HCL.HR

Trakavica se nastavlja – G2A optužio Gearbox za klevetu

Zoran Žalac 11.04.2017.   •   6 komentara


Svađa između izdavačke kuće Gearbox Software i digitalne trgovine G2A se nastavlja nakon što su iz potonje poručili kako ne namjeravaju promijeniti svoj poslovni model.

Bulletstorm Full Clip Edition remaster

Tko bi rekao da će Bulletstorm: Full Clip Edition, remaster šest godina stare igre, potaknuti interesantnu raspravu između značajnog izdavača i kontroverznog (pre)prodavača igara. Ukratko, Gearbox se prošlog tjedna našao pod kritikom fanova i YouTubera nakon što je u suradnji s trgovinom G2A lansirao ekskluzivno Premium Collector’s izdanje igre.

Problem u tome je što u Gearboxu nisu imali pojma da posluju s trgovinom koja ima običaj prodavati ključeve za igre koji su kupljeni ukradenim kreditnim karticama, što u principu znači da tvorci tih igara od prodaje ne dobiju niti lipe. Čuvši za to, Gearbox je čelništvu G2A trgovine poslao ultimatum – svoju će igru povući ako G2A ne promijeni način poslovanja po nekoliko točaka.

Predstavnici G2A trgovine neko vrijeme nisu odgovarali na ultimatum, no jučer su iznijeli i svoju stranu priče. Kako kažu, Gearbox ih je pošteno popljuvao bez da uopće znaju o čemu pričaju. Naime, u G2A su uvjereni kako ništa ne rade krivo te da dobar dio Gearboxovih uvjeta već ispunjavaju.

Primjerice, Gearbox je tražio da opcija G2A Shield koja štiti kupca od moguće prevare, bude svima dostupna besplatno, a ne da kupac plaća dodatno ako želi biti osiguran od prevare. G2A na to odgovara kako su svi kupci već zaštićeni utoliko što pravo na povrat novca uvijek imaju, ali će novac brže i lakše dobiti natrag ako plate više.

G2A također navodi da kupcima ne uračunavaju skrivene dodatke za ukupnu cijenu jer se cijene određuju neovisno o njima, a ovisno o porezu države iz koje se kupuje, odnosno o proviziji za način plaćanja. Što se legalnosti ključeva za igre tiče, G2A navodi da se svi ključevi nabavljaju legalno, ali da tvorcima igara jednostavno ne mogu dati pristup bazi ključeva jer bi to dozvolilo situaciju da developeri mogu obrisati svaki ključ u bazi bez obzira odakle je on došao.

Taj argument iz nekog razloga pada u vodu ako je developer partner s G2A trgovinom u tzv. Direct programu. Tada uopće nije problem dati im pristup bazi ključeva. Ako developer ne želi biti asociran uz G2A, za optužbe o preprodaji ključeva prvo mora sam dostaviti dokaze kako bi naveo G2A da zaustavi prodaju ilegalno nabavljenih ključeva.

Označeno sa: ,

Komentari (6)

  • delight353

    11.04.2017 - 14:29

    Ima par stvari koje mi nikako nisu jasne kod kupnje kljuceva na G2A;
    1. Istina, zasto Shield nije besplatan??!
    2. Zasto je moguce odabrati stopu poreza, a ona nije automatski definirana? Pa ovako uvijek mozes staviti 0% i ustediti 25% poreza za koji TOTALNO sumnjam da ikada dode u Hrvatsku.
    3. Izdavaci (developeri, tko god u lancu izdavanja) bi APSOLUTNO sami trebali paziti na kljuceve koji odlaze na trziste. Ne vidim model po kojem bi internetske trgovine to mogle kontrolirati.
    4. Sto se tice kljuceva kupljenih ukradenim kreditnim karticama, smatram da je stvar pojedinca da sam nade pravdu otkrivajuci kradljivca. Ne vidim kako kupac takvog kljuca moze biti kriv, pa da mu se cak bana racun na Steamu, Originu, Uplayu…

  • IvanHR

    11.04.2017 - 15:32

    “ali će novac brže i lakše dobiti natrag ako plate više” hmmm kako pošteno od njih taj shield je največa glupost,drugo stopa poreza je isto tako glupost ako već misle biti transparenti onda bi onda trebala biti automatski definirana kao što je rekao @delight353

  • funky0308

    11.04.2017 - 15:44

    AC Black Flag na instant gamingu 5 eura, na Steamu i Uplayu 20 eura. Pametnom dosta. I radi se o originalu, a ekupa neka prica sto god hoce. Imam igre sa IGa i rade godinama bez i jednog problema, oreko oficijalnih klijenata. Da se radi o prijevari koju mogu dokazati, davnih dana bi nam poskidali te igre. Problem je vjerojatno stvaran, ne kazem da toga nema ali toga ima i na Njuskalu i na Ebayu i ostalim platformama za trgovanje. G2A nije klasicna trgovina i tesko mogu kontrolirati svakoga tko nesto prodaje, a vjerojatno ni ne zele, to je posao policije, a ne njih. Da se vratim na pocetak, Ubi, Steam i svi ostali, igre stare i po 10 god, prodaju po 20, 30 eura, neka se odreknu dijela marze, makar za te starije naslove i ljudi kupuju. Ja svaki puta Ubisoftove igre kupim na Uplayu, za 100 U pointsa dobijem 20% popusta i igra koja je svijeze izasla ni na IGu ili G2A ne kosta puno manje, radi se o razlici o par eura, na to ne gledam.

  • hpollowda

    11.04.2017 - 15:57

    Zar nije shield njihova posrednička provizija? Plaćanje dodatno da se dobije prioritetni status u odnosu na nekoga tko nije platio nije nikakva čudna praksa.

  • L3gi0naR

    11.04.2017 - 16:01

    Ima običaj prodavati ilegalne ključeve.Bravo HCL,svaka Vam dala.

    • Zoran Žalac

      @L3gi0naR, 11.04.2017 - 16:06

      Gdje to točno piše? Piše ilegalno nabavljene ključeve.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?