HCL.HR

Steam po novome sluša samo ekipu čiji novac ide izravno u njihov džep

Juraj Bevandić 10.03.2017.   •   33 komentara


Korisničke recenzije na Steamu opet su doživjele preinake, a od sada će se u korisničku ocjenu računati samo igrači koji su platili igru na Steamu, a ne dobili besplatno ili kupili kȏd negdje drugdje.

Steam rekord korisnika

Jeste li kupili kȏd za igru preko neke vanjske stranice ili zaigrali igru besplatno iz bilo kojeg izvora? Ako je vaš odgovor na barem jedno od ova dva pitanja pozitivan, onda se vaš osvrt na tu igru na Steamu ne ubraja u ukupnu korisničku ocjenu. Steamov sustav korisničkih ocjena je oduvijek bio pomalo problematičan, a ovo je samo najnovija mjera u pokušaju njegova popravka.

Da pojasnimo, Steam je još prošle godine prestao računati ocjene igrača koji nisu nabavili igru preko Steama, ali najnovija je stvar da isključuje i recenzije igrača koji su igru dobili preko Steama, ali besplatno. Dakle darovane igre, promotivni kodovi, besplatni vikendi i slično se više ne računa u korisničku ocjenu, ali to pravilo neće vrijediti za igre koje su same po sebi besplatne.

Dok jedni smatraju da to nije pošteno, Steam tvrdi da žele “bolje odraziti mišljenje igrača koji ulažu u igre i plaćaju za njih.” Korisnici se pak brinu da će to naštetiti npr. crowdfundanim igrama čiji ulagači dobiju igre besplatno kada budu dovršene. Onda se svi dojmovi onih koji su u igru uložili prije izlaska neće računati te će igri presuditi samo novi igrači koji stižu naknadno.

Na kraju krajeva, ovo će se samo odraziti na prosječne korisničke ocjene, pa ćemo i dalje svi moći napisati svoj osvrt, ali se on u određenim slučajevima neće zbrajati u taj prosjek. Kroz idućih nekoliko dana postoji šansa da se ocjene nekih igara promijene zbog implementacije ovog sustava i ponovnog računanja ocjena.

U svakom slučaju ta prosječna oznaka nije nipošto nešto čime bi se itko trebao voditi pri kupnji igre, ali prašina se već podigla. Što vi mislite o svemu ovome?

Označeno sa: ,

Komentari (33)

  • darijoman

    10.03.2017 - 21:53

    Ma molim te, nemam ja novaca još za njihovo ocjenjivanje. Kupit ću gdje mi je jeftinije. Neka Steam spusti cijenu pa neka onda trkelja o nečemu

    • trulex

      @darijoman, 10.03.2017 - 22:33

      To su oni uveli jer ko god kupuje igru preko steama on je budala i ima para i takvima svaka igra valja i svi će davati 100/100 ocjenu.

    • Sib3riX

      @darijoman, 10.03.2017 - 22:39

      glavno da dubai ima manju cijenu od hrvatske na steamu

    • GTA222

      @Sib3riX, 11.03.2017 - 01:08

      Stvarno?

    • Sib3riX

      @GTA222, 11.03.2017 - 14:11

      evo pogledaj jedan primjer kod nijh je 50,76 eura kod nas 59,99 eura (https://steamdb.info/app/447040/).

    • GTA222

      @Sib3riX, 11.03.2017 - 16:17

      Oni su kao siromašni pa im treba manja cijena a mi smo vamo elita da nema veće.

    • PsyBorG6of9

      @Sib3riX, 11.03.2017 - 22:00

      no shit sherlock, možda je razlog tome što dubai nije u eu i nema vat…

    • movie

      @Sib3riX, 12.03.2017 - 16:24

      Beznačajno tržište kao što je naše nikome nije interesantno niti donosi neku zaradu. Jedan malo bolje opremljen dućan u Londonu proda više komada jednog naslova nego cijela Hrvatska. Otuda i takve cijene.

