HCL.HR

The International 2015: Prvi dan završen – nakon spektakularnog otvorenja, četiri tima eliminirana

ToxarE 04.08.2015.   •   1 komentara


Prvi dan glavne faze natjecanja ovogodišnjeg Internationala je završen nakon dva meča gornjeg ždrijeba i četiri meča donjeg ždrijeba. Pogledajte epsku ceremoniju otvaranja i saznajte detalje.

Nakon što je Gabe Newell otvorio i ovogodišnji glavni dio natjecanja u Seattleu, veliki turnir Dota 2 The International 2015 je službeno mogao početi. Gabe je kratkim govorom naglasio da gledatelji nisu došli tu slušati njega već gledati najbolju Dotu na svijetu. No, ta rečenica je samo označila početak spektakla, ceremonije otvaranja najvećeg turnira u povijesti esportsa. S orkestralnom izvedbom Dota glazbe, pratećim trailerima, i uvodima u timove koji se natječu – dobili smo neviđenu uvertiru u The International 2015.

Uostalom, pogledajte sami (must watch!):

Prvi dan natjecanja je počeo s prvim mečom gornjeg dijela ždrijeba – Team Empire protiv LGD Gaminga, u ‘najbolji od 3’ formatu. Ruski tim Empire je slovio za blagog gubitnika i gledan je kao slabiji tim u ovom okršaju protiv kineskih giganata. Rezultat u grupnoj fazi je govorio svoje, za razliku od Empirea, koji se provukao u gornji ždrijeb pobjedom protiv Virtus Proa u tiebreaku za četvrto mjesto, LGD je osigurao prvo mjesto u grupi A ispred timova kao Secret i C9, potvrdivši tako status favorita.

No, Empire se nije pokazao kao lak plijen. Ušli su agresivno u prvi game te dominatno pobjeđivali team fight za team fightom. Ono što ih je stajalo sigurne pobjede u prvom gameu je nekoliko kardinalnih grešaka i pogrešne fokusiranosti u ključnim borbama. LGD se pokazao kao tvrd orah s neprobojnom obranom svoje baze. Nakon nekoliko pokušaja probijanja zadnjih obrambenih tornjeva, Empire se našao u gubitničkoj poziciji te je na kraju kapitulirao ispred nezaustavljivog Sylarovog Phantom Lancera.

Sličnu smo priču gledali u drugom gameu gdje je Empire počeo odlično, no LGD je imao zacrtan plan da završi game do 30. minute i ne dopusti Empireu da dosegnu svoj vrhunac u 40. minuti. Sve je odlično išlo za LGD Gaming, i kada se činilo da su nadomak ulaska u TOP 6 i osvajanja minimalno milijun dolara; Silentomv Antimage je bljesnuo i osigurao odlučujući game 3 za Team Empire.

Nažalost, u zadnjem gameu, Empire je pokleknuo. Svaki pokušaj rotacije i team fighta je bio bezuspješan. Činilo se da LGD iz svakog fighta izlazi neokrznuto i sve jači. Relativno brzo je kineski tim preuzeo čitavu kontrolu mape i bilo je samo pitanje vremena kada će uništiti protivničku bazu. Empire je samo odgađao neizbježno. Na kraju, uz jedru egzekuciju, LGD prolazi u TOP 6 The Internationala 2015, a Empire ‘silazi’ u donji dio ždrijeba gdje će igrati s pobjednikom eliminacijskog meča MVP Phoenix/NewBee, no o tome kasnije.

Pogledajte isječke iz drugog gamea meča Empire v LGD gdje Empire izvlači pobjedu:

Drugi meč je donio još više uzbuđenja za fanova širom svijeta, jer na pozornicu su se popeli omiljeni Cloud9 te iznenađenje čitavog turnira – kineski CDEC koji su ušli u natjecanje kroz kvalifikacijske mečeve prije samog turnira. Mnogi su predviđali relativno lagan prolazak Cloud9 tima, no CDEC nije bio za podcijeniti. Ubrzo je stigla pljuska svim obožavateljima tima sa zapada, CDEC je pomeo Cloud9 za ravno 30 minuta, u prvom gameu, gdje se činilo da C9 nema nikakve šanse. Drugi game je počeo dosta bolje za sjevernoamerički tim, no sredinom meča CDEC se pokazao kao puno bolje pripremljen tim od zapadnog giganta te ih šalje u donji dio ždrijeba, nakon uvjerljive pobjede rezultatom 2-0.

