HCL.HR

AOC gaming monitori koji vam neće trgati sliku

sponzorirani članak 24.03.2016.   •   Tehnologija


AOC Gaming linija monitora već je neko vrijeme prisutna u svijetu profesionalnog gaminga, a u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj su dostupni novi gaming modeli od kojih je jedan najjeftiniji FreeSync gaming monitor koji trenutno možete kupiti.

aoc-gaming-monitori

Obično tehnologije za uklanjanje neugodnog efekta tearinga, odnosno sinkronizaciju grafičke kartice i monitora, poput G-Synca i Freesynca, dolaze uz visoku cijenu. Monitori koji podržavaju takve tehnolgije su skupocjeni, a nisu uvijek ni lako dobavljivi u ovim našim krajevima po razumnim cijenama. Zato nam je nedavno za oko zapeo AOC, odnosno ponuda njihovog gaming monitora AOC G2460VQ6 u Instar Informatici.

Za 1300kn koliko košta u Instaru, AOC G2460VQ6 nudi vrlo zanimljive speficikacije za gamere, uključujući podršku za AMD Freesync tehnologiju koja može uništiti neugodni efekt tearinga i pokazati vam koliko igre mogu biti zaista prelijepe. Što je točno tearing? Susreli ste se s tim efektom zasigurno već ako ste neku igru igrali na višem framerateu od brzine osvježavanja vašeg monitora, a izgleda otprilike ovako:

amd-freesync

Dakle, kao da nešto trga dijelove slike dok igrate svoju omiljenu igru. Efekt je lako uočiti i može se riješiti na svim monitorima kroz V-sync postavku, ali čim upalite V-sync obično dobivate i neugodno kašnjenje između kontrola koje pritišćete i efekta na ekranu. Zato mi gotovo nikada ne igramo s upaljenim V-Syncom, nego jednostavno trpimo to “trganje” ekrana kako bismo mogli igrati bez neugodnog efekta kašnjenja kontrola. No Freesync i G-sync tehnolgije u podržanim monitorima rješavaju taj problem pa u isto vrijeme dobijete i čistu sliku bez “trganja” i responzivne kontrole. Jednom kada probate Freesync ili G-Sync, teško se vratiti na staro.

No dobra opcija za 24-inčni Full HD gaming monitor ispod 2000kn je također i gaming monitor AOC G2460FQ, koji ne podržava Freesync ili G-Sync, ali zato podržava refresh rate od 144Hz. Oba monitora imaju vrijeme odaziva od 1ms i ciljaju upravo na sve vas koji kupujete monitor primarno za gaming.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?