HCL.HR

Valve je smislio kako će riješiti problem odmazde negativnim recenzijama na Steamu

Zoran Žalac 20.09.2017.   •   14 komentara


Vlasnici Steama nisu pridavali mnogo pažnje problemu tzv. review bombinga, no kad su korisnici navalili na njihovu Dotu 2, ipak su odlučili napraviti nešto po tom pitanju.

dota 2 valve

Fenomen “review bombinga” na Steamu, odnosno pisanja negativnih recenzija na temelju eksternog čimbenika koji nema direktne veze s kvalitetom same igre, prisutan je već nekoliko godina, ali tek je nedavno otvorio raspravu oko toga kako ga riješiti. Naime, Dota 2 nedavno je dobila hrpu negativnih ocjena – ni kriva ni dužna – jer su korisnici bili ljuti na Valve što nisu napravili Half-Life 3.

Iz Valvea na službenom blogu otkrivaju kako su imali više potencijalnih ideja za rješavanje ovakvih situacija, poput privremenog blokiranja recenzija. Međutim, odluka je u konačnici pala na to da se korisnicima ništa ne ograničava niti ih se kažnjava za review bombing.

Naime, Valveovo rješenje za ovaj problem je uvođenje histograma – grafikona na kojemu se jasno vidi kako su se kretale ocjene u određenom periodu vremena. U Valveu vjeruju kako će takav pregled korisnicima dati jasniju indikaciju ako se pri ocjenjivanju pojavi nekakva anomalija.

valve review bombing

“Potencijalnom kupcu lako je uočiti nagle promjene u recenzijama te istražiti zašto je do njih došlo i odrediti imali to za njega kakav značaj.” – pojasnili su iz Valvea, nadodavši kako ovaj sustav ima još jednu prednost.

“Ovo također ima pogodnost da korisnici mogu vidjeti kako su recenzije igre evoluirale tijekom vremena, što je odlično za igre po modelu usluge. ” – stoji u priopćenju.

Označeno sa: ,

Komentari (14)

  • tryon

    20.09.2017 - 10:30

    nisu ni oni blesavi

  • Osvrtnik - Filmski Osvrti

    20.09.2017 - 10:36

    Pa i nije im neko rješenje, ali ne vjerujem da će se ovakve stvari događati naslovima čija prodaja zaista ovisi o ocjeni. DOTA i Firewatch su dosta poznate igre :)
    Bolje bi im bilo da uz ocjenu stave nekakav znakić koji bi bio indikacija da je u jednom trenutku bilo značajno više ocjena od ostalih dana.

    • tryon

      @Osvrtnik - Filmski Osvrti, 20.09.2017 - 12:26

      riješenje je odlično. jer netko tko je čuo za dotu, a nije ju nikada igrao dođe na steam i vidi loše ocjene i pomisli wtf. a zna da je svi igraju. i onda fino pogleda histogram i skuzi o cemu se radi. Bolje nego silom ukidat reviewe ili davati neke šprance za davanje reviewa jer bi onda nestalo onih maštovitih koje svi jako volimo.

  • Oblakoder

    20.09.2017 - 11:38

    Ma ko taj user score uzima za ozbiljno, totalna sprdnja, 90% ocena su 0 i 10. Meni je jedino merilo Metascore i HCL , a u tu se ponekad razocaram :)

    • phoda

      @Oblakoder, 20.09.2017 - 13:56

      HCL su prodane duse, nevjeruj nista :)

    • Drunkenstein

      @Oblakoder, 20.09.2017 - 16:47

      Ma meni nista nego par videa igraca na youtube i nesto malo komentara, a prije toga prica i karakteristike igre. Nikakvi portali, steam i gameplayi s tih mainstream portala, nije bas da im virujen.

    • Oblakoder

      @Drunkenstein, 20.09.2017 - 16:58

      I ja isto bacim pogled ali mi je nekako najrealniji taj Metascore, ipak je to srednja ocena od velikog broja portala, a ne kao ovi sabani sto lupaju 0 i 10.

    • tryon

      @Oblakoder, 20.09.2017 - 19:03

      vi ste svjesni da je to game review di postoji samo pozitivno i negativno? i ti reviewi su super jer već prema prvih 5 znaš kakvu igru možeš očekivati.

  • Juventino

    20.09.2017 - 13:51

    Al stvarno bezveze što nisu napravili novi Half Life, sad i da naprave nije to više taj hype kao prije 5-6 godina.

    • TeroXCro

      @Juventino, 20.09.2017 - 17:36

      O vjeruj mi začudio bi se.

  • Dukindra

    20.09.2017 - 14:21

    Tek kada su videli da se to desava na njihovoj igri,onda su poceli da prave.Uzas.

  • l)oolvl

    20.09.2017 - 17:11

    ajde jedna dobra stvar od Valvea; btw i gamerski portali bi trebali početi polako uvoditi “ocjene kroz vrijeme”, s obzirom na to koliko igre sve više izlaze kao proizvodi koji se naknadno krpaju i proširuju i time bitno mijenjaju iskustvo igranja u odnosu na ono na dan izlaska

  • Sentiel FH-016

    20.09.2017 - 21:45

    Onima kojima se ne svidja Steam, nek se napuse!

  • vragec25cro

    20.09.2017 - 22:34

    Steam je dobar samo zbog dvje stvari:da na njemu aktiviram igru koju sam negdje kupii ili dobio i kad mjenjam pc samo instalitam steam i opet imam sve igre na jednom mjestu i koju želim da igram samo instaliram opet i nastavim.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!