Bitno je naglasiti jedan zanimljiv detalj u vezi CDECa: naime, nijedan član ovog tima nije nikad osvojio profesionalni turnir u njihovim karijerama, a sada su u šest najboljih timova svijeta.

Pogledajte isječke i meča između Cloud 9 i CDEC-a:

Prvog dana, donji dio ždrijeba je već odredio i eliminirao četiri tima koji završavaju natjecanje od 13. do 16. mjesta. U brutalnim eliminacijskim mečevima koji su igrani u kasne sate po lokalnom vremenu, Newbee – prošlogodišnji osvajač, NaVi – osvajač prvog The Internationala 2011., Fnatic – predstavnik jugoistočne Azije te MVP Hot6 – jedan od dva korejska predstavnika, su izvukli deblji kraj.

Oni odlaze kući s preko 50.000 američih dolara kao utješnom nagradom. Gledatelji su mogli uživati u napetim mečevima gdje je jedna greška je stajala timove mjesta u turniru i jedan pravi potez osigurao mjesto u TOP 12 najboljih Dota timova svijeta.

Dalje prolaze, ali i dalje u gubitničkom dijelu ždrijeba (iz kojeg ne mogu izaći do finala), ovi timovi:

MVP Phoenix – jedini preostali korejski predstavnik, pobijedio NewBee – prošlogodišnjeg osvajača
Vici Gaming – kineski gigant, prošlogodišnji finalist se provukao kroz iglene uši protiv NaVia
Virtus Pro – jedan od najboljih istočnoeuropskih timova se bez problema provukao protiv razočaravajućeg Fnatica
Invictus Gaming – osvajač Internationala 2012 sa relativnom lakoćom je pobjedio eliminacijski meč protiv MVP Hot6-a.

Pobjednici ova četiri meča mogu odahnuti jer više neće igrati eliminacijske mečeve ‘najbolji od 1’ formata već će se boriti za svoj opstanak kroz standardni ‘najbolji od 3’ format.

S obzirom da se pola prvog kola gornjeg dijela ždrijeba odigralo prvi dan, a ostatak tek drugi dan, na red poslije njih dolaze gubitnici iz gornjeg i pobjednici iz donjeg dijela. To označava početak drugog kola donjeg doma, u ‘najbolji od 3’ formatu – kako smo već naveli. Ostatak mečeva, tj. posljednja dva unutar drugog kola donjeg dijela ždrijeba dolaze tek idući dan, nakon što se saznaju gubitnici dva meča gornjeg doma.

Ako vam je i dalje nejasno zašto gubitnici igraju s pobjednicima, razlog je sljedeći: Ako ste u gornjem dijelu ždrijeba, suštinski imate dvije šanse za prolazak dalje, ali nakon što izgubite u gornjem meču padate dolje – te se ne možete vratiti u gornji dom već samo nastaviti borbu u donjem dijelu s ostalim timovima.

Vizualno, sve to izgleda ovako:

The International 2015

Još nas svakojaka uzbuđenja čekaju i ovaj dan pa zato ne propustite nastavak na rasporedu u KeyAreni u Seattleu, kroz drugi dan The Internationala – od 19 sati po našem vremenu na Twitchu, Youtubeu i DOTAtv-u.

The International 2015

Pratite li The International 2015? Kako ste zadovoljni dosad viđenim? Javite se u komentarima.

Komentari (1)

  • Yubs D. Rsc

    04.08.2015 - 18:32

    Tek prvi dan a tako napeto 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?