    • Adel

      @darijoman, 11.03.2017 - 10:51

      Zamisli zabrane kodove sa drugih stranica jedino mozes kupit na steamu.

    • sansgte

      @darijoman, 11.03.2017 - 15:05

      Po tebi bi se trebalo kupovati sa stranica koje funkcioniraju na način da korisnici kradu tuđe kreditne kartice i onda kupe hrpu kljuceva i onda preprodaju za jeftine novce? Svaka cast.

    • darijoman

      @sansgte, 11.03.2017 - 15:28

      Koje su to stranice ?

  • Sackboy

    10.03.2017 - 22:09

    “U svakom slučaju ta prosječna oznaka nije nipošto nešto čime bi se itko trebao voditi pri kupnji igre” To nije istina. Ja volim odigrati skoro sve žanrove ako je igra jako dobra. Evo na primjer Doom (koji trenutno igram) to je vrsta igre koju ja baš ne volim ali igra je dobila tako dobre ocjene da sam je morao probati i stvarno uživam sa njom jako. Da je dobila ocjene oko 70-75% ne bih ne ni pogledao. Isto sa filmovima kada neki film dobije preko 80% ocjenu ja ga pogledam osim ako nije mjuzikl.

    • Ovcaodnovca

      @Sackboy, 10.03.2017 - 22:38

      kako si se u filmovima odmah ogradio od ovog novog blabla landa….

    • movie

      @Sackboy, 12.03.2017 - 16:29

      Nikada nisam pogledao film ili odigrao igru zbog neke ocjene niti čitam preporuke i recenzije. Niti me te stvari interesiraju. Ne kužim kako vam netko može subjektivnom ocjenom ili recenzijom nametati svoje mišljenje?

    • Sackboy

      @movie, 12.03.2017 - 18:21

      Nije mi jasno kao onda živiš u ovom svijetu sa milijunima priozvoda… Godišnje izađe stotine filmova i igara ako ne i tisuće a ja nemam svo vrijeme ovoga svijeta da sve pogledam tako da ocjenama i recenzijama suzim krug na samo najbolje. Ocjena na puno sajtova nije subjektivna nego zbroj jako puno ocjena. Sigurno neću gubiti vrijeme gledati neki film koji je dobio 3 na imdb na primjer. Ja gledam recenzije i ocjene za sve što kupujem bio to mobitel, grafička, konzola itd

  • FOYE

    10.03.2017 - 22:34

    Neka si samo oni to zadrze nije to vrijedno para

  • oetam

    10.03.2017 - 22:58

    Ionako ne čitam recenzije na steamu, nego tražim druge recenzije o igrama. Tako da me nije niti briga previše. Ionako također kupujem igre na drugim stranicama, jer steam je skup.

    • oetam

      @oetam, 10.03.2017 - 22:58

      drugdje*
      HCl fali vam edit… :S

    • invictum

      @oetam, 11.03.2017 - 11:09

      Aaa, gdje kupujes igre ako se smije znati :)? I ja bih volio jeftinije proci, naravno ako nije piratsko :)

    • darijoman

      @invictum, 11.03.2017 - 11:28

      Ja pretežito na Instant Gamingu ali imaš i Kinguin i još neke. Uzmem i na Steamu kad je akcija 😉

    • DjokaBA

      @invictum, 11.03.2017 - 11:37

      Instant Gaming je uglavnom najbolji, ali nemoj placati onom njihovom metodom, nego idi na paypal. Kinguin je sasvim ok, cak i G2A. Ovaj link ispod je sa reddita, i ljudi stalno tu kace kad naidju na neke akcije, jako je korisno:
      https://www.reddit.com/r/GameDeals/

    • oetam

      @invictum, 11.03.2017 - 15:21

      Instant-Gaming, nekad na Kinguin :)

