HCL.HR

Konkurent Steama, Robot Cache, dozvoljava igračima da prodaju neželjene igre

Petra Rukav 17.01.2018.   •   24 komentara


Robot Cache je nova „decentralizirana“ platforma i digitalna trgovina za PC igre koja nudi neke radikalne promjene trenutnoj dinamici gaming industrije.

robot cache

Brian Fargo, veteran gaming industrije i osnivač Interplay Entertainmenta i inXile Entertainmenta, nedavno je otvorio novu online trgovinu za PC igre koja nudi pogodnosti izdavačima i igračima koji je koriste. Naime, Robot Cache je „decentralizirana“ platforma koja omogućuje da developeri te izdavači dobiju veći postotak od prodaje novih igara, a igrači mogu prodati digitalne igre koje su završili.

Dakle, Robot Cache usluga potiče igrače da kupuju nove digitalne igre koristeći kreditne kartice, kako je to običaj prilikom kupovine na Steamu ili PSN-u, a iste će kasnije moći preprodati i pritom zadržati do 25% prihoda. Doduše, vrijednost će biti prenesena u digitalni novac zvan IRON, kriptovalutu Robot Cachea koju će igrač moći koristiti za kupovinu novih ili rabljenih videoigara na njihovoj platformi. Vrijedi spomenuti da je do IRONA moguće doći i takozvanim rudarenjem.

S druge strane, Robot Cache će izdavačima/developerima dopustiti da zadrže do 95% prodajne vrijednosti za nove igre, u usporedbi sa 70% na ostalim platformama poput Steama. Također, izdavaču/developeru nudi se opcija da postavi vrijednost preprodanog naslova, a za svaku takvu transakciju u džep će pospremiti do 70% prihoda.

Što se tiče IRON-a, isti se bazira na ERC20 standardu kojeg podržava Ethereum, jedna od najpoznatijih kriptovaluta; a Robot Cache će od ovoga tjedna prodavati tokene koji će se prilikom pokretanja usluge u drugom kvartalu tekuće godine pretvoriti u IRON.

Naposljetku treba naglasiti kako Robot Cache pokreće „moć, fleksibilnost, sigurnost i transparentnost blockchain tehnologije“. Laički rečeno, blockchain je sustav koji prati i osigurava digitalno vlasništvo ili, kako osnivač usluge tvrdi, „najsigurnija poznata tehnologija koja se brine oko toga da nema duplikata odnosno kopija originala“.

Nije pretjerano reći da je ovo ambiciozan potez Briana Farga, no tek treba vidjeti hoće li Robot Cache uistinu konkurirati Steamu, Originu i ostalim digitalnim distribucijama.

Što vi mislite? Imali li Robot Cache ikakve šanse ili je već osuđen da bude tek zadnja rupa na svirali?

Komentari (24)

  • good game

    17.01.2018 - 01:37

    Mnogo zanimljivo i smjelo u “prekoracicanje” u buducnost svakako ima potencijala …
    Zamisljam sebe kad odem na posao ostavim komp da rudari cashe ?

  • VEK1NG

    17.01.2018 - 01:45

    Deluje kao odlična stvar za developere.

  • VEK1NG

    17.01.2018 - 01:47

    Niste napomenuli da će oni ogranizovati turnire u igrama na kojima će moći da se osvoji IRON i ostale nagrade.

  • Black op

    17.01.2018 - 09:34

    A čemu služi block chain?

    • brlja

      @Black op, 17.01.2018 - 12:05

      Block chain tehnologija omogucava decentraliziranost 😀

    • Black op

      @brlja, 17.01.2018 - 18:57

      Decentralizovanost čega?Igre će se i dalje skidati sa centralnog servera.

    • brlja

      @Black op, 17.01.2018 - 20:41

      Na pocetku da, kasnije mozda sa tvog kompa mozda sa mog. 🙂 A placen si u toj valuti, direktno bez posrednika. Decentralizirani sistemi sluze pravednijem odlucivanju i upravljanju. Zasto bi steam, airbnb ili uber zaradivali miljarde kad taj novac u vecem dijelu mouze ostat kod korisnika…itd

    • Black op

      @brlja, 18.01.2018 - 10:24

      Ovo bi se valjda trebalo koristiti samo za praćenje vlasništva, a ne distribuciju fajlova (zamisli samo nestabilnost i nepouzdanost, hoćeš skinuti neku igru?Žao nam je, ali samo nekoliko sporih peerova ima potrebne fajlove.).Zašto bi izdavači davali igre ljudima koji su izrudarili dovoljno coina i samim time dobijaju igre besplatno?Kakva decentralizovanost kad sam internet nije decentralizovan, kao ni block chain (ISP-ovi, DNS-ovi, backbone, a da bi pronašao ostale node-ove moraš ih naći preko centralnog node-a).

    • brlja

      @Black op, 18.01.2018 - 11:07

      Block chain tehnologije su u pocetku, ko internet 90ih, sve je to u fazi testiranja. Sta se tice skidanja, torrenti fukncioniraju vec godinama 🙂 Izdavac nikome nista nedaje besplatno, on postavlja svoju igru na servis. Sam servis moze bit postavljen da se igre placaju u dolarima, acrypto valuta se koristi kao prijenos novaca, moze bit sama valuta platezno sredstvo i jos 1000 opcija. Blockchain je kompatibalan sa postojecim tehnologijama i moguce su razne kombinacije. Poanta je da korisnici odlucuju sta zele sta ne zele na servisu, a ne sam servi kao recim Steam. Ljudima se ne svidjaju loot boxovi u nekoj igri? aj bok igra je izbacena i nema je na servisu. Ovo je samo primjer…

    • Black op

      @brlja, 18.01.2018 - 12:16

      Torrenti su nepouzdani jer ovise o peerovima, to je ogroman problem za neke manje poznate ili starije igre (mineri sigurno neće imati terabajte i terabajte podataka na svojim mašinama).Ako rudari dobijaju coine kojima mogu kupiti igru, onda je oni zapravo dobijaju besplatno (izdavač ne dobija novac od njih), jedino što ostaje je da prodaju coine za prihvaćene valute (što uništava cijelu ideju o kripto valutama).

