HCL.HR

Stardock je zabrinut za Windows 8

Zoran Žalac 31.03.2012.   •   12 komentara


Bivši vlasnici Impulse servisa i tvorci poznatih strateških PC igara zabrinuti su da će operativni sustav Windows 8 nanijeti štetu PC-u kao gaming platformi.

U svom nedavnom poslovnom izvješću tvrtka Stardock (Sins of the Solar Empire, Galactic Civilizations) očitovala se po pitanju budućnosti, te tako otvorila neka zanimljiva pitanja za PC gaming. Naime, u Stardocku vjeruju kako ćemo za pet godina imati „razdvojeni gaming“, odnosno koncept u kojemu uređaj koji izvodi igru nije fizički spojen na izlazne i ulazne uređaje kao što su monitor, zvučnici, gamepad i sl. uređaji. Za primjer se tako navodi Appleova AirPlay tehnologija te Intelov WiDi standard.

Stardock ne vjeruje da će se samo iskustvo gaminga time promijeniti, no zato smatraju da će stvari radikalno promijeniti iz perspektive proizvođača, ovisno o tome koje platforme prve prigrle takve tehnologije. I upravo u tom segmentu priče leži Stardockova zabrinutost. Tvrtka je, naime, orijentirana samo na jednu platformu te je samim time ovisna o uspjehu operativnog sustava Windows. A sudeći po prvim dojmovima Windowsa 8, u Stardocku su zabrinuti da će Microsoftov novi OS svojim lošim sučeljem otjerati korisnike prema drugim rješenjima – i to prvenstveno Appleovima koja će možda i prednjačiti u usvajanju koncepta „razdvojenog gaminga“.

Predsjednik tvrtke Brad Wardell ponudio je i konkretnije obrazloženje zašto bi Windows 8 mogao biti razočaranje za PC gamere:

„Windows 8 ima mnogo funkcija zbog kojih ga se može preporučiti. Manji je, brži i glađe se izvodi. Ali tri mane me neizmjerno zabrinjavaju:

#1 Šizofreničan je. Je li to OS za tablet ili osobno računalo? Pokušava biti oboje… i nijedno. Windows 8 svodi se na prebacivanje između dva sučelja koja nemaju ništa zajedničko. Metro ne prikazuje desktop aplikacije, a desktop ne prikazuje aplikacije za Metro. To su dvije odvojene stvari, a opet ih se mora koristiti oboje.
#2 Prisiljavanje aplikacija na izvođenje preko cijelog ekrana je odvratno. Metro aplikacije uvijek žele biti u full screen modu. Možete ih vertikalno smanjiti na trećinu ili dvije trećine ekrana, ali tada postaju neupotrebljive. Bilo kakav ozbiljniji posao je nemoguće odraditi na takav način.
#3 OS je noćna mora za korištenje. Sve se temelji na kontroliranju dodirom, nema start menija, nema podrške za više monitora…

Mnogi će reći kako će u slučaju fijaska Windowsa 8 korisnici ostati na Windows 7 OS-u. Ali Microsoftov problem je u tome što više nismo u 1999. godini kada su mogli izbaciti proizvod kao što je Windows ME samo zato jer korisnici nisu imali pravu alternativu. 2012. je godina u kojoj milijuni korisnika koriste iOS i Android uređaje. Windows će se po prvi puta suočiti s tržištem na kojemu mu mobilni uređaji s novim tehnologijama streamanja sadržaja postaju ozbiljna prijetnja.“ – stoji u Wardellovoj izjavi.

Komentari (12)

  • Maximum

    31.03.2012 - 13:57

    Stvarno se slazem.Inace nisam od od onih sto su odma pljuvali po Visti,7, xp dok se ni ne pojavi ali ovaj Win 8 stvarno nerazumem.
    Vise su mi dosadni sa tim tabletima i opsesijom da sve mora biti touch.