  • baDarmageddoN

    10.03.2017 - 23:05

    Jebale ih steam recenzije. Malo se pogleda mišljenje HCL uredništva i korisnika (a svi manje više znamo tko ima kakve afinitete prema određenim žanrovima ili serijalima hnutar žanrova) i to je to. Sigurno je da ima puno i plaćenih recenzija i puno fanbojizma i puno hejta i svega. Bisam pročitao neku steam recenziju već 100 godina. Da sam gledao ocjene Batmana vs Superman ne bi vjerojatno nikada odgledao meni najbolji Batman film. Kakve steam recenzije? Treba pratiti samo recenzente koji su ozbiljni i koji znaju što pišu. Kao da moje recenzije ide netko čitat pa prema tome kupi nešto ili ne kupi a ja sam uvijek subjektivan. Majn got…

    • baDarmageddoN

      @baDarmageddoN, 10.03.2017 - 23:32

      Da se razumijemo, film sam spomenuo samo radi ocjena jer kao što sam rekao ne čitam stwam recenzije igara 😀

  • Czar

    11.03.2017 - 00:43

    Slažem se s ovim u svakom slučaju, to je već odavno trebalo po modelu “plati pa klati”.
    Inače za razliku od nekih gore, meni su najrelevantnije steam recenzije upravo zato jer su ljudi iz vlastitog džepa iskeširali za dotičnu igru.
    Recenzije po portalima, časopisima pa i nekim jubitu kanalima uvijek uzimam s određenom rezervom jer velika većina njih dobiva besplatne kodove za recenzije i tu što Besni kaže ako si prekritičan lako te blacklistaju a ti ljudi ipak zarađuju kruh od toga.
    Uglavnom nešto slično kao u HR s Gazdom ili Telekomom, nitko se ne usudi kritičnu riječ napisati(osim Indexa) da im ovi nebi povukli reklame, tj. sad zadnjih tjedana se tek nešto sramežljivo počelo spominjat Gazdu kad je izgleda na koljenima. 😉

    • KhorneFlake

      @Czar, 11.03.2017 - 01:13

      Ima i tu gluposti koliko hoćeš. Najluđe mi je kad vidim da nečija škrabotina od svega 0,4 sati igranja dospije na vrh po glasovima… Nekad se ljudi trude da da samo proguraju neko mišljenje, nema veze odakle dolazi.

    • Czar

      @KhorneFlake, 11.03.2017 - 04:00

      Znam, kod Tormenta sad ima brdo takvih i to su uglavnom oni koji su kupili igru a da su mislili da kupuju akcijski rpg ili pak druga strana, backeri kojima nešto nije ispunjeno pa kukaju da komplet niš ne valja.
      Ali takve ne uzimam previše u obzir…

  • PppPP

    11.03.2017 - 02:51

    ou sad ću odma sve na steamu kupovat.. haha daj pls

  • Slim1992

    11.03.2017 - 10:33

    Hahahha, ovi bas nisu normalni, cekam samo taj dan kad ce im se ovo sve odbiti od glavu

    • Czar

      @Slim1992, 11.03.2017 - 11:04

      Što bi im se obilo o glavu? Pa ne kupuje se igra da bi se recenziju napisalo.
      To je čisto jedan korektiv da samo njihovi kupci na njihovom servisu mogu napraviti osvrt, a ako si ti kupio na recimo GMG uvijek možeš napisati tamo.
      Uostalom kome je do pisanja recenzija, a ima neki minimalan stupanj edukacije i smisla za to, bolje da se ubaci nekamo pa zarađuje na tome.

  • josipk

    11.03.2017 - 10:36

    istina samo u svoj dep

  • pesek32

    11.03.2017 - 13:13

    Ne kužim šta vam to toliko smeta. Je li toliko važno da se vaša recenzija računa? Pa ne kupuješ valjda igru da napišeš recenziju o njoj…

  • freeman

    12.03.2017 - 14:07

    Citam komentare i nevjerujem. Svi komentirate, ali nitko ne komentira ovu novost nego nesto sto je steam uevo jos prosle godine. Od prosle godine se neracuna ako igra nije kupljena na steamu. Sada su samo uveli da se ne racuna ni ako je igra dobijena besplatna putem steama i za besplatne vikende. Sto je savim u redu i opravdano

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!