HCL.HR

Sony je samo na PSN-u zaradio više od čitavog Nintendovog poslovanja u 2015.

Zoran Žalac 28.04.2016.   •   25 komentara   •   Gaming Related


Sonyjevo financijsko izvješće pokazalo nam je nekoliko interesantnih stvari te potvrdilo kako je PlayStation 4 konzola suvereni vladar ove generacije.

Andrew-House-holds-up-a-Playstation-4

Sonyjevo financijsko izvješće za fiskalnu godinu 2015. je gorko slatko. Naime, ukupni prihodi tvrtke u odnosu na prethodnu godinu pali su za 1,3%. Sonyjeva mobilna divizija zabilježila je dosta loše poslovne rezultate s gubitkom od 544 milijuna američkih dolara iliti 57,4% gore od predviđanja. Drugim riječima, prodaja Sonyjevih smartphone uređaja pala je za 20%. Ništa bolje ne ide ni prodaja komponenti na mobilnom tržištu.

Srećom, Sonyjev obraz osvijetlili su rezultati ogranaka za zabavu, primarno PlayStation divizija. PlayStation 4 u zadnjih godinu dana isporučen je u 17.7 milijuna primjeraka. To ne znači da je prodan u istoj količini, ali definitivno nije daleko od toga jer toliko isporuka pokazuje da interes na tržištu itekako postoji.

Zaključno s 31. 03. na tržištu je bilo preko 40 milijuna PS4 konzola, što je velik uspjeh za konzolu koja nije ni tri godine u prodaji. Usporedbe radi, najprodavanija Sonyjeva konzola, PS2, nakon nepune tri godine prodana je u 33 milijuna primjeraka.

Posebna zanimljivost u financijskom izvješću jest porast prihoda od PlayStation Networka za 11.8%. S bazom od gotovo 40 milijuna korisnika Sony je samo na prodaji igara, popratnih sadržaja i PS Plus pretplate ubrao oko 4,89 milijardi dolara – što je 230 milijuna više od cjelokupne Nintendove zarade koja uključuje prodaju konzola, igara i ostalih proizvoda.

Zvuči nevjerojatno, ali ako ćete stati u obranu Nintenda treba se priznati kako im je 2015. bila daleko najgora godina. Wii U konzola potvrdila je status najslabije prodavanog Nintendovog proizvoda, tvrtka je tijekom godine izbacila manje igara nego ranijih godina i sve se to očitovalo na zaradi. Naravno, to nema veze s tržišnom vrijednošću Nintenda, ali je svakako kuriozitet zbog kojega u Sonyju imaju razloga zadovoljno trljati ruke.

Komentari (25)

  • Whynot?

    28.04.2016 - 14:54

    Malo ispod 5 milijardi. Cekam da cujem izvjesce iz Microsfta za XB1. No, od prvih dana izlaska dviju novih konzola, znalo se da ce Sony gazdovati.

    • Zoran Žalac

      @Whynot?, 28.04.2016 - 15:41

      To je samo zarada od PSN-a. Ukupna je još veća.

    • BrainCro

      @Zoran Žalac, 28.04.2016 - 22:26

      Imaju dosta sreće

    • BoneDigger

      @Whynot?, 28.04.2016 - 19:13

      Molim te pogledaj ovo: https://youtu.be/-G-GMU3j5Fk?t=1m19s
      Znaci od 1:19 do 6:30 prica o tome, zanimljivi su omjeri prodanih PS4/XBONE konzola.

    • Whynot?

      @BoneDigger, 29.04.2016 - 16:29

      Ne cudi me da oko te dvije nije neka razlika, iako je objektivno gledajuci PS4 bolja konzola u brojnim aspektima. Medjutim, bilo je i ostalo da Sony gazduje na svom podrucju.

  • Black op

    28.04.2016 - 15:47

    Ma bravo, zar je moguce da su uspjeli natjerati ljude da placaju te online pretplate @[email protected]?

    • Czar

      @Black op, 28.04.2016 - 17:09

      Zašto ne? Npr. kupiš novi CoD i jednostavno moraš uzet i pretplatu na plus jer ti inače ta kupovina coda bez pristupa multiplayeru kao da si bacio 50 eur u toalet.

    • Alan Wake

      @Czar, 28.04.2016 - 20:22

      Captain obvious ^^ inače, to nije bila praksa na PS3 jer je tamo bio besplatan multiplayer, što i treba bit, jer svako ionak plača ISP

    • Czar

      @Alan Wake, 29.04.2016 - 00:36

      Znam da nije bila praksa na PS3 ali su se u međuvremenu sjetili kako drastično povećati profit, a da ne ulože maltene jednog centa.
      npr. njima svaki izlazak nekog blackbustera orjentiranog na multi dođe kao budali šamar jer to nosi automatski nove plus pretplatnike.
      Npr. uskoro novi Doom koji će nesumnjivo biti prodavan i svatko tko ga kupi će htjeti barem probati taj multi za koji neki trenutno govore da i nije nešto što automatski nosi nove plus pretplatnike.
      Za uzvrat ti daju 3 igre za kojima se nebi inače ni pod nosom obrisao dok scrolaš s gljivom store kad ih prođeš i koje ćeš staviti u library samo zato da imaš osjećaj da si nešto dobio, a ne da plaćaš čistu pretplatu na multi, ali ih većina vjerojatno nikad neće zaigrat(a možda ni downloadati) jer su totalni underground+ nekoliko naslova mjesečno s 10-15% popusta za plus pretplatnike i to je to. 😉

