalek Attack. U ovom akcijskom 2D platformeru koji je izašao za PC, Spectrum, C64, Atari ST i Amigu pojavljuje se nekoliko Doktora, Dorothy Gale McShane odnosno Ace, Daleci, Davros, Ogronci i K9 što je donijelo dašak autentičnosti u igru. Kako je igra izgledala pogledajte u videu.

Posljednja igra o kojoj ćemo govoriti u ovoj Retro dozi je Doctor Who: Destiny of the Doctors iz 1997. godine koja je izašla kao PC ekskluziva. Treba napomenuti da je serija u to vrijeme bila u razdoblju duže pauze (uz nekoliko kratkih specijala i film) koja će se prekinuti tek 2005. kada na scenu stupa deveti Doktor koji će vratiti staru slavu serijalu. Što se riče Destiny of the Doctors, ona je u to vrijeme pružila mnogo fanovima serije – ne samo da su glasove likovima posudili pravi glumci koji su se pojavljivali u dugoj povijesti serije, već je igračima dana mogućnost istraživanja kultnog TARDIS-a u tri dimenzije. Da je igra zbilja bila jedinstveno i zadovoljavajuće iskustvo vidjet ćete u videu koji se nalazi u nastavku.

I to je to od retro povijesti Doctor Who igara. Nakon igre iz 1997. godine serijal na polju videoigara stagnira do 2008. godine, a igre koje su od tada izlazile bile su mješovite kvalitete te se serijal okušao u velikom broju žanrova na zavidnom broju platformi. Tako ćete Doctor Who igre iz bliže prošlosti naći na PlayStationu 2, Wiiju, DS-u, Viti, iOS-u, Androidu, Macu, PC-u, PlayStationu 3 pa čak i na internetu putem vašeg pretraživača. Istraživanje i igranje tih naslova ostavljamo vama na zadatak, a mi ćemo se posvetiti čekanju nove sezone Doctora Who s novim, dvanaestim Doktorom čiji je glavni glumac Peter Capaldi kao i u najstarijim sezonama ponovno stariji čovjek što bi trebalo donijeti zanimljivu novu dubinu ovom uvijek svježem SF serijalu koji fanove ima u svim kutcima vremena i prostora.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (5)

  • hrga007

    24.11.2013 - 18:38

    a daaaaaaaaj ovaj doktor do sad je bio dobar, onaj prije njega još bolji ali kaj bude sad bilo neznam, ne sluti na dobro

    • Me666

      @hrga007, 24.11.2013 - 18:48

      Svaki Doktor je dobar, samo traži određen period navikavanja. Budući da se Peter Capaldi već pojavio jednom u seriji (The fires of Pompeii), mislim da će njemu biti dosta lakše uživjeti se u ulogu, a isto će tako publici biti lakše da ga prihvati.

    • Apocalypse4987

      @hrga007, 24.11.2013 - 21:14

      meni je teže palo šta neću više vidit amy, nego šta dolazi novi doktor 🙂

  • HistorixCRO

    24.11.2013 - 19:17

    E da imam Top Trumpsov Doctor Who za PS2. Kartaška igra, ne previše uzbudljiva. Nakon što sam se izuživao što igram doctor who igru brzo je postala dosadna.

  • Dzajareee

    24.11.2013 - 21:22

    Ja mislim da bi se na temu Doctora Who u dobrim rukama mogla napraviti igra sa najboljom pricom IKAD,sa sirinom teme i kolicinom sadrzaja i samom kompleksnosti price koju serijal Doctor Who nudi moglo bi se stvarno napraviti igra sa fenomenalnom pricom.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?