HCL.HR

Tvorac Super Maria objasnio zašto Nintendo NX nije bio na E3 sajmu

Zoran Žalac 29.06.2016.   •   9 komentara


Shigeru Miyamoto bio bi sretan da je na E3 sajmu mogao pokazati svoje projekte za nadolazeću Nintendo NX konzolu. No, Miyamoto ima i objašnjenje zašto je pametnije da to nije učinio.

zelda-wii-u

Jedan od naoko neobjašnjivih misterija prošlog E3 sajma bila je Nintendova odluka da ne predstave svoju konzolu na najvećem sajmu industrije videoigara. S obzirom da će NX izaći u proljeće 2017. to znači je ovo bio zadnji E3 vlak za Nintendo. I većina nas se pitala – čemu i zašto, pobogu?

Srećom, tvorac najuspješnijih Nintendovih serijala, Shigeru Miyamoto, napokon je dao konkretan odgovor na to. I moram priznati da itekako ima logike iza njega. Naime, Miyamoto tvrdi da je Nintendo htio izbjeći situaciju u kojoj bi novu konzolu predstavio devet mjeseci prije izlaska te na taj način dao priliku drugim tvrtkama da kopiraju inovacije i prije nego konzola krene u prodaju.

“Obično bismo pokazali NX na E3 sajmu, ali ovoga puta nismo. Bili bismo zabrinuti oko imitatora da smo informacije pustili prerano.”

U prilog Miyamotovoj brizi ide činjenica da su Microsoft i Sony prethodnih godina doista kopirali Nintendove ideje nakon nekog vremena. U slučaju Wii konzole dobili smo tako Kinect i PS Move, a iskustvo igranja na dva ekrana Wii U konzole donekle su emulirali SmartGlass za Xbox (sjeća li se itko toga uopće?) te RemotePlay za PlayStation.

Nintendu također treba odati počast jer je do dana današnjeg izbjegao curenje informacija pa o samoj konzoli još uvijek praktički ne znamo ništa konkretno. Zna se samo ono što je Nintendo htio da se zna, za razliku od, primjerice, snažnijih modela XBO te PS4 konzola za koje je većina informacija procurila i prije nego su te konzole uopće najavljene.

Komentari (9)

  • Anomaly

    29.06.2016 - 21:08

    I dok mi merkamo nove konzole oni kasne celu generaciju, i koga zabole za neku najverovatnije ne tako interesantnu i ingenioznu novotariju, zna se šta je klasika. Wii im se baš puno prodao zbog kontrolera, ali nešto se ne sećam da su izlazile dobre 3rd party igre kao za Xbox 360 i PS3. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_Wii_video_games Kupit ga sigurno neću pa makar mi čistio po sobi.

    • darijoman

      @Anomaly, 30.06.2016 - 00:25

      Nisu izlazile zato što nisu htjeli da izlaze slične igre kao na PS3 ili X-box. Nije to taj đir konzole

    • Anomaly

      @darijoman, 30.06.2016 - 14:35

      Koliko znam Nintendo je nekada smatrao da su igre za decu i tražio je od proizvođača igara da uklone reference na nasilje i slično. Za ozbiljne i odrasle ljude ta konzola nije, neka je kupe deci.

    • Marac Marko

      @Anomaly, 30.06.2016 - 14:33

      Upucaj se molim te!

    • Anomaly

      @Marac Marko, 30.06.2016 - 14:43

      BOOM. 😉

    • Krumpirko

      @Anomaly, 01.07.2016 - 13:25

      Stari ne kenjaj. Nintendo je zapravo i postavio to što ti zoveš “klasikom”, a u to doba to su bile velike novotarije. Pa ti se tu sad prenemagaj!

    • Anomaly

      @Krumpirko, 01.07.2016 - 16:43

      Večna mu slava zbog toga, ali sada svakako zaostaje, a ne bih to voleo. Ako Nintendo sa svojim konzolama cilja neko drugo tršište i ako su uspešni onda u redu, ali pogledaj samo kako se Wii U prodao. Baš me zanima šta će biti sa NX konzolom, ali nekako mi se čini da većini gamera nemaju mnogo toga da ponude.

  • Mixa

    30.06.2016 - 14:50

    Pametno! Bas sam i mislio da je to razlog zasto ih nema na E3 sajmu. Nije Nintendo naivan toliko. 😉

  • Tibi

    30.06.2016 - 22:49

    Dobro je to što konzolu nisu prikazali na E3 sajmu zbog kopiranja ,a opet zanimljivije mi je još čekati par mjeseci da ju vidim.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?