HCL.HR

Sony u novim problemima

Zoran Žalac 01.03.2011.   •   13 komentara


Pravna bitka između Sonya i LG-a privremeno je otišla u korist koreanske tvrtke, a na snazi je trenutno desetodnevna zabrana uvoza PS3 konzola na europsko tržište.

PlayStation 3 konzola još uvijek muku muči s tvrdoglavim hakerima i nekulturnim piratima, no to nije jedini problem s kojim se Sony suočava. Naime, tvrtka odnedavno vodi pravnu bitku s koreanskom kompanijom LG, nakon optužbe za kršenje patenata vezanih uz reprodukciju Blu-ray materijala. LG je oštro odgovorio zatraživši zabranu uvoza PS3 konzola i Sony Bravia TV prijemnika na američka i europska tržišta. I dok se za ono američko odgovor suda još uvijek čeka, europskom se, barem za sada, ne piše dobro – građanski sud u Haagu presudio je u korist LG-a te je izdan privremeni nalog za zapljenjivanje svih PS3 konzola uvezenih u idućih deset dana.

Obzirom da Sony tjedno uvozi po stotinjak tisuća konzola na europsko tržište, do eventualne nestašice došlo bi u slučaju da se zabrana uvoza produlji, što će LG vjerojatno i tražiti. Sony će se s druge strane zasigurno žaliti na ovu odluku, a kako će sve to završiti ostaje nam za vidjeti.

Komentari (13)

  • Facaa

    01.03.2011 - 14:26

    Trolaju ili? Jer, avaj, ak je riječ o BD patentnima kakve to veze ima sa Bravia TV-ima? Plus, nisu li skupa u BDA-u? Alternativno, zašto je blokiran samo PS3, a ne i ostali BD čitači od Sonya? Ak je samo PS3, tek su se sad sjetili? Lol. Iako, vidim da Sony tuži LG zbog rendom stvari. Pa onda LG dakako tuži i Sony zbog drugih rendom stvari.

    Ovako otprilike grafički to izgleda; Sony -> LG – > Sony – > LG -> Sony -> ceo svet

  • AIRGUNS FREAK

    01.03.2011 - 14:33

    Končar namjerava tužiti sony

  • wozzie-

    01.03.2011 - 15:14

    nikada neću kupiti ništa od LG radi ovoga!! puj mamu vam nakon 4 god. oni se sjetili sada tužakat sony!!

  • Figo

    01.03.2011 - 15:33

    LG tuži Sony tek sada jer su do nedavno bili u dobrim odnosima.. e onda je Sony tužio LG prvi radi nečeg (ne mogu se sjetit) i tu tužbu Sony nije dobio.. i sad LG radi osvete tuži Sony radi tih komponenta.. dakle ništa od toga se nebi desilo da Sony prvi nije povukao potez, LG je cijelo vrijeme držao AS u rukavu sakriveni i sada su se stavile karte na stol.. sad se vidi da ima i mafije u tim velikim poznatim tvrtkama.. al mene to ništa ne zanima.. glavno da imam doma novi PS3 i da igram pirate.. ti sudski sporovi me niti ne moraju zanimati 🙂

  • HCL fan

    01.03.2011 - 19:59

    slazem se s figom,mi se nista ne trebamo brinut oko ovoga

  • Shimmy

    01.03.2011 - 23:35

    ne znam točno o čemu je riječ, ali samo potvrđuje ono što odavno znam, tj, cijeli svijet zna, ali svi žmire na jendo oko oko toga. Sony je najneinovativnija firma ikad. Barem kada se tiče gaminga. Pokrali sve od vibre i analognih stickova od Nintenda, pa do onog Movea koji mi se gadi, zanimljivo, također od Nintenda. Ovdje su valjda nekaj LG oštetili, ali jebem im, tako ne bih kupio taj PS3 zbog takvih stvari, ali dovraga, Gran Turismo je na njihovoj konzoli 🙁

