HCL.HR

Steam uvodi dijeljenje igara

Žarko Ćurić 12.09.2013.   •   9 komentara


Steam će ponovno biti pionir u inoviranju usluge za distribuciju digitalnih igara. Iz Valvea najavljuju kako će njihova platforma uskoro omogućiti dijeljenje igara među prijateljima i članovima obitelji.

Prije točno deset godina u rad je pušten Valveov mali digitalni servis koji je tada služio za automatsko isporučivanje novih zakrpa za njihov Counter Strike 1.6. Njegovo ime bilo je Steam, a u međuvremenu se prometnuo u vodeću platformu za PC igare u digitalnom obliku. Steam je kroz tih deset godina doživio brojne nadogradnje i unaprjeđenja, zbog čega između ostaloga danas ima ogromnu bazu korisnika. Međutim, najveća nadogradnja tek dolazi, a najavljena je povodom ove obljetnice.

Steam Family Sharing nova je opcija koja omogućuje dijeljenje igara među korisnicima. O njezinom se uvođenju šuškalo još otkako je Microsoft najavio sličnu stvar za svoj Xbox One, a potom odustao od nje. No sada je potvrđeno – Steam Family Sharing uskoro kreće u zatvoreno beta testiranje za koje se već sada možete prijaviti.

Prva i najvažnija stvar – Steam neće zalaziti u vaše rodno stablo ili provjeravati tko vam je uistinu prijatelj. Svoju kolekciju igara – dakle čitavu kolekciju, ne samo pojedinačne igre – možete podijeliti s bilo kim tako što ćete autorizirati svoj račun za to. Dakle, ukoliko korisnik ima omogućenu Family Sharing opciju, Steam prijatelji mogu mu poslati zahtjev za dijeljenje na koji korisnik zatim treba potvrdno odgovoriti. Korisnik svoju kolekciju igara može podijeliti s maksimalno deset drugih ljudi, a svi oni imat će zasebne snimljene pozicije i achievemente.

Međutim, oba korisnika neće u isto vrijeme moći igrati iste naslove. Vlasnik igre uvijek može igrati svoje igre jer ima prednost, a kada uđe u igru koju drugi korisnik posuđuje od njega, ta će osoba dobiti opciju da kupi igru i nekoliko minuta da ju završi prije nego se igra sama ugasi. Valja napomenuti da se neće sve igre moći posuđivati na ovaj način. Naime, opcija neće vrijediti za naslove koji zahtijevaju upisivanje CD-keya ili pak plaćanje mjesečne pretplate, a regionalno zaključani naslovi neće raditi ako dijelite igru s nekim tko nije u istoj regiji.

Što se DLC paketa tiče, oni će biti dostupni ako ih posjeduje korisnik od kojega se posuđuje, ali ih “gost” neće moći kupiti. Naposljetku, treba spomenuti i to da korisnik odgovara za to kome posuđuje svoje igre. Drugim riječima, ako netko pokuša varati u igrama koje posudi od vas, posljedice plaćate samo vi i Family Sharing opcija može vam biti ukinuta.

Komentari (9)

  • ernadone

    12.09.2013 - 13:12

    Odlična novotarija steama! Nije bez veze vodeći.

  • Metalni

    12.09.2013 - 14:15

    Pozdravljam ovo- jer imam prilično kupljenih igara na Steamu koje uopšte ne igram, a ovako bi makar neko drugi mogao uživati u njima, bez da ih kupuje.

  • Blade1752

    12.09.2013 - 14:18

    Ako Vlasnik uđe u bilo koju igru dok netko igra na njegovom accountu onda će tog koji igra izbacit.

    • movie

      @Blade1752, 12.09.2013 - 15:46

      Izbaciti je ružna riječ i neće biti tako. Imat ćeš u tom trenutku opciju da igru kupiš ili ograničeni vremenski period da izađeš iz igre što je u redu..

  • LRusso465

    12.09.2013 - 14:30

    Ta mogucnost ce postojati i na Xbox One. I nije Steam taj koji je prvi uveo tu inovaciju nego m$.

    • R4iden

      @LRusso465, 12.09.2013 - 14:39

      To je trebao bit kao family share, ali toga vise nema od kako su sve vratili na normalu

    • LRusso465

      @LRusso465, 12.09.2013 - 15:31

      Nakon peticije su ponovo vratili tu mogucnost.

  • barakokula31

    12.09.2013 - 19:12

    Zanimljivo…

  • Virty

    12.09.2013 - 20:30

    Neka, imam masu igara koje ne igram, neka mi bar ekipa odigra stagod…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?