HCL.HR

The Elder Scrolls Online ukinuo šestomjesečnu pretplatu, priprema se za F2P model?

Zoran Žalac 02.01.2015.   •   6 komentara


Odnedavno više nije moguće pretplatiti se na više od tri mjeseca na Bethesdin MMO The Elder Scrolls Online, što je po mišljenju mnogih moguća naznaka skorog prelaska igre na F2P model.

Prošlogodišnji The Elder Scrolls Online nije bio loša igra da bismo mogli reći kako je razočarao. Međutim, može se zaključiti da nije bio ni dovoljno dobar da opravda svoj pretplatnički model kojega većina igara MMO žanra polako izbjegava. Da nešto nije kako treba posumnjalo se i nakon što verzije za PS4 te XB1 konzole nisu uspjele biti zgotovljene ove godine, a prvotno su bile u planu svega dva mjeseca nakon izlaska igre na PC-u.

Sudbina konzolaških inačica još nam nije poznata, no sudbina verzije za osobna računala možda vodi prema putu kojega su naknadno prihvatili brojni drugi MMO naslovi s pretplatom. Naime, za TESO je ovih dana ukinuta mogućnost pretplate na šest mjeseci te je svedena na najviše tri mjeseca pretplate. Iako u Bethesdi nisu htjeli pojasniti taj potez, prijašnja iskustva ukazuju na mogućnost prelaska igre na free-to-play model.

Hoće li to zaista biti još jedan takav slučaj, vidjet ćemo uskoro. S obzirom da se u Bethesdi nisu naročito hvalili brojem pretplatnika, sasvim je moguće da bi se mogli povesti primjerom Electronic Artsovog Star Warsa koji nije ukinuo pretplatu, ali je ipak svima omogućio pristup igri uz određene restrikcije za one koji ne žele izdvojiti ni novčića.

Komentari (6)

  • pbhx

    02.01.2015 - 20:44

    Eh, valjda neće biti pay to win..

    • MoGaming

      @pbhx, 02.01.2015 - 20:53

      normalno da će bit,svaki free mmo je takav

    • Adam Jensen

      @pbhx, 03.01.2015 - 14:02

      Nikad nisu svi 😉

    • Czar

      @pbhx, 03.01.2015 - 15:14

      Pa nekako moraju zaraditi jer nitko ne radi ovakve igre iz altruizma. Za samo izlevelat se vjerojatno nećeš morat platit niš, a poslje će vjerojatno trebat svako toliko malo popeglat karticu.
      Uglavnom ekipa prelazi dosta na ovaj model ako im ne krene s p2p kako spada jer ovaj model je psihološki dobar za njihovu kasu jer odaje dojam besplatnog dajući igraču da se izlevelila taman toliko da se veže sa svojim likom, okolinom i ljudima koji igraju do određene razine, a onda pomalo ulaze u đir mikrotransakcije koje opet ne izgledaju čuda jer svaku stvar pojedinačno plaćaš dolar, dva, tri i dok si se okrenuo ni ne skužiš da trošiš 20-30 dolara mjesečno, tj. više nego dok si plaćao pretplatu. 😉

  • Orionis

    02.01.2015 - 22:54

    Jos bolje 🙂 Moci ce se igrat znaci 😀 Samo ako ne bude upropasten kao EA-ov SWTOR… steta jer igra se cini fora dosta al ogranicenja su neka idiotska totalna… npr : nema chat-a prije lvl-a 10 itd…. lame… Nadam se da nece i ovi tak.

  • Ocnjak20

    04.01.2015 - 12:55

    E sad još dočekat utorak pa da opet krenem TESO igrat xD

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?