  • Facaa

    02.03.2011 - 15:44

    Shimma…ne znam. Gori si od ovih iznad sbe ekoji će bojkotirat lg. :/

  • Shimmy

    02.03.2011 - 23:02

    Gle, jebiga, malo sma previše uzeo k srcu to, ali taj Move me tako nanervirao, kao malo što u zadnje vrijeme 😀
    Nije stvar firme, što se tog tiče, imao sma ja konzole svih proizvođača (samo ne Microsoftovu još, ali imam ionako njihove Penđere), nisu neke fanboyevske fore i nerviraju me takve gluposti, ali još više od toga me nervira licemjerje. Eto, jedna od najgorih ljudskih osobina, pa sad, bila to jedna osoba, ili čitava korporacija, nebitno. A Sony je bio toliko jeb*eno licemjeran sa time – mislim, dovljno je za reči da se svi sjete što su govorili o Nintendovom kontroleru na predstavljanju, i onda se vidi što su napravili – gotovo identičan kontroler. Pardon, kontroler i “side-kontroler”, dakle, uvjetno rečeno, dva gotovo identična kontrolera. A ONDA, još gore od svega – proklete priče o REVOLUCIJI!!! Pazi, Move donosi gaming revoluciju. Eto, sorry stari, sada sma ope tpisao negativnim tonom, no potrudio sma se da ne napišem ni blizu kao se osjećam. Sad će nekto moćda reći, to ej biznis. Da, jest, i gadi mi se. Nikad nisma bio tip koji se niti kuži u marketing/financije/štovećpovezano, a takva sranja su i razlog. Ne želim u životu biti dio takog muljanja, licemjerja, i izvorne ljudske odvratnosti radi pohlepe, za sve konzole i igre svijeta.
    Nadam se da sma sada malo bolje predočio o čemu je riječ. Ako nisma uspio, to je valjda smao zato što sam preiznerviran da bih smisleno objašnjavao 🙁

  • Facaa

    03.03.2011 - 10:19

    Move u redu. Govno je i ”kopija” WII-a. Stoji. Pače, nitko ne spori.
    Al reć da su najneinventiji ikad je mlo previše.

    Plus, licemjerje, pohlepa i sve ostalo što te smeta u tom biznisu su sastavni dio tog biznisa. Zapravo, i nisu, al djeluje tako. Al kad tako pišeš ispada kao da su Nintendo i MS sveci neki bogamu. 🙂 A Nintendo je za vrijeme NES-a i SNES-a bio najgora i najbahatija kompanija na planeti. Tek se od Gmecubea pa na ovamo uče skromnosti.

    A i ono, ne vidim zašto bi te to trebalo živcirati. Hladnokrvna kompanija ko hladnokrvna kompanija. Nula emocija je tu.

  • Shimmy

    03.03.2011 - 11:14

    Ma nisma ni rekao da su sveci, daleko od toga, ali eto, ovo je sada friško i baš me iznerviralo 😀
    A možda sam povodom toga i pretjerao sa onim o (ne)inovativnosti, ali činjenica je da nisu baš inovativni u tom svom gaming odjelu, odn Computer entertainment, ili kako se već zove. Pa sami Play Station pitanje je bi li ikada postojao da nije bilo Nintenda, odn partnerstva sa Nintendom sa kojim su razvijali prototip onoga što je danas poznato ljudima pod PS logom.
    Uglavnom, nisma rekao ništa za druge kompanije da su genijalne, ali činjenica je, barem za Nintendo, da je oduvijek inovativniji. A i iako en volim fanboyjizam kao takav, također je činjenica da su Nintendovi fanboyevi em zreliji, em “mirniji”. Sad, jel to slučajnost, ili ipak ima i nekog vraga sa kompanijom odn možda ipak veće prizemnosti, ne znam, ali pogledaj malo po forumima, i ljudima oko sebe (ako znaš i jedne i druge, ja ih znam), i zaista je tako. Evo, žalosno, ali istinito – imam oko sebe ljude od prkeo 20 godina, koji npr seru kako Wii ima jadnu grafiku (i kako ej to najbitnije), PS3 ga jede u tome, ali kada sam ja imao GCN koji je btw po meni bio valdja najbolje napravljena konzola ikad za svoje vrijeme (od kvalitete, preko izgleda, veličine, user friendly aspekta, cijene, loading timea u igrama, grafike, ma svega d ane nabrajam još i to kako je “iznutra” doro složen – znam jer sma raskapao i PS2 i GCN i raido svašta s njima), nitko nije riječi rekao. Dapače, tada je bilo “i šta ako GC ima 3 puta brži loading u igrama, što ako ima bolje svjetlosne efekte, čišće teksture, ljepše boje, to ništ anije bitno”, a rkeoh kako sada stvari stoje. Dok Nintendo igrači koje poznajem oduvijek smao šute i igraju svoje, i boli ih briga. OK, sad sma malo rpedaleko otišao, tj, u sferu tih fanatika, ali da, htio sam reći, nisam pristaša ni jednih, ni drugih, dapače, imam i jednu Nintendovu konzolu, i jendu Sonyevu, štoviše, namjeravam u skoroj budućnosit imati 2 Sonyeve, ali smoa kažem kako stvari stoje. Zapravo, možda me više ti fanboyevi nerviraju nego kompanija, samo sma odmah povezao to sa njima. Ma filozofiram i serem, pusti me 😀

