HCL.HR

Roccat Ryos TKL PRO tipkovnica – kompaktna mehanika

sponzorirani članak 29.12.2015.   •   Tehnologija


Ako si u ovo blagdansko vrijeme planirate nabaviti novu tipkovnicu, gamerima namijenjena Roccat Ryos TKL PRO bi vam se mogla svidjeti.

roccat-ryos-tkl-pro

Temeljna karakteristika ove tipkovnice smjesta je očita: reduciranih je dimenzija, s posve izbačenim numeričkim dijelom. Ovime se nastoji udovoljiti igračima s ograničenim prostorom na radnoj površini. Ne samo kod kuće, već i na turnirima, gdje računala nerijetko znaju biti toliko nagurana da se svaki milimetar prostora itekako cijeni. Ovog su pogotovo svjesni low sense igrači, opremljeni velikim podlogama za miš po kojima za vrijeme makljaže moraju predano veslati.

Osim što je osjetno kompaktniji od svojeg jeftinijeg brata, TKL PRO raspolaže plavim pozadinskim osvjetljenjem tipki. Budući da svaka tipka posjeduje vlastitu LED-icu, Roccat si je dao oduška, tako da se softverski može namjestiti da svijetli čitava tipkovnica, da su obasjane samo ključne gamerske tipke (W, A, S i D, kursori, Escape, razmaknica, CTRL i Shift), da zasvijetle samo one koje pritisnemo (uz atraktivan fade-out efekt) ili da zasvijetle sve tipke oko upravo pritisnute, ali tako da se svjetlost širi po tipkama poput vala. Ludilo.

Unutar softvera što dolazi uz tipkovnicu još možemo konfigurirati funkcije pojedinih tipki, spremati i učitavati profile, nadograđivati firmware i koješta drugo.

Dodatne funkcije

Čitava Roccatova linija mehaničkih tipkovnica Ryos, pa tako i model TKL PRO, podržava zanimljivu funkciju Easy-Shift. Tamo gdje se obično nalazi CapsLock, kod ove tipkovnice je tipka nakon čijeg pritiska sve ostale tipke dobivaju svoju sekundarnu funkciju, koju smo prije toga sami definirali.

Tako, primjerice, tipku S možemo koristiti za hodanje unazad u igrama, a CapsLock+S za bacanje nekakve obrambene čarolije, okretanje za 180° ili neku drugu radnju. Easy-Shift ima smisla zato što CapsLock ionako u pravilu ne koristimo, a nalazi se nadohvat malog prsta. Nakon kraćeg navikavanja na ovu funkciju na raspolaganju ćete imati mnogo veći broj kontrola nego što je to inače slučaj te će vam se biti teško vratiti na tipkovnicu koja takvu funkciju nema. Naravno, ako želite da CapsLock ima svoju uobičajenu funkciju, takvo što ćete s lakoćom aktivirati putem Roccatova softwarea.

roccat-ryos-tkl-pro-2

Pri izboru mehanizma tipki Roccat se odlučio za Cherryjevu paletu mehaničkih prekidača, stoga se TKL PRO proizvodi u varijanti s prekidačima MX Black, Red, Blue i Brown. Na testu smo imali varijantu s prekidačima Cherry MX Brown, karakterističnima po taktilnom odazivu na pritisak, ali i nešto manjom silom pritiska i tišim zvukom od Bluea. Uz Cherry MX Red, ovo su najpopularniji prekidači među zagriženijim igračima. Ergonomija tipkovnice je odlična, što valja zahvaliti integriranom odmorištu za dlanove i lakom namještanju visine pomoću ugrađenih plastičnih nožica. Dopale su nam se i ugrađene vodilice za kabel, izvedene u obliku kanalića na donjoj strani tipkovnice. U njih možemo ugurati kabel i tako odlučiti s koje strane tipkovnice će on “izlaziti”. Pametno i vrlo korisno.

Baš poput Ryosa MK, model TKL PRO ne raspolaže odvojenim multimedijalnim kontrolama, već se glasnoćom zvuka i playlistama upravlja pomoću tipke Fn i funkcijskih tipki. Srećom, poput svega ostalog, ova karakteristika je sklona modificiranju pomoću drivera pa ćete baratanje pjesmama i filmovima lako preseliti na neke vama prikladnije tipke. Ponuda dodatnih tipki svodi se na tri tipke ispod razmaknice. Njih ćete, očito, pritiskati palcem, a čemu će služiti – birajte sami.

Roccat Ryos TKL PRO nabavite u trgovinama Instar Informatike za 1139 kn, gdje možete naći i ostale modele. Svakako zavirite i u njihov Božićni katalog koji skriva mnoge atraktivne ‘podborovne’ darove po akcijskim cijenama.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?