HCL.HR

Srpski studio Eipix Entertainment: neobičnošću do uspjeha

Dominik Bošnjak 17.11.2014.   •   2 komentara


Eipix Entertainment je momentalno najbrže rastući razvojni studio u regiji, a iz razgovora s njegovim zaspolenicima zaključujemo i jedan od najneobičnijih.

Uspjeti u igraćoj industriji nije jednostavno, no potpisati ugovor s jednim od većih američkih izdavača videoigara i višestruko povećati broj zaposlenika u samo nekoliko godina na našem malom Balkanu bi se definitivno mogao opisati kao uspjeh. Upravo je to priča Eipix Entertainmenta, srpskog razvojnog studija koji je nakon provedenog rebrandinga 2011. godine počeo izbacivati multiplatformske HOPA igre pod ekskluzivnim pokroviteljstvom renomiranog Big Fish Gamesa.

“Prošle godine smo imali oko 120 zaposlenih, danas brojimo preko 250,” kaže nam Vladimir Vujčić, pomoćnik direktora “premiuma” u Eipixu, a inače diplomirani psiholog. Kako li je samo završio na ovoj poziciji? Kaže da je igrom slučaja dobio intervju, da je ostavio dojam i, unatoč tome što su ga nakon razgovora ljudi iz firme doslovno pitali “što da radimo s tobom” – dobio posao. Vujičić nije jedini čovjek s diplomom u Eipixu, a kaže da ni stupanj akademskog obrazovanja nije nužan preduvjet za dobiti priliku u trenutačno najbrže rastućem razvojnom studiju u regiji s nekoliko podružnica na različitim lokacijama u Srbiji. “Stvarno smo šarolika ekipa,” otkriva te dodaje da se u Eipixu izuzetno cijeni svestranost: “… ja sam, eto, nedavno radio na nekakvom teambuilding programu, a usput sam učio animirati pa kada je strka u firmi uskočim i pomognem, a bavim se i s još toga…”

Jesu li ta atipična struktura tvrtke i izuzetno šaroliki profili njenih zaposlenika ključ uspjeha u ovoj industriji? Teško je reći, no uspjeha Eipixu definitivno ne nedostaje. “Imamo bazu fanova u regiji, no najpoznatiji smo definitivno vani zahvaljujući Big Fish Gamesu… evo, baš je nedavno dvoje kolega bilo na odmoru u Italiji i nosili su Eipixove majice, kad su im odjednom doletjeli neki turisti i okrenuli priču kao ‘ajme, pa vi ste oni koji rade one igre, pa čovječe dobri ste'”, otkriva Vujčić uz smijeh.

Simpatična hostesa nam je otkrila i da su svi likovi u njihovim igrama modelirani prema stvarnim zaposlenicima, ponosno ukazujući na svoju virtualnu osobu na plakatu za Myths of the World: Black Rose. Eipix je izuzetno aktivan i na raznoraznim konvencijama, tako da na netom završeni Infogamer dio predviđene ekipe nije ni stigao doći prije četvrtka, pošto su dan ranije prisustvovali beogradskom Casual Connect eventu. O usporedbama Hrvatske i Srbije po pitanju gaming konvencija smo se raspitali kod Eipixovog Severina Malinovića:

“Što se ovih potrošačkih sajmova tiče, tu je situacija bolja u Hrvatskoj jer mi nešto veličine ovog Infogamera jednostavno nemamo… no, s poslovnog aspekta, Casual Connect Beograd je naprosto ogroman ‘industry-only’ event za developere i izdavače s kojim se zaista ništa u Hrvatskoj ne može mjeriti.”

Pa, što sljedeće sprema Eipix? Na Infogameru smo imali priliku isprobati njihov HOPA naslov Myths of the World: Black Rose – Collector’s Edition koji je na tržištu debitirao prošli mjesec, a za PC i Mac u istom žanru uskoro planiraju izbaciti i Final Cut: The True Escapade te Sea of Lies: Burning Coast. Isprobali smo i njihovu prvu mobilnu ekskluzivu, Free the Witch koja se trenutačno nalazi u beti na kanadskom iOS App Storeu, a radi se o mozgalici u stilu Candy Crusha s mini-igrama i simpatičnom pričicom prilagođenom najmlađim naraštajima. U budućnosti kažu da uglavnom ostaju pri popularnom HOPA žanru na PC-u, no napominju da Free the Witch definitivno neće biti njihov posljednji izlet u mobilne vode. Mi im, eto, želimo svu sreću s budućim projektima.

Komentari (2)

  • erfatih26

    19.11.2014 - 00:56

    J… im DLC sve

  • Black op

    20.11.2014 - 16:03

    Big fish games?Hidden Object Puzzle Adventure?Ko dodjavola igra te naslove?Mislim kako je moguce da razvojni tim koji pravi ovakve igre ima toliko zaposlenika? @_@

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?