    • brlja

      @Black op, 18.01.2018 - 14:03

      90ih je ideja multimedie bila nezamisliva na internetu, mnogi strucnjaci su tvrdili da je masovni internet nemoguc jer da mreza ne moze biti toliko skalabilna itd. puno pojednostavljujes stvari ima puno vise varijanta nego sto si napiso. sama valuta moze sluzit iskljucivo za financiranje startupa, kasnije ce mozda bit samo fiat. rudarenje ne mora postojat to je u smilsu blockchaina ‘starija’ tehnologija, novi coinovi su ‘pos’ sto znaci da se ne minaju nego forgaju,to radi jedan jefitin server, a ne hrpa grafickih, postoje coini koji su predminani itd. trenutno postoji na trzistu par tisuca blockchain coinova sa raznim svrhama, naravno sve je u povojima, al se razvija rapidno. ako te zanima tehnologija evo ti korisni link za pocetak https://www.coindesk.com/information/ dalje imas reddit, bitcointalk.

  • Zoran Žalac

    17.01.2018 - 09:53

    Dobra je ideja, samo mi je ovaj 25% zarade od preprodaje demotivirajuće. Ali, to su očito morali tako odrediti jer im nije namjera biti servis za preprodaju igara.

    • phoda

      @Zoran Žalac, 17.01.2018 - 14:21

      To je najvise zbog developera mislim da igre izdaju tu jer u svakoj transakciji oni uzmu 5% a ako kupujes preprodaju onda kupac plati manje ali ne kupuje original, developer opet dobije nesto a i vlasnik igre dobije dio novaca nazad tako da je svakako win win za sve i to mi se jako svidja

  • JohnnyDarrell

    17.01.2018 - 11:46

    Jedina dobra stvar u svemu sto ce developeri zarađivat paru sto i jest cilj ??

  • Bojko

    17.01.2018 - 11:48

    Sve mi se sviđa, uključujući Farga. Legenda je.

  • brlja

    17.01.2018 - 12:06

    crypto valute sitgle u gaming industriju 😀

    • Zoran Žalac

      @brlja, 17.01.2018 - 12:18

      Gaming 2020: kriptovalute su novi achievementi.

    • JohnSence

      @Zoran Žalac, 17.01.2018 - 14:38

      zar nije moguce da ako taj portal uspije i da ta kriptovaluta eksplodira i onda bi recimo prodao igru za 300 IRONA a iduci dan je 6000 IRONA pa preksutra 2 IRONA. Jel moguce da nastane takva nestabilnost ako ce se ta kriptovaluta razikati

    • Zoran Žalac

      @JohnSence, 17.01.2018 - 15:05

      Nisam ekonomist da se razumijem u tu temu baš, ali ne vidim problem s dinamičnim kretanjima vrijednosti te kriptovalute, ako se recimo koristi samo za kupovanje igara. Jednako s rastom ili padom vrijednosti kriptovalute mogu se korigirati i cijene proizvoda i usluga koje se njome kupuju.

    • JohnSence

      @Zoran Žalac, 17.01.2018 - 18:15

      Pa da o tome i pricam, fora je u tome sto ti recimo imas 100 IRONa i 1 IRON je 1 dolar. A iduci dan 1 IRON 100 dolara(hipotetski) i sad tebi je super jer se cijena igre korigira na stranici i mozes vise kupit al sad te novce dobije developer i onda iron oadne opet na 1 dolar i on izgubi 99 recimo. Zar nije to onda nestabilno (jedino ako taj portal odma ne isplati developera u dolarima a samo oni zadrze irone) ?

    • brlja

      @Zoran Žalac, 17.01.2018 - 20:37

      Trenutno valuta IRON nije izlistana na crypto currency burzama. Moguce a ce tako i ostati. Ako nije listana na burzama nece biti volatilna odnosno ici gore dole. Neki blockchainovi ce bit ‘privatni’. Decentraliziranost nema veze sa time s kojih servera se skidaju igre (barem za sad). Nisam proucavao ovu valutu. Vitalik Buterin, autor Etheruma (druge najajce crypto valute) je odlucio da ju napravi kad je Blizzard nerfao njegovog Warlocka te je zakljucio da centralizirani sistemi ne valjaju 😀 Decko je naravno tezak miljarde. Zanimljiva tema, puno sira od spekulacije i zelje za brzom zaradom.

  • Ubica

    17.01.2018 - 13:00

    Zvuci dobro.

  • l)oolvl

    17.01.2018 - 17:22

    čini se obećavajuće ovako “na papiru”

  • Sandro Poletto

    17.01.2018 - 18:47

    Pc gaming je u velikoj opasnosti sve dok se kriptovalute na smire, ili dok kompanije ne naprave grafičke posebno za majnanje.. Cijene grafičkih kartica u americi su skocile 2 do 3 puta pa vi sad vidite..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?