  • Facaa

    03.03.2011 - 13:15

    Postojao bi jer je to bila inicijativa Sonya. Završilo je tako da je Nintendo zabio nož u leđa Sonyu i nastavio suradnju sa Philipsom čini mi se. Što je bilo dosta šokantno u to vrijeme za japansku javnost. Izdaja ovo ono. Čak prvi put da neka velika Japanska firma surađuje sa inostranstvom nauštrub lokalnih firmi. Tak neš. Ugl sjebano bilo.

    PS nastade iz inata tome. I napravio je malu revoluciju na polju poimanja igara. Reklamirao se u startu kao uređaj za stariju populaciju gejmera. MTV generacija ovo ono. Ista stvar koju danas MS sa xbox 360 konzolom kopira. Celu strategiju, jel. I relativno neuspješno (uzevši u obzir broj prodanih PS1 i SP2 konzola). Sad su okrenuli priču i krenuli ka Nintendo Wii publikom sa Kinektom.

    I ono, fenboji sa svih strana su kripli. To je fakt. 🙁 I družiš se s krivim ljudima.

  • Shimmy

    03.03.2011 - 16:05

    S kim se družim, svjestan sam, ali to je druga priča već (iako nije ni tkao strašno kakvih klinaca ima, moji nisu još tako zadrti :D)
    A što se tiče ove rasprave, sve ok, i mislim, vezano za temu sma rekao što sma htio, ali ovo sa Play Stationom, koliko ja znam, Nintendo se okrneuo od Sonya, ali nisu ih ništa pokrali, dapače, oni su započeli razvoj skroz nove konzole. Što se viid i sa samim medijem. PS je trebao biti nešto kao Super NES na CD-e, a tko je imao na kraju CD-e, PS ili nintendo na 64? Mislim, tu ej eto bio Nintendov pogrešan potez, i smai su se sjebali, tj, više su štete dobili sa tom skroz novom konzolom nego što bi imali da su sa Soneym završili konzolu na optičke diskove. Ali ok, i to je sad van teme. Ma, kako god, ja ću svejendo kupiti i PS3, a i jendog dana možda ako če biit love i pokaže se dobar kako mi je DS bio i 3DS, i tak, firme će se krast i dalje i zabijat jendi drugima noževe u leđa, i ja tu ništa ne mogu. Samo em nervira kada se ide u javnost sa izrazima tipa “revolucija” sa nečim što je u najboljem slučaju evolucija nečega što je zapravo bila “revolucija”… ak me kužiš 🙁

  • Facaa

    03.03.2011 - 16:11

    Kužim, al ne smiješ tako promatrat jer onda nikad ništa nije revolucija već samo nešto u nizu. Pa tako ni Wii. Jer ej, naravno da je sljedeći korak mahanje zrakom….itd. 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?