HCL.HR

RETRO DOZA #94 – The Grinch

Renato Pedišić 22.12.2013.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Božić je odmah iza ugla, a kako ga bolje obilježiti nego s dozicom o igri u kojoj smo prije punih trinaest godina uništavali božićno veselje stanovnicima Whovillea.

Ima li Grincheva među vama? Vjerojatno i ima jer ne vole svi božićni ugođaj i veselje koje vlada u ovom razdoblju pred kraj kalendarske godine. Neki će reći da veselja nema radi ekonomske krize i broja nezaposlenih, ali upravo se oni ponašaju kao pravi pravcati “Grinchevi”. Da je kojim slučajem 2000. godina takvim bi osobama najbolje bilo pokloniti The Grinch, igru koja je upravo u ovo vrijeme prije trinaest godina izašla za PlayStation, PC, Dreamcast i Game Boy Color.

To je igra koja je datumom izlaska popratila popularni film How the Grinch Stole Christmas s Jimom Carreyem u glavnoj ulozi, ali temelje pronalazi ponajprije u crtanom filmu iz 1966. godine. Cilj igre je smjestiti Whovijancima (stanovnicima Whovillea) kroz uništavanje darova, ukrasa i svega povezanog s Božićem. The Grinch je pri tom akcijska avantura koja se odvija u 3D okruženju, a dinamici su doprinijeli Grinchevi gadgeti kao što su uređaj za lansiranje trulih jaja, hobotnica za penjanje po zidovima, Grinch-copter i slične ludorije. Njih su igrači mogli sastaviti skupljanjem nacrta razbacanih po pet igrinih razina.

Dojam kako je sve to izgledalo možete dobiti kroz gledanje videa u nastavku, a budući da se ovdje radi o samome početku igre saznat ćete i osnovnu premisu priče The Grincha.

Iako je igra obilježila djetinjstvo mnogih danas odraslih ljudi, nije baš bila dobro prihvaćena kod ondašnjih recenzenata videoigara. Naime, igri se zamjeralo na lošim vizualima, slaboj kvaliteti zvuka, zamoru koji prevlada nakon dužeg igranja i nekim drugim stvarima. Pri tom je bolje rezultate ostvarila Dreamcast verzija upravo zato što je ponudila bolji prikaz i kvalitetniji zvuk, iako najbolje rezultate nosi GBC verzija. Doduše, ta se inačica The Grincha unatoč istoj premisi izvodila na potpuno drugačiji način s izometrijskim pogledom i gameplayem koji je bio kombinacija “Pac Mana i Metal Gear Solida”.

Mnogo Božića kasnije, 2007. godine, izašla je još jedna prerada ove igre nazvana Dr. Seuss: How The Grinch Stole Christmas! za Nintendo DS. Ni ta verzija nije ostvarila zavidne rezultate u recenzijama, a mnogi su se složili kako u usporedbi s tom igrom ranije verzije The Grincha izgledaju mnogo, mnogo bolje.

I to vam je cijela priča o The Grinchu i njegovoj zločestoj videoigri, a mi vam iz HCL-a želimo tople i vesele blagdane. Nadamo se kako vam Božić nitko neće pokvariti krađom neke igre ili pak next-gen konzole koju su vam poklonili stričevi i tetke iz Njemačke.

Komentari (8)

  • rejn?er

    22.12.2013 - 17:57

    prejebena igrica

  • mazalo1

    22.12.2013 - 18:20

    dobra

  • kuky90

    22.12.2013 - 19:06

    u ova je dobra prošao je oko 3-4 puta 🙂 Čak je i na PS emulatoru imam.

  • HCLDrake

    22.12.2013 - 21:34

    OVO SAM IMAO.Samo u to vrijeme nisam znao engleski :p

  • lula4man

    23.12.2013 - 01:36

    precool igra =)

  • zeljko833

    23.12.2013 - 10:08

    Sjecam se te igre kao da sam ju igrao jucer hehe

  • MorskiVuk

    25.12.2013 - 23:16

    Kad je ovo bilo, hahah, dobri stari PS1 dani 🙂

  • dzmaic

    27.12.2013 - 18:08

    Do nedavno sam još ovu igru igrala svakog Božića. 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?