HCL.HR

Novi sustav prosječne ocjene na Steamu pomaže otpisanim igrama

Zoran Žalac 16.09.2016.   •   11 komentara   •   Zanimljivosti


Valve je promijenio način na koji se računa prosječna ocjena korisničkih recenzija, a to je utjecalo na preko 400 postojećih igara u bazi.

mighty-no-9

Steam odnedavno ima novu metodu računanja prosječne ocjene na temelju korisničkih recenzija. O tome hoće li igra imati reakcije negativnog, miješanog ili pozitivnog tipa sada prvenstveno određuju recenzije korisnika koji su igre kupili. Naravno, igre na Steamu mogu se ocijeniti samo ako ih posjedujete, ali postoje različiti načini da do tih igara dođete – primjerice dobivanjem aktivacijskog ključa kojega ste možda dobili po nižoj cijeni.

Valve je za sada umanjio značaj recenzija takvih korisnika koji igre aktiviraju ključem umjesto da ih izravno kupe na Steamu. Ti korisnici i dalje mogu pisati recenzije, ali se njihove recenzije ne uzimaju u obzir pri računanju prosječne reakcije, odnosno ocjene za igru.

Kad je ta promjena stupila na snagu, ažurirane su ocjene svih dosadašnjih igara, a kako je primijetio Steam Spy, preko 400 igara imalo je značajne koristi od toga jer im je ocjena “skočila”. Primjerice, ovogodišnji Mighty No. 9. ovime je izgubio 672 recenzije, a sada u globalu stoji bolje nego prije.

Punu listu igara na koje je ova promjena imala utjecaj možete vidjeti ovdje.

Što vi kažete, je li ovime napravljen dobar potez ili je pak riječ o diskriminaciji korisnika koji igre ne kupuju na Steamu?

Označeno sa: ,

Komentari (11)

  • darijoman

    16.09.2016 - 18:17

    Mene iskreno briga za recenzije.Kupim igru gdje mi je jeftinija

    • trulex

      @darijoman, 17.09.2016 - 02:48

      Tako je. Mislim koja glupost e, sad se vade sa time da dignu ocjene igrama ma na bilo koji način. A igra koja nevalja nevalja, nemože je ništa ispravit.

    • Nemanji?

      @trulex, 18.09.2016 - 14:25

      A kako ti znaš što valja a što ne valja. Da ti oni nisu sve pokazali, stvorili i HCL objasnio ti ne bi niti znao da to postoji 🙂

  • Big Boss

    16.09.2016 - 18:34

    Ovo stvarno nije u redu, ispada kao da steam kaznjava korisnike koji igru nisu kupili direktno preko njega

    • KhorneFlake

      @Big Boss, 16.09.2016 - 19:45

      Nije samo stvar u tome. Neki developeri podmićuju korisnike besplatnim ključevima, ili su jednostavno botovi iz studija koji igru imaju ionako i nikad je nisu kupili na Steamu pa sami sebi tapšu leđa. Poput Day 1 Garry’s Incident, koji su igru dijelili lijevo i desno, pa i sami sebi uplaćivali na Greenlight-u. Kad ih je Total Biscuit ispeglao na svom kanalu, zloupotrebili su content claim system i smakli mu video. A tad ih je tek ispeglao, a onda kad je navalila bijica ljudi na njihove forume morali su da ih zaključaju za svakoga ko nije kupio igru.
      Na kraju krajeva, Steam nešto radi oko zloupotreba. Šta radi, recimo, Metacritics? I dan danas možeš kreirati profila koliko ti duša hoće, da nikad igru nisi ni dohvatio, a sami developeri kreiraju brojne botove i sami sebi pucaju visoke ocjene, a trolovi mogu raditi upravo suprotno.

  • ahusic

    16.09.2016 - 20:13

    Svaki dan nove i nove gluposti kompanija koje nastoje da nas što više pokradu.. Politika je ovakva, Hej ako kupiš igru kod nas direktno, pri čemu mi imamo koristi koji euro, tvoj glas vrijedi. Pa bila igra dobra ili ne, ali ako kupis igru negdje drugo pri čemu mi nemamo koristi tolike, tvoj glas ne vrijedi…Ovo je ponižavanje igrača..Gadi mi se sve ovo više..Neću im nikad kupit ni dati više nego što nešto vrijedi u tom trenutku…

  • Czar

    17.09.2016 - 02:06

    Po meni čisto uredu odluka jer se ne sjećam dali sam ikad kupio neku igru na osnovu korisničke recke na Steamu.
    Ono što me zanima, a da baš nisam siguran dali bi mi leglo, u pravilu provjeravam na jubitu kroz video recenzije.

  • l)oolvl

    17.09.2016 - 02:15

    mogli su oni malo i napredniju opciju staviti, recimo filtriranje rezultata po tome je li netko kupio igru, koliko sati ju je igrao i slično. Ovo je sirova odluka koja će otpisati i mnogo ispravnih mišljenja korisnika.

    • Anomaly

      @l)oolvl, 17.09.2016 - 04:57

      E kada bi sve bilo savršeno? No sporedna odluka utiče na overall ocenu koja i ne znači mnogo, ko želi da se detaljnije raspita o igri ima sve recenzije dole. Pa treba odvojiti malo vremena, ocena tipa positive, mixed, overwhelmingly positive meni ne znači ništa.

  • pesek32

    17.09.2016 - 10:09

    Zašto se svi vi žalite?? Sudeći po komentarima većina nabavlja sa G2A i sličnih stranica i sad plačete jer jadni ne možete napisat recenziju? Koja tragedija! Vaša recenzija u tisuće drugih neće imati nikakav učinak na finalnu ocjenu. Jadnici!

    • adin_trako

      @pesek32, 19.09.2016 - 04:45

      Ali zar to sto mi uzimamo igrice na g2a ili negdje dr znaci da nasa recenzija nije toliko bitna.
      Ako ces iskreno sumnjam da imam vise od 5 recenzija, a samo je jedna igrica od tih kupljena na g2a ako se ne varam. Ali ne znaci da svaka hiljadita osoba koja ostavi svoj komentar, svoje misljenje uzela igricu na g2a ili gdje vec. Nismo mi krivi sto moramo skupljati novac i razmisljati gdje da kupimo i sta da kupimo. Kolio znam valve je toliko pohlepan da na koncnu cjenu koliko bi sve trebalo da kosta dodaje jos 20% koje on uzima (mozda gresim).
      Samo kazem, igricu ni mi ne dobijemo besplatno, nego je kupimo negdje dr

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?