  • baDarmageddoN

    28.04.2016 - 16:46

    Koje su to cifre, da ti pamet stane. Za PSN mi nije žao što se plaća pretplata, mislim da je cijena u odnosu na uslugu jako fer. 350 kn godišnje za stabilne servere nije puno po mojem mišljenju. Cijena same konzole i igara dopušta svakome tko posjeduje konzolu da taj relativno mali iznos može platiti. PS4 je bio pun pogodak. Mislim da je u biti prijelomni trenutak bio što su čekali da M$ objavi ono što je sigurno i SOny htio- zaključavanje igara po regiji i konzoli, allways online sranja i sve te finte koje su upropastile početnu prodaju x0 uz naravno komentar da si ljudi nabave x360 ako im se ove restrikcije ne sviđaju. A sada, pad prodaje smartphonea se morao desiti kad-tad jer osim što su sada smartphoni drugih kompanija jako jeftini svaki čovjek na planetu ga praktički posjeduje pa sumnjam da uopće potražnja može biti velika kao nekada.

    • l)oolvl

      @baDarmageddoN, 29.04.2016 - 03:18

      da li ti sebe vidiš što pišeš ? pa takvi kao ti ni ne zaslužuju besplatni multiplayer, jer eto, kad već možeš dati novce za konzolu i igre zašto ne bi dao još i za nešto što se nikad dosad nije plaćalo i što bi se uz tolike količine novca koje svejedno dobivaju moralo moći održavati. A Sandman ispod kaže da im je svejedno network banana. Znaš li ti da je PS3 već 10 godina na tržištu, ima veći broj prodanih konzola i ne zahtijeva pretplatu za multi ? Kako je to moguće na PS3 a nije na PS4 ? I još uz to vam daju svaki mjesec neka žnj smeća od igara za koje nitko nije ni čuo. Zbilja jako fer od njih.

    • baDarmageddoN

      @l)oolvl, 29.04.2016 - 03:21

      Po meni je to u redu. Ja 30kn mjesečno imam za dati, to nije nikakav problem.

    • l)oolvl

      @baDarmageddoN, 29.04.2016 - 03:27

      a kad bi ti netko ukrao 30kn svaki mjesec onda ti ne bi bilo u redu.

    • baDarmageddoN

      @l)oolvl, 29.04.2016 - 03:44

      Što da ti kažem na ovo? Kakva sad krađa? O čemu ti pričaš uopće? 1kn na dan je tebi krađa? 1kn dnevno krađa? No comment any more, there is no point with you!

  • Sandman

    28.04.2016 - 16:58

    toliko zaradili na PSN-u a i dalje im je network banana 😀

  • BrainCro

    28.04.2016 - 22:27

    valjda ce im igre biti bolje

  • KhorneFlake

    28.04.2016 - 23:28

    Mada ne posjedujem ni jednu od novijih konzola, nije rijetkost da čujem komentare od onih koji imaju više sistema da su se proveli 10x bolje igrajući šačicu Nintendovih ekskluziva nego svih igara sa XO i PS4 kombinovano. Konzola se slabije prodaje jer se ne odlučuju mnogi izdavači za tu konzolu, a zaobilaze je jer se slabo prodaje… Plus, u ovom momentu hardverski zaostaje za XO/PS4, ali i dok to nije bio slučaj situacija je opet bila ista. Samo pokazatelj da neke druge fore prolaze ovih dana. Svaki od sistema ima neke svoje dobre ekskluzive, ali Nintendu treba više naslova od timova koji nisu njihovi interni.

    • Negan

      @KhorneFlake, 29.04.2016 - 00:27

      Nintendo ima odlicne ekskluzive. Suludo mi je, doduse, kupiti jednu takvu over-priced konzolu za par family friendly igara. Steta, zaista. Mozda je jednostavno vrijeme da progutaju ponos i pocnu radit cross-platform igre. Skeptican sam prema NX-u, tako da ne znam kud ce ih to odvest.

  • IvanDado

    29.04.2016 - 00:33

    Nitendo ima najbolje ekskluzive, jos samo da imaju 3rd party support i ja kupujem NX bez razmisljanja. A ovo s forsanjem placanja online je smijesno, kad im neki klinci svakog Bozica sruse network, a pritom dobimo sranja svaki mjesec od igri.

  • Alum

    29.04.2016 - 01:20

    Ništendo je, pardon, sranje! Jedno velko!

  • Alum

    29.04.2016 - 01:21

    Čak su mi i igre bezveze i previše azijske. Ne napadajte me sad sa mojim Filipinkama xD

    • Negan

      @Alum, 29.04.2016 - 23:33

      Dobro, a otkad Filipini nisu dio Azije?

    • Alum

      @Negan, 30.04.2016 - 01:05

      Ma ne lol, nisam to reko hehe… Nekak sam se krivo izrazio :p mislio sam pošto njih hvatam da me opet ne napadaju kako ne volim azijske igre a volim azijske cure haha

    • Negan

      @Alum, 30.04.2016 - 19:20

      Ma sve pet :)

  • trulex

    29.04.2016 - 01:32

    Smrdi mi na Nintendo RIP, eno i na ign-u članak.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!