  • infokod

    31.03.2012 - 14:07

    Ja sam koristio Windows XP do ljeta 2010 godine, a promijenio sam na Windows 7 samo zbog toga sto BF3 ne podrzava XP, a novije igre ce iskljuciti podrsku za XP. Sa Windows 7 cu na drugi OS promijeniti tek kada iskljuce podrsku za neke igre na tom OS-u.
    Windows 8 izgleda kao OS za tablet-e, a ne racunala, i to je razlog zasto cu se zadrzati sa Win7 jos dosta godina… I btw, totalno se slazem s Maximum-om 🙂

  • dado01

    31.03.2012 - 14:17

    7-ica je zakon a to što oni non-stop izbacuju nove windowse to je jednostavno stvar ekonomije. Prodaju se i 8-ice. I ako sam negdje pročitao da je i dalje najzastupljeniji windows xp od svih windowsa. Microsoft ovako ili onako uzima keš i sve se kod njih (a i drugih) vrti oko zarade.

  • Metalni

    31.03.2012 - 14:23

    Ja i dalje koristim dobri stari Xp, no kada bude vrijeme za promjene- kupiću 7-icu i to je to. Ali ne sviđa mi se smjeru u kojem idu sa tom Osmicom.

    • infokod

      @Metalni, 31.03.2012 - 14:50

      Microsoft zeli pare, a na Win8 ces moci igrati x360 igre i onda ce to biti neka dupla zarada i tko zna sta.
      Windows8 ce uglavnom biti puno veci ''fail'' od Viste 🙂

  • Kveki

    31.03.2012 - 17:56

    Ne kuzim cemu takav stav. Koristim Betu i sve radim preko desktopa,Metro nije nuzan za koristenje a katkad je vrlo koristan. Opcenito Metro aplikacije nisu zanimljive i lakse je samo instalirat aplikaciju za desktop….Sto se moze…Tako da ne vidim problem.
    Start meni je redizajniran al je jos uvjek tu…
    Ovo se sve svodi na to da se ljudima pricaju price i ubacuju misljenja koja nemaju smisla u glavu.

  • Pirotehnika

    01.04.2012 - 10:21

    Naravno. I ljuti korisnici windowsa XP koji ga sad zovu "dobri stari" na samim počecima su govorili da je odvratan. Osmica je OK sistem, sviđa mi se i mislim da ću ga početi koristiti od RC faze. Kome se ne sviđa jedan desktop ima drugi kao alternativu.

  • Pirotehnika

    01.04.2012 - 10:27

    Btw, vista nije bila fail, to je odličan os a kao dokaz tome je i sedmica koja je uglavnom modifikovana vista.

    • Maximum

      @Pirotehnika, 01.04.2012 - 10:54

      Pa sa service pack 2 za Vistu je skoro identican 7ici po performansama recimo.
      To se moze videti i po verziji OS recimo XP SP3 je 5.1 , Vista je 6.0 a Seven je 6.1/
      Da nekazem da i vista podrzava DX11.

    • MrVivi

      @Pirotehnika, 02.04.2012 - 14:36

      XP = sranje kad je uzašo tek sa SP2 je uštiman kako treba i od tada rula

      VISTA- toliko smeće da je bilo lakše manje više napraviti novi OS nego je pokušati popraviti

      W7 – Ono što je VISTA trebaka biti brz, pregledan, ne tretirate ko idiota i nekoristi ti 80% resursa bet obzira koju konfu imaš.

      W8 – kad VISTA bila fail nado sam se da je MS promjenio politiku dizajniranja OS i da če više obračati pozornost na to šta korisnici kažu da trebaju što su napravili za W7 ali izgleda da su se sa W8 vratili onoj svojoj mi znamo najbolje a svi drugi su glupi pogotovo Win korisnici.

  • Apocalypse4987

    01.04.2012 - 10:57

    ma xp je dobar prva 2 tjedna nakon instalacije. vistu sam koristija godinu dana, i bija sam oduševljen, i slažem se sa pirotehnikom, sedmica je pljunuta vista, al ova osmica me plaši, tablet je tablet, a PC je PC,

  • Black_Pirate

    @R0biiii Horvat, 31.03.2012 - 23:57

    Slazem se. Vijest je tipicna izvikana glupost.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?